Με ανανεωμένη εντολή θέλει να βαδίσει στις βουλευτικές εκλογές η ηγεσία ΑΚΕΛ. Ο γγ του κόμματος Στέφανος Στεφάνου επιδιώκει να βγει ενισχυμένος από την όλη εσωκομματική διαδικασία, αφού θα είναι ο πρώτος γενικός γραμματέας του κόμματος ο οποίος θα λάβει εντολή από το Παγκύπριο Συνέδριο και όχι από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα πιο διευρυμένο σώμα και είναι για πολλούς ένα πρώτο ιστορικό βήμα για το κόμμα της Αριστεράς, για εκλογή κάποια στιγμή του γενικού γραμματέα από τη  βάση του κόμματος.

Υπό αυτά τα δεδομένα είναι που θεωρητικά ο νέος γγ του κόμματος θα είναι πιο ενισχυμένος έχοντας εκλεγεί από ένα μεγαλύτερο σώμα. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο χώρου ΑΚΕΛ δεν διαφαίνεται η οποιαδήποτε σοβαρή προοπτική αμφισβήτησης του Στέφανου Στεφάνου και ως εκ τούτου, θα ανανεώσει την εντολή του στην ηγεσία του κόμματος, βάζοντας πλώρη για τις βουλευτικές εκλογές.

Αυτό ήταν και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η ηγεσία του κόμματος αποφάσισε να φέρει τη διεξαγωγή του συνεδρίου νωρίτερα από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της θητείας της ηγεσίας. Βέβαια, το προηγούμενο συνέδριο λόγω της πανδημίας είχε καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί και με την μεταφορά του χρονικά νωρίτερα επανέρχεται στο χρόνο που θα γινόταν κανονικά εάν δεν είχε αναβληθεί.

Με το Παγκύπριο Συνέδριο του ΑΚΕΛ σηματοδοτείται ουσιαστικά και η αρχή εφαρμογής των καταστατικών αλλαγών που ψηφίστηκαν στο τελευταίο καταστατικό συνέδριο του κόμματος μετά την ανάληψη της νέας ηγεσία του κόμματος. Η εκλογή του γγ από το Παγκύπριο Συνέδριο είναι η μία μεγάλη αλλαγή που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά. Δεύτερη σημαντική αλλαγή αφορά το ποσοστό των έμμισθων του κόμματος στην Κεντρική Επιτροπή, Πλέον δεν θα έχουν την πλειοψηφία 60-40% που ισχύει τώρα, αλλά θα είναι 40-60% υπέρ των αιρετών μελών. Αυτό ουσιαστικά για όσους γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΑΚΕΛ, είναι μία σημαντική αλλαγή, αφού αλλάζει τις ισορροπίες στην Κεντρική Επιτροπή. Από την οποία ουσιαστικά λαμβάνονται και οι αποφάσεις πολιτικής και όχι μόνο του κόμματος.

Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος υπό τη νέα σύνθεση της είναι αυτή που θα κληθεί να πάρει την απόφαση για εξαίρεση από τη καταστατική πρόνοια που αφορά το όριο των θητειών για πολιτειακά αξιώματα, ατόμων του πολιτικού πυρήνα του κόμματος, έχοντας τη δυνατότητα να εξαιρέσει μέχρι και δυο άτομα. Η συζήτηση για την εξαίρεση περιστρέφεται γύρω από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Γιώργο Λουκαΐδη και το μέλος της Γραμματείας Άριστο Δαμιανού.

Πέραν όμως αυτού, ερώτημα εγείρεται και για τον βουλευτή του κόμματος Χρίστο Χριστόφια. Σύμφωνα με το νέο καταστατικό οι γραμματείς των επαρχιακών επιτροπών του κόμματος δεν θα μπορούν να έχουν και θέση βουλευτή. Ο Χρίστος Χριστόφιας ως γραμματέας της Επαρχιακής Λευκωσία- Κερύνειας θα πρέπει να αποφασίσει στην βάση και της αξιολόγησης που θα γίνει σε κομματικό επίπεδο, εάν θα παραμείνει στη θέση του Επαρχιακού Γραμματέα ή εάν θα επαναδιεκδικήσει εκλογή στην Βουλή.

Με βάση την νέα καταστατική πρόνοια, το όριο των θητειών για διεκδίκηση πολιτειακής θέσης έχει μειωθεί από τις τρεις σε δύο, όμως δεν θα τύχει άμεσης εφαρμογής. Ως εκ τούτου, δεν επηρεάζονται όσοι έχουν συμπληρώσει δύο θητείες στη Βουλή. Τρεις θητείες, εκτός από τον Γιώργο Λουκαΐδη και Άριστο Δαμιανό συμπληρώνουν οι Ειρήνη Χαραλαμπίδου στη Λευκωσία και οι Κώστας Κώστα και Άντρος Καυκαλιάς στη Λεμεσό.

Οι διεργασίες σε ο,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές θα ξεκινήσουν μετά το Παγκύπριο Συνέδριο.