Οι διπλωματικές κινήσεις της Λευκωσίας προς την Ουάσιγκτον που έχει ως αποτέλεσμα να μπουν οι βάσεις για μια πιο ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στο νησί δεν ήταν εξέλιξη για την οποία το Λονδίνο μπορούσε να γυρίσει από την άλλη. Βλέποντας να μπαίνει ένα αντίβαρο στη δική της πρωτοκαθεδρία η Βρετανία έκρινε ότι πρέπει και η ίδια να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις της με την Κύπρο.
Η απόφαση Κιρ Στάρμερ να επισκεφθεί την Κύπρο – την ώρα που κανένας πρωθυπουργός για πέντε δεκαετίες δεν έπραξε κάτι ανάλογο, και ενώ είχε ήδη συναντήσει το Ν. Χριστοδουλίδη προ διμήνου στο Λονδίνο – έχει διπλωματική ερμηνεία και έχει να κάνει τόσο με τις εξελίξεις στην περιοχή όσο και τη νέα τάξη συμμαχιών που αναπτύσσει η κυπριακή κυβέρνηση.
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κιρ Στάρμερ συμφώνησαν στο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να γυρίσουν σελίδα. Ρίχνοντας πλέον το βάρος τους στην παραγωγή αποτελεσμάτων μέσα από το Στρατηγικό Διάλογο ΚΔ-ΗΒ που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Λονδίνο. Η εντός μίας εβδομάδας πραγματοποίηση συνάντησης των δύο ηγετών στην Κύπρο και εν συνεχεία των ΥΠΕΞ στο Λονδίνο, είναι – σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους – ενδεικτικό της καλής πορείας στην οποία βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών. Η κυπριακή πλευρά βλέπει με ικανοποίηση την ιδιαίτερη έμφαση που δίνει η Βρετανία στο να υπάρξουν παραδοτέα κατά το Στρατηγικό Διάλογο της ερχόμενης εβδομάδας.
Στην κατ’ ιδία συνάντηση Χριστοδουλίδη-Στάρμερ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας φρόντισε να πλέξει το εγκώμιο στον Κύπριο Πρόεδρο για τον ηγετικό του ρόλο στις προσπάθειες αναβάθμισης των διμερών σχέσεων.
Ανακοίνωση της Προεδρίας αναφέρει πως κατά τις συνομιλίες που είχαν οι δύο ηγέτες στη Λευκωσία «συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, με έμφαση στον επικείμενο δεύτερο Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ των δύο χωρών, η συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας, της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, της οικονομίας, των επενδύσεων και των εμπορικών σχέσεων, της καθαρής ενέργειας και της μετανάστευσης».
Άλλα δύο σημαντικά κεφάλαια που απασχόλησαν τις συνομιλίες Χριστοδουλίδη-Στάρμερ ήταν η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και το Κυπριακό. Τονίστηκε ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Κύπρος τόσο ως προς το θέμα της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας όσο και σ’ ότι αφορά την απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών.
Στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε το Βρετανό πρωθυπουργό για την άτυπη τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης και τις προσπάθειες σύγκλησης μιας πολυμερούς συνάντησης στην οποία θα συμμετέχει και η Βρετανία. Υπογραμμίστηκε και ο σημαντικός ρόλος που έχει να παίξει η Βρετανία τόσο ως εγγυήτρια δύναμη, ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και ως διαμορφωτής συντάκτης των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα, μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως «η κατάληξη της συζήτησής μας που ήταν η απόφαση μας να γυρίσουμε σελίδα στις σχέσεις της Βρετανίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, να εργαστούμε από κοινού σε ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων».
Υποδεχόμενος το Βρετανό πρωθυπουργό ο ΠτΔ είπε πως η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια περίοδο «που έχουμε σημαντικές εξελίξεις στην περιοχή μας. Θα ανταλλάξουμε απόψεις και θα δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας. Φυσικά, θα συζητήσουμε τις σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και τη δεύτερη (κυπριακή) Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Από πλευράς του ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ και χαίρομαι τόσο πολύ που μετά τη συνάντησή μας στο Λονδίνο τον Οκτώβριο, καταφέραμε να οργανώσουμε αυτή την ιστορική συνάντηση τόσο γρήγορα (στην Κύπρο)».
«Παρακαλώ να το λάβετε ως δήλωση της πρόθεσής μου ότι η ήδη ισχυρή εταιρική σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι ιστορικά ισχυρή λόγω των δεσμών που έχουμε από ανθρώπους προς ανθρώπους εδώ και πολλά χρόνια», είπε ο Πρωθυπουργός Στάρμερ προσθέτοντας ότι «τα κοινά συμφέροντα μπορούν να φτάσουν σε ακόμη ισχυρότερο επίπεδο μεταξύ μας, είτε πρόκειται για τα παγκόσμια ζητήματα που αντιμετωπίζουμε από κοινού, είτε πρόκειται για το εμπόριο και τις επενδύσεις, την ενέργεια, την υγεία, την ΕΕ. Υπάρχουν πάρα πολλά ζητήματα στα οποία οι χώρες μας συνεργάζονται ήδη τόσο στενά».