Ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του υπουργού Δικαιοσύνης με τα κόμματα, ανεξάρτητους αξιωματούχους και άλλα σύνολα, για τα δύο νομοσχέδια που αφορούν τις μεγάλες αλλαγές στη Νομική και Ελεγκτική Υπηρεσία.
Στόχος του υπουργού Μάριου Χαρτσιώτη όσο και της κυβέρνησης είναι όπως τα νομοσχέδια σταλούν την επόμενη εβδομάδα στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και ακολούθως να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο για να σταλούν στη Βουλή. Για τις αλλαγές που αφορούν στον ρόλο του Γενικού Εισαγγελέα, έχουν διοριστεί εμπειρογνώμονες που τις μελετούν, καθ’ ότι φαίνεται να προκύπτουν συνταγματικά κωλύματα.
Από τις συζητήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης με κόμματα, βουλευτές και φορείς (Ανώτατο Δικαστήριο, Γενικό Εισαγγελέα και Γενικό Ελεγκτή) φαίνεται να προκύπτει συμφωνία σε μεγάλο βαθμό για τις επιχειρούμενες αλλαγές, ωστόσο εκφράζονται και σοβαρές επιφυλάξεις για συνταγματικά ζητήματα, κάποιες εκ των οποίων ενσωματώθηκαν ήδη στα νομοσχέδια.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι με βάση την εισήγηση της κυβέρνησης, τόσο η θητεία του Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, όσο και η θητεία του Γενικού και Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, καθορίζεται ως οκταετής χωρίς δικαίωμα ανανέωσης. Ο Γενικός Εισαγγελέας θα είναι ο σύμβουλος του κράτους και προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας. Οκταετής θα είναι και η θητεία του νέου θεσμού που δημιουργείται και θα αναφέρεται ως Γενικός και Γενικός Δημόσιος Κατήγορος που θα ασκούν τα καθήκοντα του δημόσιου κατηγόρου. Τα προσόντα, παύση και μισθοδοσία θα είναι όπως των δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου πλην της θητείας.
Σημειώνεται ότι οι εισηγήσεις για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας βασίζονται σε μελέτη του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, στη βάση της οποίας έχει διαφανεί ότι το πλησιέστερο μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο είναι αυτό της Μάλτας, το οποίο έχει θεσπιστεί σχετικά πρόσφατα και έτυχε έγκρισης της Ε.Ε. στα πλαίσια της αξιολόγησης για το κράτος δικαίου.
Σύμφωνα με τα νομοσχέδια, για την πιο πάνω μεταρρύθμιση απαιτείται τροποποίηση συγκεκριμένων μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, μέσω πλειοψηφίας των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών, θέσπιση νέας ειδικής νομοθεσίας που προνοεί για την ίδρυση Γραφείου Γενικού Δημόσιου Κατήγορου, καθώς και τροποποίηση άλλων ειδικών νομοθεσιών, ώστε να συνάδουν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις.
Όσον αφορά στα όργανα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, που είναι ο Γενικός Ελεγκτής, ο Βοηθός Γενικός Ελεγκτής και το Ελεγκτικό Συμβούλιο (θ’ απαρτίζεται, πέραν από τον Γενικό Ελεγκτή και τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, από τρία πρόσθετα μέλη). Ο διορισμός των μελών του Συμβουλίου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας θα γίνεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατόπιν εισήγησης του ειδικού Συμβουλίου που προνοείται στο νόμο, το οποίο λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις του Γενικού Ελεγκτή και το οποίο θα υποβάλλει συμβουλευτικά προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατάλογο με πέντε υποψήφια κατάλληλα για διορισμό πρόσωπα. Η θητεία των μελών είναι τριετής, με δικαίωμα ανανέωσης για μια ακόμα φορά.
Και για την πιο πάνω μεταρρύθμιση απαιτείται τροποποίηση συγκεκριμένων μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος (Άρθρο 115.3) που αφορούν τον Γενικό Ελεγκτή, μέσω πλειοψηφίας των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών και θέσπιση νέας ειδικής νομοθεσίας που προνοεί για τις αρμοδιότητες, οργάνωση και στελέχωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι οι τωρινοί επικεφαλής και των δύο ανεξάρτητων υπηρεσιών δεν θα επηρεαστούν από την ψήφιση των νομοσχεδίων.