Ο Ερσίν Τατάρ και οι ακραίες θέσεις που εκφράζει στο Κυπριακό φαίνεται πώς δεν εξυπηρετούν πλέον την πολιτική της Άγκυρας στο Κυπριακό. Η φημολογία που έρχεται από τα κατεχόμενα για όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή της Άγκυρας στα πολιτικά δρώμενα της τουρκοκυπριακής κοινότητας που φτάνει με την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη φουντώνει όλο και περισσότερο. Ιδιαίτερα μετά την παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου τις προηγούμενες μέρες, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να τελειώσει και το θέμα της «προεδρίας της βουλής».
Όλα αυτά τα οποία συζητούνται στα κατεχόμενα φαίνεται ότι δεν είναι άσχετα με τις εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό. Ιδιαίτερης σημασίας είναι και η μερική αλλαγή της πολιτικής προσέγγισης του Ρεπουπλικανικού Τουρκικού Κόμματος ΡΤΚ, το οποίο δηλώνει τη στήριξη του στην λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, αλλά την ίδια ώρα υποδηλώνεται ότι ένα νέο ναυάγιο δεν μπορεί να το επωμιστεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα, υπονοώντας ουσιαστικά ότι, μια νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό θα πρέπει να έχει χρονοδιάγραμμα και αποτέλεσμα, ειδάλλως θα πρέπει να υπάρξει αναγνώριση ή άλλο πολιτικό όφελος για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Αυτό προφανώς δίδει και μία εικόνα για πρόθεση αλλαγής πλεύσης από πλευράς Άγκυρας στο Κυπριακό, η οποία αφενός θέλει να στείλει το μήνυμα πώς δείχνει μία διαλλακτικότητα από τουρκικής πλευράς, προετοιμάζοντας ωστόσο το έδαφος για εναλλακτικό σενάριο ως αποτέλεσμα ενός νέου ναυαγίου. Το σενάριο αυτό εξυπηρετεί προφανώς καλύτερα ο ηγέτης του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Τουφάν Έρχουρμαν. Ένα σενάριο που προσομοιάζει σε ένα βαθμό με το σκηνικό του προ του 2004, με την αλλαγή στην τ/κ ηγεσία και τον παραγκωνισμό Ραούφ Ντεκτάς και τον ερχομό του Ταλάτ.
Ζητούμενο βέβαια είναι το κατά πόσο θα προκύψει και πρόωρη αναμέτρηση και αν η αλλαγής την ηγεσία των Τ/κ γίνει πριν την πενταμερή διάσκεψη.
Χθες για ακόμα μια φορά το θέμα κυριαρχούσε στον τ/κ τύπο. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, η Avrupa σε δημοσίευμα της υποστηρίζει ότι παρασκηνιακά παζαρέματα που αφορούσαν τις «προεδρικές εκλογές» υπήρξαν ανάμεσα στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Τουφάν Έρχουρμαν και τον Τούρκο αντιπρόεδρο Τζεβντέτ Γιλμάζ κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του τελευταίου στα κατεχόμενα για την 41η επέτειο της μονομερούς ανακήρυξης του αποσχιστικού καθεστώτος.
«Παρέμεινε στον αέρα η υπόσχεση του CTP που έλεγε ‘αν υπάρξει παρέμβαση, θα αποσυρθούμε από τις εκλογές’. Αποκαλύφθηκαν οι λεπτομέρειες της συνάντησης μεταξύ του Τούρκου αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ, ο οποίος παρέμβηκε στην εκλογή του προέδρου της βουλής, και του Έρχουρμαν», υποστηρίζει η εφημερίδα και σημειώνει τα ακόλουθα:
«Ο Έρχουρμαν συναντήθηκε με τον Γιλμάζ δύο φορές στις 14 και 15 Νοεμβρίου και έγιναν διαπραγματεύσεις για να γίνει ο Ζιγιά Όζτουρκλερ πρόεδρος της βουλής. Ο Έρχουρμαν είπε ότι αν το έκανε αυτό, θα αντιμετώπιζε αντίδραση από το κόμμα του, αλλά ότι αυτός και μερικοί από τους φίλους του θα ψήφιζαν Όζτουρκλερ.
Σε αντάλλαγμα, ο Έρχουρμαν ζήτησε από την Τουρκία να μην πάρει θέση υπέρ του Ερσίν Τατάρ στις προεδρικές εκλογές. Ο Γιλμάζ από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν πρόκυπτε ανεξάρτητος υποψήφιος, αλλά δεν ήταν σαφές αν εννοούσε τον Έρχουρμαν ή τον Τατάρ με τον όρο ‘ανεξάρτητος’. Ο γενικός γραμματέας του CTP, Ασίμ Ακάνσοϊ επιβεβαίωσε τη συνάντηση Έρχουρμαν-Γιλμάζ σε εκπομπή χθες, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο της συνάντησης […].
Από την άλλη, αξιοσημείωτο ήταν ότι για την εκλογή προέδρου και αντιπροέδρου της βουλής υπήρξαν ισάριθμες ψήφοι. Ο Όζτουρκλερ εξελέγη πρόεδρος της βουλής με 27 ψήφους και η Φαζιλέτ Όζντενεφέ [Σημείωση μεταφραστή: που εξελέγη «αντιπρόεδρος»] πήρε επίσης 27 ψήφους. Αυτό έδωσε την εντύπωση ότι η συμφωνία που έγινε με τον Γιλμάζ τηρήθηκε αυστηρά. Είναι ενδιαφέρον ποιος από το CTP ψήφισε τον Όζτουρκλερ. Αναφέρεται ότι δεν τον ψήφισαν 5 βουλευτές του UBP».
Παίζει και το όνομα του Οζντιλ Ναμί
Εξάλλου, σε άρθρο του δημοσιογράφου Αλί Οσμάν στην Avrupa χθες, σύμφωνα με το ΓΤΠ, αναφέρεται ότι το όνομα του Οζντίλ Ναμί προκύπτει στη συζήτηση περί «ανεξάρτητου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές». Ο Οσμάν γράφει πως ο Ναμί «που εδώ και καιρό περιμένει στο σπίτι του» τυγχάνει υποστήριξης από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών ως «ανεξάρτητος υποψήφιος».
Γράφει τα εξής για το θέμα ο αρθρογράφος: «Θα εμποδιστεί η υποψηφιότητα του Τουφάν εάν προωθηθεί ο Οζντίλ; Εάν ένας από αυτούς προβληθεί ως ανεξάρτητος υποψήφιος από το κόμμα και ο άλλος είναι ανεξάρτητος υποψήφιος και ο Ερσίν Τατάρ είναι επίσης υποψήφιος, η αρχή που θα εγκρίνει την υποψηφιότητα του Τατάρ είναι στην Άγκυρα! Σε αυτή την περίπτωση, ο Τατάρ θα κερδίσει λόγω του ανταγωνιστού μεταξύ τους!
Σύμφωνα με την Vatan ο Έρχουρμαν επιβεβαίωσε ότι είχε συνάντηση με τον Γιλμάζ κατά την πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του και δήλωσε πως αν θα θέσει υποψηφιότητα δεν θα είναι ως ανεξάρτητος, αλλά ως υποψήφιος του κόμματός του.