Ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος της Κύπρου όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων, όχι μόνο λόγω του κινδύνου να κλείσει όσον αφορά την πτυχή της διερεύνησης της τύχης τους, αλλά και ένεκα του ενδεχομένου να διαγραφεί από την ατζέντα συζητήσεων στην ΕΕ, όπου υπάρχει η ευχέρεια ασκούνται πιέσεις στην Τουρκία για εντοπισμό τους.

Το θέμα είναι ακόμη πιο δύσκολο στην περίπτωση των αποζημιώσεων τις οποίες καταδικάστηκε η Τουρκία να καταβάλει σε συγγενείς αγνοουμένων και στους εγκλωβισμένους για την σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελέστηκαν κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής αλλά και μετέπειτα.

Τα πιο πάνω προκύπτουν από συζήτηση η οποία διεξήχθη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, στην παρουσία του υπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Κόμπου, του γενικού διευθυντή του υπουργείου και των ευρωβουλευτών (μέσω διαδικτύου) Κώστα Μαυρίδη, Γιώργου Γεωργίου και Λουκά Φουρλά.

Οι συγγενείς αγνοουμένων εξέφρασαν δυσφορία για τη συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΕΑ θεωρώντας πως οι €300.000 δεν είναι αρκετές, ενώ υπεστήριξαν πως δεν υπάρχει η απαραίτητη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο, όπως είπαν, δεν τους ενημερώνει σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων ούτε και

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε δυσφορία για την κριτική που ασκήθηκε και υπεστήριξε πως αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για το θέμα των αγνοουμένων. Πρόσθεσε, πως είναι στη διάθεση των συγγενών προκειμένου να τους ενημερώσει αλλά και για να αναληφθεί δράση από κοινού για προβολή του θέματος των αγνοουμένων.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος της Τουρκίας είναι να τερματιστεί η επιτήρηση ως προς τη συμμόρφωση της στην απόφαση που προέκυψε από την τέταρτη διακρατική προσφυγή σχετικά με το θέμα των αγνοουμένων αλλά και για το περιουσιακό. Ανέφερε ωστόσο, ότι δεν πρέπει να τα θεωρούμε όλα δεδομένα και ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν όλους τους παράγοντες παραπέμποντας στην όλη κατάσταση από τις αλλαγές που  συντελούνται διεθνώς.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων κ. Νίκος Σεργίδης  αναφέρθηκε στην ανάγκη συντονισμού και πρόσθεσε πως δεν βρισκόμαστε στο «παρά πέντε» αλλά στο «και πέντε» να φύγει από την ατζέντα των οργάνων της ΕΕ το θέμα των αγνοουμένων.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας, τόνισε πως δεν είναι νοητό να απαιτούνται 10-12 μήνες για να δοθεί έγκριση για εκσκαφή μιας περιοχής που υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικό τάφο 100-200 ανθρώπων, και να περιορίζονται  οι εκσκαφές σε ακτίνα 25 μέτρων, και όταν κριθεί απαραίτητο να επεκταθούν στα 27 μέτρα να χρειάζεται νέα αίτηση εξ’ υπαρχής.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων της περιόδου 1963-1964 καυτηρίασε το γεγονός ότι η συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας στη ΔΕΑ περιορίζεται στα €300.000 τη στιγμή που διασπαθίζονται εκατομμύρια σε διάφορα έργα.

Οι τρεις ευρωβουλευτές που μίλησαν αναφέρθηκαν με στην ανάγκη καλύτερης συνεννόησης με το υπουργείο, αλλά ταυτόχρονα αναγνώρισαν πως το τελευταίο διάστημα βελτιώνεται η επαφή, η επικοινωνία και η συνεννόηση. Διαβεβαίωσαν δε, ότι θα κρατούν το θέμα στην επικαιρότητα και θα βοηθήσουν όπου και όπως μπορούν.