Σε στάση αναμονής βρίσκεται η Λευκωσία σε σχέση με το Κυπριακό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση ως προς τις προθέσεις των Ηνωμένων Εθνών ούτε σε ο,τι αφορά την πενταμερή, ούτε σε ο,τι αφορά τη συνάντηση των δυο ηγετών για συζήτηση του ανοίγματος νέων οδοφραγμάτων.

Η συζήτηση στα κατεχόμενα συνεχίζεται σε σχέση με την διάνοιξη νέων διόδων, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση.

Η Λευκωσία επίσης παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και τα δημοσιεύματα γύρω από την εμπλοκή της Άγκυρας στο πολιτικό σκηνικό της τ/κ κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα του σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, δηλώνοντας πώς μόνο με τη λύση του Κυπριακού θα λυθούν οριστικά τα προβλήματα των προσφύγων. Απαντούσε σε ερωτήσεις του κοινού σε εκδήλωση με θέμα τον διάλογο για τη Δημοκρατία, που συνδιοργάνωσαν χθες η το πρωί το Γραφείο του Επιτρόπου του Πολίτη και το ερευνητικό κέντρο CARDET, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σε σχόλιο συμμετέχουσας στην εκδήλωση ότι οι πρόσφυγες προσεγγίζονται από Τούρκους επιχειρηματίες ανάπτυξης γης για να πουλήσουν τη γη τους στα κατεχόμενα και ερωτηθείς κατά πόσον κόσμος που έχει ανάγκη τα χρήματα θα θεωρηθεί «προδότης» αν πουλήσει την περιουσία του, ο Πρόεδρος απάντησε ότι το δικαίωμα στην περιουσία είναι ατομικό και «κανένα κράτος δεν θα σας πει κάτι αν αποφασίσετε να το κάνετε».

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση, τους τελευταίους 20 μήνες, άγγιξε ένα χρόνιο πρόβλημα των προσφύγων, αυτό των προσφυγικών συνοικισμών, σημειώνοντας ότι έγινε η μεγαλύτερη στεγαστική παρέμβαση από το κράτος σε αυτό το θέμα. Ακόμη αναφέρθηκε και στα κριτήρια αξιολόγησης που προωθούνται για τη διανομή των τουρκοκυπριακών περιουσιών.

«Ό,τι και να κάνει η πολιτεία, δηλαδή την ελάχιστη υποχρέωση που έχει απέναντι στους πρόσφυγες, τίποτα δεν θα μπορεί να πληρώσει την ανώμαλη κατάσταση πραγμάτων που ζούμε. Το μόνο είναι να λύσουμε το Κυπριακό», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί, ωστόσο, δικαιολογία για να μη γίνουν πράγματα.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι κατά τη διακυβέρνησή του πρώτη φορά έγιναν τόσα βήματα αναφορικά με τον σφετερισμό περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

Την Τρίτη το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε στο Προεδρικό αντιπροσωπεία του Δήμου Αθηένου, η οποία του μετέφερε το μήνυμα πώς δεν θα δεχθούν διάνοιξη οποιουδήποτε οδοφράγματος αν δεν ανοίξει η δίοδος Πυροΐου,

Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αθηένου Κυριάκος Καρεκλάς, είπε ότι  «στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της διάνοιξης του οδοφράγματος Πυροΐου, παρευρέθηκε ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηένου, οι Αντιδήμαρχοι Αθηένου και Αβδελλερού και ένας εκπρόσωπος από κάθε κομματική ομάδα».

Αναφέραμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «τις πάγιες θέσεις μας για τη διάνοιξη της διόδου Πυροΐου και τονίσαμε πως δεν θα δεχθούμε την διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος αν δεν ανοίξει η συγκεκριμένη δίοδος».

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μας άκουσε πολύ προσεκτικά και ανέφερε πως έχει υπόψη του τις θέσεις μας για το συγκεκριμένο θέμα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνέχισε ο Δήμαρχος Αθηένου, «σημείωσε πως από πλευράς του κάνει ό,τι μπορεί στη βάση αυτών που είχαν συζητήσει στην πρόσφατη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ».

Υπενθυμίζεται ότι σε επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος Αθηένου, στις 24 Οκτωβρίου, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επανέλαβε τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι το θέμα της διάνοιξης της διόδου Πυροΐου είναι ανθρωπιστικό και αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή αλλά και στα θετικά που θα προκύψουν με τη διάνοιξη της διόδου.

Η ολότητα του κόσμου της Αθηένου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, «πιστεύει ότι 50 χρόνια απομόνωσης, ταλαιπωριών, θυσιών και υπομονής είναι αρκετά.  Γνωρίζει ότι μόνο με το άνοιγμα της διόδου Πυροΐου, θα βελτιωθεί η καθημερινότητά του και θα του δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη προοπτική για τον κόσμο και τα παιδιά του».

Σημειώνεται ακόμα πως «οι Αθηενίτες δεν θα δεχθούν χωρίς σοβαρή αντίδραση, τη διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος, αν δεν προβλέπεται τουλάχιστον την ίδια ώρα και η διάνοιξη της διόδου Πυροΐου. Μιας διόδου, για την οποία υπάρχουν τεχνικές λύσεις για τη διάνοιξή της, χωρίς να επηρεάζονται τα συμφέροντα κανενός, ενώ παράλληλα να εξυπηρετείται τόσο η Αθηένου και η γύρω περιοχή, όσο και η Λουρουτζίνα» καταλήγει η επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.