Αναλύει το σκεπτικό και το ρόλο που θα έχει το Συμβούλιο Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου που ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες η Πινδάρου. Ο Μιχάλης Ιωαννίδης, ο οποίος έχει το ρόλο του συντονιστή, εξηγεί ότι το Συμβούλιο αυτό δεν έχει το ρόλο ενός Υπουργικού Συμβουλίου αλλά ενός σώματος ελέγχου του κυβερνητικού έργου και παραγωγής πολιτικής για τον Δημοκρατικό Συναγερμό μέσα από την κατάθεση προτάσεων.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ο ΔΗΣΥ δεν είναι Κυβέρνηση αλλά αντιπολίτευση και δεν μπορεί ενόσω βρίσκεται στην αντιπολίτευση να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Μπορεί όμως μέσα από προτάσεις πολιτικής να ασκεί πίεση για υιοθέτηση πολιτικών προς όφελος της κοινωνίας. Αναφέρεται στις σχέσεις Κυβέρνησης- Δημοκρατικού Συναγερμού υποδεικνύοντας πώς εκ των πραγμάτων το κόμμα βρίσκεται ιδεολογικά κοντά σε αυτούς που κυβερνούν, έχοντας απέναντί του μια Κυβέρνηση κεντροδεξιά και όχι μια αριστερή Κυβέρνηση.

Σημειώνει πώς σε αρκετά θέματα υπάρχει ταύτιση θέσεων όπως ο δυτικός προσανατολισμός της χώρας στην εξωτερική πολιτική και ο πλεονασματικός προϋπολογισμός στην Οικονομία. Την ίδια ώρα ωστόσο επισημαίνει πώς διαπιστώνεται αδυναμία στην αξιοποίηση της δυναμικής της οικονομίας προς όφελος των πολιτών. Στέλνει επίσης το μήνυμα πώς ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα πολιτικό, ουσίας και εξουσίας που δίνει λύσεις στην κοινωνία.

– Τι είναι και πώς θα λειτουργεί το Συμβούλιο Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου του ΔΗΣΥ. Είναι μια μορφή σκιώδους υπουργικού;

– Η λέξη Υπουργικό μπορεί να παρεξηγηθεί από τους πολίτες. Δεν μπορούμε εμείς ενώ βρισκόμαστε στην αντιπολίτευση να λύσουμε τα προβλήματα των συμπολιτών μας. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε τα προβλήματα, να τα αναδείξουμε στη δημόσια συζήτηση, να προτείνουμε λύσεις και μέσα από τις δημόσιες παρεμβάσεις μας είτε να «πιέσουμε» την Κυβέρνηση να εφαρμόσει αυτά που προτείνουμε, είτε να αποσαφηνιστεί στους πολίτες η διαφορά μας εκεί που υπάρχει. Ως εκ τούτου η λειτουργία του συμβουλίου αφορά στην παρακολούθηση του τι κάνει η κυβέρνηση, την παραγωγή πολιτικών και λύσεων προς όφελος του πολίτη και την δημόσια παρέμβαση. Το Συμβούλιο θα λειτουργεί ως ανεξάρτητο σώμα κάτω από την πρόεδρο του ΔΗΣΥ, με συνεχή τροφοδότηση από τις ομάδες παραγωγής πολιτικής και θα τροφοδοτεί με τις προτάσεις, παρεμβάσεις και παρακολούθηση την ηγεσία, τους βουλευτές και την ίδια την κοινωνία.

– Τι σημαίνει ο ρόλος συντονιστή που έχετε;

-Τον ρόλο τον καθορίζει η ίδια η λέξη, συντονισμός με το κόμμα, την ηγεσία, μεταξύ μας, με τις ομάδες παραγωγής πολιτικής.

– Ποιο είναι το προφίλ των ατόμων που συνθέτουν το Συμβούλιο; Ποια ήταν τα κριτήρια επιλογής ενός ατόμου για να μετέχει στο Συμβούλιο;

– Τα κύρια κριτήρια που τέθηκαν για το Συμβούλιο ήταν η τεχνογνωσία, η εμπειρία και η διοικητική ικανότητα. Χρειάζονται όλα αυτά για μια καλή ομάδα. Αυτά πηγάζουν συνήθως είτε μέσα από την σταδιοδρομία είτε μέσα από την ακαδημαϊκή κατάρτιση των ανθρώπων και νομίζω το πετύχαμε αυτό. Όλα τα μέλη του Συμβουλίου έχουν ένα ισοζυγισμένο μείγμα αυτών των χαρακτηριστικών και θα δείτε ότι όλοι έχουν μια καλή σταδιοδρομία στον χώρο τους. Θεωρώ ότι η κοινωνία ήδη έκρινε αρχικά την σύνθεση ως πολύ καλή. Τώρα που τέλειωσαν οι επιλογές προσώπων σημασία έχει να κάνουμε το συμβούλιο να δουλέψει ως ομάδα. Είναι συλλογικό το έργο του Συμβουλίου.

– Είναι άτομα του ευρύτερου συναγερμικού χώρου;

– Δεν υπήρξε αυστηρό κομματικό κριτήριο, όμως ναι γενικά είναι του χώρου της κεντροδεξιάς, χωρίς να έχω ζητήσει πιστοποιητικό φρονήματων.

– Στην πράξη πώς θα παράγει έργο αυτό το Συμβούλιο; Θα έχει τακτές συνεδρίες; Και πώς θα συνεργάζεται με τους βουλευτές του κόμματος;

– Ναι, έχουμε καθορισμένες συνεδρίες. Το Συμβούλιο, όμως , είναι μόνο ένα στάδιο σε όλη αυτή την διαδικασία. Η ηγεσία και η κοινοβουλευτική ομάδα δίνει την κατεύθυνση και αποτελεί την αιχμή του δόρατος της επικοινωνίας και της εφαρμογής των πολιτικών του κόμματος. Το Συμβούλιο επιβλέπει, προωθεί και οργανώνει τόσο την παραγωγή πολιτικών όσο και την παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου και θα τροφοδοτεί όπως είπα και τους βουλευτές του κόμματος. Οι ομάδες παραγωγής πολιτικών με δικές τους συνεδρίες παράγουν τις προτάσεις και τροφοδοτούν το συμβούλιο. Οι οργανώσεις του ΔΗΣΥ, οι τοπικές κοινωνίες και οι κοινωνικοί εταίροι επισημαίνουν προβλήματα, προτείνουν λύσεις και ανατροφοδοτούν την παραγωγή πολιτικής. Είναι ένα ολιστικό σύστημα παραγωγής πολιτικής. Σήμερα συμμετέχουν με τον Α ή τον Β τρόπο κοντά 350 – 400 άτομα σε αυτή την προσπάθεια. Ο στόχος είναι να έχουμε πολλούς περισσότερους συμπολίτες μας να συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια που κάνουμε.

– Η μη συμμετοχή βουλευτών στο Συμβούλιο, ήταν και λόγος κριτικής. Γιατί να μην συμμετέχουν και βουλευτές μέλη των κοινοβουλευτικών επιτροπών, στους αντίστοιχους τομείς παραγωγής;

– Αυτό κρίθηκε από την πρόεδρο και εγώ συμφωνώ. Οι βουλευτές μας είναι οι άνθρωποι που δίνουν μάχες στο Κοινοβούλιο, που έχουν την σχέση με την βάση στις κοινότητες, που έχουν την δημοκρατική νομιμοποίηση στη παράταξη. Το κυβερνητικό έργο όμως δεν ασκείται μόνο μέσα στην Βουλή. Ξεκινά από τα Υπουργεία πολύ πριν να καταλήξει στην Βουλή. Πρέπει να μπορούμε να παρακολουθούμε και να αντιδρούμε στο κυβερνητικό έργο στην πηγή του. Επίσης όπως είπα πριν ο ρόλος του Συμβουλίου είναι ένα μόνο μέρος της προσπάθειας. Μια προσπάθεια που εγώ αντιλαμβάνομαι ως συστηματοποίηση της παραγωγής απτών αποτελεσμάτων για τους πολίτες. Αυτός είναι ο ρόλος των κομμάτων. Η κομματική πολιτική δράση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα κλειστό σύστημα. Κάποιοι θα πρέπει να βρίσκονται στην ηγεσία, κάποιοι στη Βουλή, κάποιοι στην διοίκηση, κάποιοι στην τεχνοκρατική γνώση και κάποιοι στο εργαστήριο παραγωγής προτάσεων. Αν θέλουμε να έχουμε ένα σύστημα που παράγει οφέλη για τους πολίτες πρέπει να δουλέψουμε μαζί αλλά με το ρόλο του ο κάθε ένας.

– Οι προτάσεις που θα ετοιμάζονται από το κάθε τομέα πώς θα αξιοποιούνται; Θα κατατίθενται ως προτάσεις νόμου στην Βουλή;

– Ανάλογα με την περίπτωση. Υπάρχουν ζητήματα που μπορεί να γίνονται με προτάσεις νόμου αν το κρίνει η κοινοβουλευτική ομάδα, υπάρχουν και άλλα που θα συζητούνται δημόσια υπό τύπον προτάσεων κυβερνητικής πολιτικής η απαντήσεων σε αυτή. Είναι ουσιαστικό όμως ότι δεν μιλάμε για ασύνδετες προτάσεις. Θα επιδιώξουμε να παράγουμε συνολική πολιτική με διακριτή κατεύθυνση για τον κάθε τομέα. Νομίζω χρειάζεται για να γίνει αντιληπτή από τους πολίτες η μεγάλη εικόνα. Υπάρχει σαφής κατεύθυνση και τώρα στις διάφορες προτάσεις μας που πηγάζει από το ιδεολογικό Μανιφέστο του 2022, όμως αν δεν μαζευτεί κάτω από θεματικές και να εξηγηθεί η συνάφεια μεταξύ των προτάσεων, το πρόβλημα που επιλύεται, ο γενικότερος στόχος στον κάθε τομέα δεν είναι εύκολο για τους πολίτες να ακολουθήσουν το τι κάνουμε.

– Η σύσταση του Συμβουλίου, ήταν και μια απάντηση στην κριτική που δέχεται η ηγεσία του κόμματος η οποία χαρακτηρίζεται από ορισμένους ως «απολιτίκ»; Πώς το σχολιάζετε;

– Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Μιλάμε για μια νέα ηγεσία, εν μέσω αρκετών διλημμάτων, ενός κομματικού σκηνικού που δεν ήταν ξεκάθαρο, με αρκετή εσωστρέφεια και ακόμα και ο κόσμος του συναγερμού σε σύγχυση. Νομίζω ότι η στρατηγική του να περιοριστούμε σε αυτά που μας ενώνουν για 1-1½ χρόνο δεν ήταν λάθος. Ίσως να ήταν αυτό που μας κράτησε ενωμένους. Τώρα όμως τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Οι πληγές έχουν επουλωθεί και υπάρχει σύμπνοια, επιστρέφουν συνεχώς στελέχη και απλός κόσμο. Όπως βλέπετε τίθενται συνεχώς περισσότερα θέματα ενώπιον της κοινωνίας. Στο Κυπριακό, στην οικονομία, στην ενέργεια, στην ακρίβεια, στις απεργίες. Θα το δείτε και στο μέλλον ο ΔΗΣΥ είναι άκρως πολιτικό κόμμα ουσίας, κόμμα εξουσίας και η κατεύθυνση και οι πολιτικές του έχουν φέρει την ευρωπαϊκή και την δυτική πορεία του τόπου, το γενικό οικονομικό μας μοντέλο, την κοινωνική μας πολιτική, το ΓεΣΥ, το ΕΕΕ. Εδώ είμαστε να το δούμε.

– Πού κατά την άποψη σας θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και σε ποιους τομείς παραγωγής πολιτικής;

– Την μεγαλύτερη συνεισφορά μας προς την κοινωνία την βλέπω στα θέματα που απασχολούν τον κόσμο. Τα πραγματικά, υπαρκτά καθημερινά προβλήματα. 300.000 συμπολίτες μας δηλώνουν στο Ευρωβαρόμετρο ότι δυσκολεύονται στην καθημερινότητα τους. Δυστυχώς η δυναμική της οικονομίας μας δεν μπορεί να μεταφερθεί στους συμπολίτες μας. Τα μεσαία και ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας μετρούν τις πληγές των δύο πληθωριστικών κρίσεων που περάσαμε. Ο λόγος που δεν μεταφέρεται στον κόσμο το όφελος είναι διότι φτάσαμε σε ένα σημείο που για να πάμε παρακάτω πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μεγάλης κλίμακας. Στα ενεργειακά, στο στεγαστικό, στην αγροτική ανταγωνιστικότητα, στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα, την Παιδεία. Η σύνδεση αυτών των τομέων με την ακρίβεια καθώς και την καθημερινότητα των πολιτών είναι τεράστια.

– Ως συντονιστής του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, τι βαθμό θα βάζατε στην Κυβέρνηση; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες τις αδυναμίες;

– Δεν είναι θέμα βαθμού και δεν θα μπω σε τέτοια λογική για να είμαι δίκαιος. Κατ’ αρχήν να πω ότι εκ των πραγμάτων βρισκόμαστε κοντά στην ιδεολογική κατεύθυνση των ανθρώπων που Κυβερνούν. Κεντροδεξιά. Δεν είναι μια αριστερή κυβέρνηση όπου οι διαφορές θα ήταν προφανείς. Γι’ αυτό να ξεκινήσω από τα θετικά. Εξωτερική διακυβέρνηση. Θετική η δυτική πορεία που αυτή η Κυβέρνηση προωθεί και βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή με τις αρχές και αξίες του ΔΗΣΥ. Θετική σε κάποιο βαθμό και στην οικονομία, στους αριθμούς του κράτους. Διατηρείται πλεονασματικός προϋπολογισμός και συνέχιση πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας όπως εφαρμογή του RRF καθώς και άλλων έργων.

Το πρόβλημα όμως είναι διαφορετικό από πριν 10 χρόνια όπως σας είπα προηγουμένως. Τώρα είναι η ακρίβεια το πρόβλημα που μας φέρνει στα αρνητικά. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην μεταφορά της δυναμικής της οικονομίας στα νοικοκυριά το οποίο προκαλεί και την ακρίβεια που νιώθουν η πολίτες στη τσέπη τους. Υπάρχει πρόβλημα στην αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και δεν τα αγγίζει η Κυβέρνηση. Αντί αυτού χρησιμοποιούνται χρήματα που θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για διαρθρωτικές αλλαγές σε αστόχευτες, οριζόντιες παροχές. Αυτά είναι θέματα που θα τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον.

Η Παιδεία, οι ενέργειες που γίνονται και τα αποτελέσματα τους δεν με ικανοποιούν. Ούτε η ψηφιακή μετάβαση βρίσκεται εκεί που θα έπρεπε. Στην Ενέργεια είναι υπαρκτά τα προβλήματα. Η μη ολοκλήρωση μεγάλων έργων είναι επίσης ένα πρόβλημα. Θα τα δούμε ένα- ένα με εποικοδομητικό τρόπο. Οι μεταρρυθμίσεις είναι αυτές που μπορούν να αλλάξουν το τόπο μας προς το καλύτερο και γίνονται πολύ λίγα με πολύ αργούς ρυθμούς χωρίς στόχευση που να είναι κατανοητή στο πολίτη.

– Το Συμβούλιο θα έχει και ρόλο παραγωγής… αντιπολίτευσης ως σώμα παρακολούθησης κυβερνητικού έργου;

– Ναι. Το έχει ήδη κάνει σε μια περίπτωση. Με αφορμή την διπλή αναβάθμιση της οικονομίας επεξηγήσαμε στην κοινωνία σαφώς τις θετικές επιδράσεις και επεξηγήσαμε στους πολίτες τι πρέπει να προσέξει η Κυβέρνηση για να συνεχιστεί η πορεία. Θέσαμε επίσης τον στόχο που πρέπει να έχει η Κυβέρνηση σε σχέση με την μεταφορά της δυναμικής της οικονομίας στους πολίτες. Όπως σας περιέγραψα και πριν. Η ουσία είναι να προκαλείται δημόσια συζήτηση, να παρέχεται πληροφόρηση για το έργο της κυβέρνησης στους πολίτες, να επεξηγούνται και να τίθενται οι δικές μας γραμμές ή θέσεις. Θα το κάνουμε. Και στα καλά και στα κακά.

Ο ΔΗΣΥ είναι κόμμα με τεράστιο βάθος σε ανθρώπινο δυναμικό

– Κάποια παραπολιτικά σχόλια, ερμήνευσαν την ανακοίνωση του Συμβουλίου ως πρόβα Κυβέρνησης για την Αννίτα Δημητρίου. Πώς το σχολιάζετε;

– Παραφιλολογία αλλά τα πήγε καλά αν ήταν αυτό. Ξέρετε, ο Δημοκρατικός Συναγερμός είναι μια παράταξη με τεράστιο βάθος σε ανθρώπινο δυναμικό. Επαγγελματίες, ακαδημαϊκούς, τεχνοκράτες. Ταυτόχρονα η Αννίτα είναι ένας άνθρωπος πολύ ανοικτός χωρίς ιδιαίτερες διαφορές με πρόσωπα. Μέσα από το βάθος του ΔΗΣΥ θα μπορούσε αν ήταν Κυβέρνηση να φτιάξει 10 τέτοια «υπουργικά» αφού σας αρέσει η έκφραση.

– Θα έχετε την ευθύνη δημιουργίας και ενός προεκλογικού προγράμματος διακυβέρνησης μελλοντικά; Είναι έτοιμο το Συμβούλιο να αναλάβει και αυτό το ρόλο;

– Το 2028 είναι μακριά ακόμα και πολιτικά και χρονικά. Μπροστά μας έχουμε τα πραγματικά προβλήματα των συμπολιτών μας που δεν μπορεί να πάνε παρακάτω, το Κυπριακό, το 2025 και στο βάθος τις βουλευτικές εκλογές του 2026. Μετά βλέπουμε πως θα οργανωθούμε προγραμματικά για το 2028.

– Ως μέλος του ΔΗΣΥ, πώς βλέπετε τα πράγματα; Είναι σε καλό δρόμο ο Δημοκρατικός Συναγερμός ή εσωστρέφεια δεν έχει φύγει; Πείθει η νέα ηγεσία του κόμματος; Υπάρχει και έντονη αμφισβήτηση από ορισμένους;

– Έτσι είναι ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Αυτή είναι η μαγκιά του. Υπάρχουν απόψεις για όλα τα θέματα από όλους, υπάρχουν τάσεις, ελευθερία άποψης και μέσα από αυτές τις διεργασίες καταλήγουμε σε μια θέση, άποψη ή κατεύθυνση. Η εσωστρέφεια ήταν αναμενόμενη και αναγκαία. Ίσως και θεραπευτική σε ορισμένες περιπτώσεις. Περάσαμε δύσκολα διλήμματα όλοι οι συναγερμικοί. Η ουσία είναι ότι ξεπερνούμε αυτό το στάδιο διότι καταλαβαίνουν όλοι ότι δεν απασχολούν τους συμπολίτες μας αυτά τα κουτσομπολιά. Απασχολούν μόνο 100 – 200 άτομα του χώρου. Τους συμπολίτες μας τους απασχολούν τα προβλήματα της κοινωνίας και το πως να κάνουμε αυτόν το τόπο που ζούμε καλύτερο. Όχι τα τερτίπια του κάθε ενός από εμάς.

– Το κεφάλαιο βουλευτικές εκλογές σας ενδιαφέρει; Γιατί;

-Όχι. Έχω διαφορετική σταδιοδρομία σε άλλη δημόσια θέση σε εισηγμένο όμιλο επενδύσεων και διαχείρισης κεφαλαίων που διευθύνω και είμαι κύριος μέτοχος. Ταυτόχρονα είναι τεράστιο το έργο που πρέπει να επιτελέσω από τον ρόλο μου στο κόμμα.