Την περασμένη Τρίτη, σε εκδήλωση του ιδρύματος «Γλαύκος Κληρίδης» η πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού έριξε και πάλι την ιδέα της ενεργότερης εμπλοκής των γυναικών στη διαδικασία του Κυπριακού. Δεν ξέρω σε πόσους εκ των παρευρισκόμενων – γυναικών και ανδρών – έκανε εντύπωση αυτή η αναφορά, την οποία είμαι σίγουρος ότι την έχουν επίσης ακούσει ουκ ολίγες φορές. Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ τουλάχιστον τον τελευταίο ένα χρόνο με κάθε αφορμή κάνει μια αναφορά στην ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής των γυναικών στη διαδικασία του Κυπριακού.

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη ούτε και η μόνη που κάνει αυτή την αφορά. Πριν από την κ. Δημητρίου είχαν προηγηθεί αρκετές άλλες που επίσης τόνιζαν μετά επιτάσεως την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής των γυναικών. Και οι τοποθετήσεις τους ήταν τόσο έντονες λες και η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στη μη εμπλοκή γυναικών. Οφείλεται άραγε η μη λύση στο ότι δεν είχαν αναλάβει τη διαπραγμάτευσή του γυναίκες;

Το Κυπριακό, όπως και πολλά άλλα σ’ αυτό τον τόπο εγκλωβίζονται μέσα σε συνθήματα που πέφτουν από διάφορες κατευθύνσεις. Συνθήματα τα οποία στις πλείστες περιπτώσεις είναι κενά περιεχομένου και δεν καταδεικνύουν εμπράκτως πως μπορεί να υλοποιηθούν και κυρίως πως θα προκύψει λύση ή θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Μέσα από την πάροδο του χρόνου είχαμε συνθήματα όπως… «Τα σύνορά μας είναι στη Κερύνεια», «Κύπρος, ανεξάρτητη και αποστρατικοποιημένη», «Έξω όλοι οι στρατοί, ανεξάρτητο νησί», «Οι Τούρκοι της Κύπρου δεν είναι εχθροί μας… είναι αδελφοί μας». Με κορυφαίοι βεβαίως σύνθημα τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, για την οποία χρειάστηκαν κοντά 30 χρόνια μέχρι να μπει στο χαρτί και να αντιληφθεί ο κόσμος περί τίνος πρόκειται.

Τα τελευταία, λοιπόν, χρόνια εμφανίστηκε και η ιδέα της ανάμιξης των γυναικών στην διαδικασία στο Κυπριακό. Μια ιδέα που κυρίως εμφανίστηκε μέσα στο γενικότερο κλίμα και τάση κατάκτησης από πλευράς γυναικών «ανδροκρατούμενων κάστρων», μέσα στο οποία έβαζαν και τη διαδικασία του Κυπριακού.

Βεβαίως εάν ανατρέξουμε λίγο στο παρελθόν θα έχουμε προσέξει πως στη διαδικασία του Κυπριακού υπήρχε ουσιαστικά και όχι συνθηματολογική εμπλοκή γυναικών. Να θυμίσουμε μήπως την κ. Στέλλα Σουλιώτη ή την κ. Πάλεϊ των οποίων η συνδρομή όσον αφορά τις συνταγματικές πτυχές ήταν ιδιαίτερης σημασίας και βαρύτητας και έπαιξαν το δικό τους ρόλο, ενώ συνέβαλαν στη διαμόρφωση θέσεων οι οποίες στηρίζονταν στο διεθνές δίκαιο.

Αλλά και από την πλευρά των Ηνωμένων Εθνών δεν είχαμε μόλις πριν ένα χρόνο την επιλογή της κ. Ολγκίν για να ηγηθεί της προσπάθειας εξεύρεσης κοινού εδάφους ώστε να αναβιώσει η προσπάθεια επανεκκίνησης των συνομιλιών. Πλην όμως η προσπάθειά της δεν απέδωσε, όχι γιατί αδυνατούσε ως γυναίκα να επιτύχει κάποιο αποτέλεσμα γιατί μια εκ των δύο πλευρών μπλόκαρε την προσπάθειά της.

Ενδεχομένως η όλη συζήτηση να έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν είχαμε γυναίκα να ηγείται της μίας ή της άλλης κοινότητας. Είναι, ναι, γεγονός ότι ούτε οι Ελληνοκύπριοι επέλεξαν μέχρι στιγμής γυναίκα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, ούτε και οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν γυναίκα να ηγηθεί της κοινότητάς τους. Υπό αυτή την έννοια, όντως, καταγράφεται απουσία γυναίκας στη διαδικασία του Κυπριακού.

Είχαν όμως, μέχρι σήμερα, είτε οι Ελληνοκύπριοι είτε οι Τουρκοκύπριοι κάποια ανάλογη επιλογή και δεν το έπραξαν; Η απάντηση είναι πως, δεν είχαν. Θα έχουν ενδεχομένως στο μέλλον; Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις προτάσεις που θα τεθεί ενώπιον αμφοτέρων των κοινοτήτων.

Στο μεταξύ, πέραν των γενικών συνθημάτων θα ήταν καλό να βγουν μπροστά και να καταθέσουν προτάσεις. Να δείξουν πως πέραν και πάνω από τα όποια συνθήματα για την εμπλοκή τους στη διαδικασία, έχουν στα χέρια τους και λύσεις για το πως η διαδικασία στο Κυπριακό θα ξεμπλοκαριστεί από το υφιστάμενο αδιέξοδο και οι δύο πλευρές θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Γιατί, δυστυχώς, μέχρι σήμερα εκτός από κάποια γενικά και αόριστα συνθήματα, δεν είδαμε και δεν ακούσαμε κάποια συγκεκριμένη πρόταση που θα σπάζει το αδιέξοδο. Μέχρι να αποφασίσουν, λοιπόν, να καταθέσουν μία συγκεκριμένη πρόταση θα ήταν σοφότερο να μην ταλαιπωρούν το Κυπριακό με ένα ακόμα σύνθημα.