Βήμα-βήμα θα προχωρεί η Κύπρος, χωρίς να βιάζεται για το θέμα του ΝΑΤΟ, αφήνοντας τα πράγματα να ωριμάσουν μόνα τους και την κατάλληλη στιγμή. Η δημόσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα δεν θεωρείται ως επιζήμια της όλης προσπάθειας. Σε κάθε περίπτωση αυτό που εξήγησε και χθες ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Βουλής, εκείνο που προέχει είναι η εξεύρεση εκείνων των μηχανισμών ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου μέσω συγκεκριμένων συνεργασιών.
Σχετικά με το θέμα του ΝΑΤΟ, ο Υπουργός επανέλαβε ότι πρέπει πρώτα κάποιος να αξιολογήσει την ικανοποίηση των απαραίτητων εξοπλιστικών αναγκών της Κυπριακής Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι αυτές είναι υπαρκτές δεδομένης της παρουσίας του κατοχικού στρατού και ότι οι προμηθευτές της είναι πολύ συγκεκριμένοι. Υπάρχουν κάποια γεωπολιτικά δεδομένα τα οποία επηρεάζουν την εφοδιαστική αλυσίδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού δυνατοτήτων υλικού, εκπαιδεύεις, υποδομών με χώρες ΝΑΤΟ με τις οποίες η Κύπρος έχει συνεργασία «και αυτή είναι η προσέγγισή μας».
Είπε ακόμη ότι είναι σε «εξαιρετικό σημείο» οι σχέσεις ως προς τις ΗΠΑ, και ότι πρέπει να επενδύει κάποιος σε αυτά για ενίσχυση αμυντικού εφοδιασμού, ενίσχυση από άποψης πρόσβασης σε εξοπλιστικά, ενίσχυση δυνατότητας εκπαίδευσης στελεχών Εθνικής Φρουράς και ενίσχυση υποδομών ΚΔ αφού συνεργάζεται με χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. «Αυτά τα τρία πρέπει να γίνει προσπάθεια να ευθυγραμμιστούν με τις χώρες με τις οποίες συνεργάζεσαι», ανέφερε.
Έφερε ως παράδειγμα την απομάκρυνση πολιτών τρίτων χωρών σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου σε περίπτωση φιλοξενίας πολύ μεγαλύτερου αριθμού χρειάζεται βελτίωση υποδομών για να μπορεί να εξυπηρετεί τον ρόλο που έχει αναλάβει
Για ενδεχόμενο αίτησης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είπε ότι «η μετάβαση από τη διακήρυξη στην υλοποίηση έχει ιδιαίτερη σημασία, η υλοποίηση απαιτεί κάποια από τα βήματα τα οποία έχω προαναφέρει».
Αναφέρθηκε ακόμη σε «διάθεση ερμηνείας» δηλώσεων δικών του και του Προέδρου της Δημοκρατίας για το θέμα «με μεγεθυντικό φακό» και με «διάθεση παρερμηνείας» σημειώνοντας ότι η δημόσια συζήτηση επί της κατάληξης δεν βλάπτει αλλά ότι θεωρούν ότι «δεν είναι κατ’ ανάγκην απαραίτητο».
«Η συζήτηση αυτή θα γίνει στην κατάλληλη στιγμή» είπε ο Υπουργός προσθέτοντας ότι δεν είμαστε στο σημείο αίτησης ένταξης στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας «προτρέχουμε».
Σε παρατήρηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Μαρίνας Νικολάου και Γιώργου Κουκουμά ότι η συζήτηση για το ΝΑΤΟ ξεκίνησε από το Προεδρικό και όχι από τη δημόσια σφαίρα, ο κ. Κόμπος είπε ότι «καλώς» τέθηκε το θέμα από πλευράς του ΠτΔ, και διευκρίνισε ότι δεν είπε να μην γίνεται διάλογος, αλλά ότι ο διάλογος περί της τελικής κατάληξης που γίνεται τώρα δεν έχει νόημα γιατί δεν μπορεί να το προσδιορίσει κάποιος πότε αυτό θα γίνει. Ο στόχος εξυπηρετεί την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε, αναφερόμενος σε πηγές που έχουν στερέψει.
Ο υπουργός Εξωτερικών, Κ. Κόμπος, ενημέρωσε τα μέλη της επιτροπής Εξωτερικών για μια σειρά επισκέψεων και συναντήσεων που θα έχει το επόμενο διάστημα. Επισκέψεις οι οποίες έχουν να κάνουν τόσο με τον περιφερειακό ρόλο που έρχεται να παίξει η Κύπρος όσο και σ’ ό,τι αφορά το Κυπριακό.
Ο Υπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Λευκωσία παρακολουθεί την κατάσταση στη Συρία, και ανησυχεί για πιθανές μεταναστευτικές ροές, αλλά και για τον ρόλο της Τουρκίας για δικά της οφέλη.
Για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο, ο κ. Κόμπος είπε ότι είναι μια «σημαντική εξέλιξη», σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δημοσία διακηρύξει ετοιμότητα να βοηθήσει επί του πρακτέου στην υλοποίηση.
Αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων του Λιβάνου, και στην πρόθεση της Λευκωσίας να αποστείλει απαραίτητο ενισχυτικό υλικό στις λιβανικές δυνάμεις, εκφράζοντας ελπίδα ότι θα είναι κάτι που ανακοινωθεί και επίσημα.
Ο κ. Κόμπος ανέφερε ακόμη ότι οι σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα Εμιράτα, το Κατάρ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία είναι «εξαιρετικές» και ότι ο ίδιος μεταβαίνει στην Παρασκευή στο Κατάρ για συναντήσεις ομολόγων του και από την περιοχή ευρύτερα. Σημείωσε ότι και η ΕΕ και η περιοχή αναμένουν αποκρυστάλλωση της προσέγγισης από πλευράς ΗΠΑ όσον αφορά στα ζητήματα της περιοχής.
Σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Κόμπος αναφέρθηκε στην ανάληψη των καθηκόντων της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής σημειώνοντας ότι στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, του Δεκέμβριου θα υπάρξουν συναντήσεις με μέλη της Επιτροπής σε τομείς ενδιαφέροντος.
Σημείωσε ακόμη στις 17 Δεκέμβριου θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον ομόλογό του στο ΗΒ, ενώ και ότι την ίδια περίοδο θα λάβει χώρα και ο στρατηγικός διάλογος με το ΗΒ.