Θα ήταν πιο παραγωγικό να επικεντρωθούμε στην επίλυση του Κυπριακού παρά σε κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ, σχολιάζει για τη συζήτηση περί ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ο Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ διαμηνύει πώς το κόμμα του δεν έχει αλλεργία στο ΝΑΤΟ, διαμηνύοντας ωστόσο ότι η μόνη εγγύηση εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα λειτουργικό κράτος. Τονίζει παράλληλα την στήριξη του ΔΗΚΟ στις προσπάθειες ενίσχυσης της σχέσης της Κύπρου με τις Ηνωμένες Πολιτείες ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.
Ο Νικόλας Παπαδόπουλος απαντά στις σχέσεις του κόμματος με την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη, τις φωνές εσωκομματικής αντιπολίτευσης και σχολιάζει τις θέσεις του Προέδρου στο Κυπριακό. Μιλά επίσης για την επόμενη μέρα του ΔΗΚΟ, το προσωπικό πολιτικό του μέλλον καθώς και τους εκλογικούς στόχους του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές.
– Συζητείται έντονα τις τελευταίες μέρες η προοπτική ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Εσείς δηλώσατε ότι είναι αφέλεια η συζήτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μα αφού είναι πρόθεση της Κυβέρνησης. Από πού προκύπτει αυτή η θέση σας;
– Δήλωσα ότι είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι θα ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ χωρίς να έχει επιλυθεί το κεφαλαιώδες ζήτημα της ασφάλειας στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχει περίπτωση η Τουρκία να αποδεχθεί την ένταξη μας και ως γνωστόν απαιτείται ομοφωνία από όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ για κάτι τέτοιο. Η Τουρκία θα επιχειρήσει με κάθε τρόπο να εμποδίσει μια τέτοια πρωτοβουλία. Επομένως θα ήταν πιο παραγωγικό να επικεντρωθούμε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού παρά σε κάτι που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Την ίδια ώρα όμως, αυτό δεν αναιρεί τη σημασία της επιδίωξης μιας στενής και ισχυρής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε όλα τα επίπεδα. Άλλωστε, ο στρατηγικός προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου είναι σαφώς δυτικός καθώς είμαστε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κατανοούμε τον καθοριστικό ρόλο ισχυρών δυνάμεων όπως οι ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.
– Κατά το παρελθόν είχατε δηλώσει πώς δεν εμπιστεύεστε το ΝΑΤΟ. Ισχύει αυτή η θέση;
– Δεν έχουμε αλλεργία στο ΝΑΤΟ. Εκείνη η δήλωση αφορούσε τον μηχανισμό εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού και όχι εάν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ. Αυτός ο προβληματισμός εδράζεται σε δυο λόγους: Πρώτον, το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει εγγυήσεις σε κράτη μέλη του, όπως γνωρίζει πολύ καλά η Ελλάδα στη διαχρονική της διαμάχη με την Τουρκία στο Αιγαίο. Δεύτερον, η προϊστορία αυτού του οργανισμού στο Κυπριακό δεν είναι και η καλύτερη, επομένως καθιστά την εμπιστοσύνη προς αυτό τον θεσμό εξαιρετικά δύσκολη στα πλαίσια ενός μηχανισμού εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού. Σε κάθε περίπτωση η μόνη εγγύηση εφαρμογής της λύσης του Κυπριακού είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και ένα λειτουργικό κράτος το οποίο δεν θα μπορεί να παραλύσει κατά παραγγελία της Άγκυρας για να «δικαιολογείται» έτσι η οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας.
– Υπάρχει και η επιλογή μια χώρα να είναι συνδεδεμένη με το ΝΑΤΟ. Μπορεί να είναι αυτό το πρώτο βήμα για την χώρα μας;
– Είναι κρίσιμο να διαμορφώνουμε συμμαχίες για να εξασφαλίζουμε τα εθνικά μας συμφέροντα με σημαντικές χώρες όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες και χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης προς αυτή τη κατεύθυνση. Η ενίσχυση των σχέσεων μας σε όλα τα επίπεδα και ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα είναι μία σωστή πολιτική η οποία πρέπει να προωθηθεί.
– Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον αναβίωσης του ψυχροπολεμικού κλίματος, γιατί θεωρείτε κακό η Κύπρος να έχει ξεκάθαρη θέση;
– Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας ότι αυτό που ζούμε σήμερα είναι το ίδιο με τον ψυχρό πόλεμο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχουν σημαντικές διαφορές και ίσως αυτές οι διαφορές να οδηγήσουν και στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία το αμέσως επόμενο διάστημα. Επιπρόσθετα, η Κύπρος είναι σήμερα κράτος μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης. Ανήκουμε στη Δύση. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Η χώρα μας έχει αποδείξει πως μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και την συνεργασία στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο και ν’ αποτελέσει πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας για ολόκληρη την περιοχή. Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται χειροπιαστές ενέργειες όπως είναι ο ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα και η εκλογή της Κύπρου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να διατηρεί αρχές βασισμένες στο Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες της ΕΕ.
– Ήσασταν ενήμερος για το συγκεκριμένο θέμα από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις ενέργειες του; Το συζητήσατε καθόλου;
– Για ποιο θέμα; Αφού και ο ίδιος ο Πρόεδρος θεωρεί ότι δεν μπορεί να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ λόγω της Τουρκίας. Το έχει πει και δημόσια. Αν από την άλλη εννοείτε την πολιτική σύσφιξης των σχέσεων μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, και την αναβάθμιση της συνεργασίας μας σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο είμαστε ενήμεροι, αλλά υποστηρίζουμε ένθερμα αυτή την πολιτική. Για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι απαραίτητη η διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας με κάθε τρόπο και η ευθυγράμμιση μας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ.
– Στο ΔΗΚΟ πάντως δεν είναι μόνο στο θέμα του ΝΑΤΟ που υπάρχουν επιφυλάξεις για την πολιτική Χριστοδουλίδη. Εκφράστηκαν αρκετές ανησυχίες και σε ο,τι αφορά το Κυπριακό στην πρόσφατη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής. Τι απαντάτε;
– Αλίμονο εάν δεν καταγράφονταν ανησυχίες στο Κυπριακό λαμβάνοντας υπόψη το ότι διανύσαμε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο 7 ετών στο κυπριακό ενώ έχουμε σχεδόν καθημερινές και επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που επιμένουν στην αλλαγή της βάσης επίλυσης του Κυπριακού. Εκφράστηκαν επιπρόσθετα επιφυλάξεις και προβληματισμοί στην Κεντρική Επιτροπή για το ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει «κοινό έδαφος» μεταξύ των δυο πλευρών. Εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι το κοινό έδαφος είναι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Για τον κ. Γκουτέρες φαίνεται πως αυτά τα ψηφίσματα πλέον δεν αποτελούν το κοινό έδαφος και πρέπει να «τετραγωνίσουμε τον κύκλο» μεταξύ του ενός κράτους και των δύο. Αυτή η προσέγγιση με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσει ξανά σε αδιέξοδο. Επομένως οφείλουμε να προβληματιζόμαστε εάν στην επικείμενη πολυμερή διάσκεψη θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκβιασμούς για νέες υποχωρήσεις επί της ουσίας για να προχωρήσει η διαδικασία. Ως ΔΗΚΟ επιθυμούμε την επανέναρξη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατό και ζητάμε ο ΟΗΕ να παραμείνει σταθερός και συνεπής στη συμφωνημένη βάση που καθορίζουν τα ψηφίσματα του.
– Σας ζητήθηκε να πείτε εάν άλλαξε θέση το ΔΗΚΟ σε ο,τι αφορά το πλαίσιο Γκουτέρες. Ο Πρόεδρος δηλώνει επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά. Συμφωνείτε ή όχι με αυτή τη θέση;
– Μακάρι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατό γιατί αυτό είναι που έχει σημασία. Όταν αυτές με το καλό επαναρχίσουν, τότε δεν έχουμε ψευδαισθήσεις για το τι θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Το Πλαίσιο Γκουτέρες θα είναι στο τραπέζι όπως θα είναι πάνω στο τραπέζι όλη η εργασία και η προεργασία που έχει προηγηθεί μέχρι σήμερα. Όμως ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει ξεκαθαρίσει ότι το πλαίσιο Γκουτέρες έχει και θετικά και αρνητικά σημεία τα οποία και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε. Σε αυτό το σημείο διαφέρει σημαντικά με τις θέσεις που είχαν εκφράσει στο παρελθόν, τόσο ο ΔΗΣΥ, όσο και το ΑΚΕΛ, οι οποίο έλεγαν προεκλογικά ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες μπορεί να γίνει αποδεκτό ως ενδιάμεση συμφωνία. Αντιλαμβάνομαι ότι αυτή τη θέση την έχουν πλέον εγκαταλείψει και οι δύο. Το ΔΗΚΟ συμφωνούσε και εξακολουθεί να συμφωνεί με την θέση του ΠτΔ και γι’ αυτό τον στηρίζουμε σήμερα.
– Εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ υπάρχουν και φωνές κατά της ΔΔΟ. Τι απαντάτε σε αυτό;
-Υπάρχουν συνεδριακές αποφάσεις του κόμματος μας για την ΔΔΟ, η πιο πρόσφατη, ήταν αυτή του Μάϊου του 2023. Στο ΔΗΚΟ υπήρχε ανέκαθεν και συνεχίζει να υπάρχει ένας ζωντανός και υγιής δημοκρατικός διάλογος. Οι διαφορετικές απόψεις δεν αποτελούν αδυναμία, αλλά πλούτο για το κόμμα μας. Η συζήτηση και ο διάλογος είναι αναπόσπαστα στοιχεία της δημοκρατικής μας λειτουργίας, και αυτό μας καθιστά ένα κόμμα που όχι μόνο σέβεται, αλλά και ενισχύει τη δημοκρατική διαδικασία. Το ΔΗΚΟ παραμένει συνεπές στις αρχές και τις θέσεις του στο Κυπριακό. Οφείλουμε να σημειώσουμε πως έχουμε για πρώτη φορά μετά από 7 χρόνια κινητοποίηση στο Κυπριακό λόγω των πρωτοβουλιών του ΠτΔ. Δεν υποτιμούμε από την άλλη τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας και της εμμονής της στα δυο κράτη.
– Στην εσωτερική διακυβέρνηση υπάρχει απογοήτευση για την Κυβέρνηση. Πώς το σχολιάζετε; Πού οφείλεται και ποιος ο ρόλος του ΔΗΚΟ σε αυτή την Κυβέρνηση;
– Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο με ψηλό πληθωρισμό και ακρίβεια και είναι γεγονός πως αυτές οι πληθωριστικές πιέσεις πιέζουν τα κυπριακά νοικοκυριά. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της κοινωνίας και της οικονομίας. Ως ΔΗΚΟ συμμετέχουμε ενεργά στη διαμόρφωση πολιτικών της διακυβέρνησης που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Έχουμε προωθήσει και πετύχει σημαντικές προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ανάπτυξη της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως η φωνή της λογικής και της υπευθυνότητας και επιδιώκουμε να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στη κοινωνική στήριξη και τη δημοσιονομική σταθερότητα.
– Η ακρίβεια παραμένει το κύριο πρόβλημα της κοινωνίας. Οι αριθμοί της Οικονομίας ευημερούν αλλά ο κόσμος υποφέρει. Κρίνετε ικανοποιητικά τα μέτρα της Κυβέρνησης; Ποιες οι δικές σας προτάσεις;
– Έχετε δίκιο. Αλλά αν δεν ευημερούσαν ούτε οι αριθμοί της οικονομίας τότε θα είχαμε πολύ περισσότερους συμπατριώτες μας με αδιαμφισβήτητες δυσκολίες επιβίωσης. Η Κύπρος παρουσιάζει τον δεύτερο ψηλότερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη και τη μεγαλύτερη μείωση στο δημόσιο χρέος. Έχουμε σήμερα ποσοστά ανεργίας που δεν έχουμε δει από το 2009. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον κόσμο, είναι να συνεχίσουμε αυτή την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας. Επιπρόσθετα σημειώνουμε, την αύξηση κατά +12% στις κοινωνικές παροχές στον προϋπολογισμό του 2025, τη συμφωνία για την ΑΤΑ, τα «φωτοβολταϊκά για όλους», το σχέδιο «ενοίκιο έναντι δόσης», την καταβολή της σύνταξης από τον 1ο μήνα και τα έκτακτα μέτρα κατά της ακρίβεια που έχουν ξεπεράσει μέχρι σήμερα τα €400 εκ. Παράλληλα οφείλουμε ως πολιτεία να επιδιώκουμε και μόνιμες λύσεις στα προβλήματα μας και όχι μόνο επιδοματικές. Μόνιμες υποδομές και έργα αντιμετώπισης της ακρίβειας τα οποία θα επιφέρουν σημαντικά και σταθερά οφέλη στην κυπριακή κοινωνία. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Ελλάδα με την οποία θα μπορέσουμε να έχουμε φθηνό ρεύμα μέχρι το 2029. Αυτό και εάν θα είναι μόνιμο μέτρο κατά της ακρίβειας.
Οι βουλευτικές εκλογές θα καθορίσουν τις ισορροπίες στη Βουλή
– Πολλοί επιρρίπτουν και σε εσάς ευθύνη για τη μείωση των ποσοστών του ΔΗΚΟ. Σας ενδιαφέρει μόνο η προσωπική σας πολιτική επιβίωση λένε και όχι το κόμμα.
– Οι ευθύνες σε ένα κόμμα είναι συλλογικές και φυσικά αποδέχομαι το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Οι επικρίσεις δεν με ενοχλούν και είναι αναμενόμενες σε μια δημόσια πορεία που συνοδεύεται από ευθύνες και λήψη αποφάσεων. Αυτό που εμένα με προβληματίζει είναι η συνεχιζόμενη απογοήτευση και απαξίωση ολόκληρου του πολιτικού συστήματος η οποία ενισχύεται από την ισοπεδωτική κριτική που δέχεται επί καθημερινής βάσεως η παρούσα διακυβέρνηση από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης της χώρας μας. Κάποια ΜΜΕ καλλιεργούν ένα τοξικό κλίμα μιζέριας και μεμψιμοιρίας στην κοινωνία, γιατί έτσι θεωρούν ότι εκδικούνται τον Νίκο Χριστοδουλίδη επειδή κέρδισε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές. Το αποτέλεσμα όμως αυτής της ισοπεδωτικής κριτικής δεν είναι η ενίσχυση των κομμάτων που στηρίζουν, αλλά η ίδια η διάβρωση των θεσμών, η οποία διάβρωση με τη σειρά της ενισχύει τα πολιτικά άκρα.
– Το στοίχημα για το ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές ποιο είναι; Πολλοί λένε ότι θα κριθεί το πολιτικό σας μέλλον…
– Οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν κρίσιμο σταθμό, πρωτίστως για τον τόπο μας, καθώς θα καθορίσουν κατά πόσο η χώρα μας θα συνεχίσει μια σταθερή, ευρωπαϊκή πορεία οικονομικής ανάπτυξης, ή, κατά πόσο θα επιστρέψουμε σε πολιτικές που οδήγησαν σε οικονομικές κρίσεις και στη χρεοκοπία του 2013. Φυσικά και οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές αποτελούν στοίχημα και για το κόμμα μας. Θέλουμε να συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε ένα καθοριστικό ρόλο για να αποτρέψουμε πολιτικές που θα μας οδηγήσουν σε περιπέτειες. Παράλληλα θέλουμε να προωθήσουμε πολιτικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών, που διασφαλίζουν τη δημοσιονομική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη και συμβάλλουν στη σταθερότητα και στην πρόοδο. Η επιτυχία μας δεν θα καθορίσει μόνο το μέλλον του κόμματος αλλά και την κατεύθυνση της χώρας μας προς ένα καλύτερο αύριο.
– Υπάρχει βέβαια και το σενάριο να προωθηθείστε για την Προεδρία της Βουλής και με δεξιά στροφή και με αριστερή στροφή. Δηλαδή με συνεργασία και με το ΔΗΣΥ και με το ΑΚΕΛ. Τι λέτε για αυτό;
– Αυτή είναι μια συζήτηση για την επόμενη μέρα των εκλογών. Τα αποτελέσματα των εκλογών είναι που θα καθορίσουν τις πολιτικές ισορροπίες στη Βουλή.
– Ποια η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ. Ανακοινώσατε Πολιτικό και Καταστατικό Συνέδριο τον Μάρτιο. Τι αναμένετε από αυτό;
– Επιδιώκουμε να επανακτήσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, να διευρύνουμε την επιρροή μας και να διασφαλίσουμε τον πρωταγωνιστικό και ρυθμιστικό μας ρόλο. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από την παρουσίαση των θέσεων μας για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν σήμερα την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, το κόστος ενέργειας, η πάταξη της διαφθοράς, η διαχείριση του μεταναστευτικού και η οικονομία ευρύτερα. Επιπρόσθετα επιδιώκουμε τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση της δομής του κόμματος μας για να μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα.
-Για πολλούς το ΔΗΚΟ έχασε το ρυθμιστικό του ρόλο και γενικότερα υπάρχει στροφή στην ΕΕ προς τα άκρα. Μπορεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση πραγμάτων;
– Δεν συμφωνώ με αυτή την εκτίμηση. Τα άκρα δεν μπορούν να συνεργαστούν με κανένα άλλο εκτός με τον εαυτό τους και τους όμοιους τους. Αντίθετα, το ΔΗΚΟ ως κόμμα του κέντρου μπορεί να συνεργαστεί, να ανατρέψει ισορροπίες, να καθορίσει πλειοψηφίες και να προσφέρει σταθερότητα για να πάει μπροστά ο τόπος. Το ΔΗΚΟ έχει διαχρονικά λειτουργήσει ως ο καταλύτης που γεφυρώνει ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, προσφέροντας λύσεις που συνδυάζουν κοινωνική δικαιοσύνη, οικονομική ανάπτυξη και εθνική υπευθυνότητα.