Το Δημοκρατικό Κόμμα βαδίζει προς τη διενέργεια πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου. Η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος κατά την τελευταία συνεδρία της, ανέθεσε την ευθύνη προετοιμασίας του πολιτικού σκέλους του συνεδρίου στις ομάδες πολιτικής με συντονιστή το γγ του ΔΗΚΟ.
Οι 23 πολιτικές ομάδες του Δημοκρατικού Κόμματος συστάθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές με ευθύνη την παρακολούθηση πολιτικής του αντίστοιχου Υπουργείου ή Υφυπουργείου.
Αρμοδιότητα τους είναι η διαμόρφωση προτάσεων πολιτικής και σε συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, κάποιες από αυτές να προωθούνται ως προτάσεις νόμου στην Βουλή για ψήφιση. Στο πλαίσιο αυτό, προέκυψε και η δημόσια πρόσκληση του γγ του κόμματος Γιώργου Σολωμού προς ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για συνάντηση με τις αντίστοιχες τους ομάδες παραγωγής πολιτικής για ανταλλαγή απόψεων και θέσεων επί ζητημάτων της κοινωνίας.
Παράλληλα όμως, ο ρόλος των ομάδων πολιτικής είναι και ο εμβολιασμός του Κυβερνητικού έργου μέσα από τις πολιτικές του κάθε Υπουργείου.
Οι επικεφαλής των ομάδων παραγωγής, συναντώνται κάθε μήνα με ευθύνη του γγ του κόμματος και με συμμετοχή τόσο του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου του ΔΗΚΟ όσο και του πρόεδρου του κόμματος για συντονισμό αλλά και τρόπους προβολής πολιτικών θέσεων που στόχο έχουν την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Στο πλαίσιο της παραγωγής πολιτικής, εντάσσεται και η διενέργεια ημερίδων για προβολή των θέσεων του ΔΗΚΟ και επικοινωνία με τους πολίτες. Στόχος είναι η ενημέρωση και να περάσει το μήνυμα της παραγωγής πολιτικής. Ο προγραμματισμός είναι για διενέργεια δύο θεματικών ημερίδων το μήνα, αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο με το Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής.
Σύμφωνα και με την ανακοίνωση του κόμματος, το θέμα του Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής είναι: «Ο ρόλος της Κύπρου ως γέφυρας σταθερότητας και ασφάλειας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής».
Στο Φόρουμ συμμετέχουν κοινοβουλευτικά στελέχη από την Κύπρο και την Ελλάδα, καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας. Θα χαιρετίσουν ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος και η αναπληρώτρια Πρόεδρος, Χρ. Ερωτοκρίτου.
Το Φόρουμ είναι χωρισμένο σε τρεις θεματικές ενότητες:
Η πρώτη ενότητα έχει τίτλο:
> Οι Γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο ρόλος της Κύπρου στις νέες ισορροπίες που προδιαγράφονται. Μπορεί η Κύπρος να συμβάλει στη επίλυση του Μεσανατολικού προβλήματος;
Εισηγητές θα είναι οι:
> Νικόλας Παπαδόπουλος, πρόεδρος ΔΗΚΟ,
> Χάρης Γεωργιάδης- πρόεδρος κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών
> Άριστος Δαμιανού- πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εξωτερικών, Νομικός, Διεθνολόγος
> Αθανάσιος Γραμμένος- Διεθνολόγος
Η δεύτερη ενότητα έχει τίτλο:
Η ανάγκη δημιουργίας Κοινής Ευρωπαϊκής Άμυνας υπό το φως των συγκρούσεων στη Μέση και Ανατολή και Ουκρανία.
Εισηγητές θα είναι οι:
> Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ
> Μαριλενα Ραουνά, Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων
> Κώστας Μαυρίδης ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ
> Μιχάλης Κατρίνης βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τομεάρχης Εθνικής Άμυνας
> Νίνα Κασιμάτη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Η τρίτη ενότητα έχει τίτλο:
Μεταναστευτική κρίση- Οι κοινωνικές προεκτάσεις που επιφέρουν τα κύματα προσφύγων από τη Μέση Ανατολή. Είναι επαρκείς οι ευρωπαϊκές πολιτικές σε σχέση με το Μεταναστευτικό;
Εισηγητές θα είναι οι:
> Παύλος Χρηστίδης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ- Νομικός Υπεύθυνος Κοινοβουλευτικού Τομέα Ελέγχου, Προσφυγικού και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
> Μάνος Καραγιάννης, Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας
> Ελένη Θεοχάρους, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, πρώην βουλευτής, πρώην ευρωβουλευτής.
Θα ακολουθήσει ημερίδα για το Περιβάλλον και την πράσινη ενέργεια, ενώ τον Ιανουάριο προγραμματίζεται θεματική για το Μεταναστευτικό, ενώ σε μεταγενέστερο στάδιο υπάρχουν σκέψεις για τη διενέργεια ημερίδα για το κοινωνικό κράτος.
Τα συμπεράσματα των ημερίδων αλλά και γενικότερα το έργο παραγωγής των πολιτικών ομάδων, θα κωδικοποιηθεί και θα μεταφερθεί ενώπιον των συνέδρων του κόμματος για συζήτηση και κατάληξη στο πλαίσιο των εργασιών του σε μία πολιτική διακήρυξη θέσεων για το Δημοκρατικό Κόμμα.
Δηκοϊκή αντιπολίτευση από Ορφανίδη
Ξαναχτύπησε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης με ανάρτηση του. Αυτή την φορά έστρεψε τα βέλη του προς την Κυβέρνηση, ασκώντας έντονη κριτική για τους χειρισμούς που έγιναν στην όλη συζήτηση γύρω από το θέμα του ΝΑΤΟ.
«Λέγοντας την αλήθεια τους έδεσε «κόμπο». Για να στρέψουν την προσοχή του λαού αλλού, εφευρίσκουν θέματα και μετατοπίζουν τη σκέψη από την πραγματικότητα και ο λαός παρασύρεται σε νατοϊκούς και μη.
Ο Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ορθά ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, όπως τόνισα και εγώ στην ομιλία μου κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός μου.
Ούτε καν μέλος της Σύμπραξης για την Ειρήνη δεν είναι η Κύπρος, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορέσει κάποια χώρα να υποβάλει αίτηση στο ΝΑΤΟ», έγραψε.