Το κεφάλαιο διαγραφές έκλεισε οριστικά και τυπικά στον Δημοκρατικό Συναγερμό και το σκιώδες υπουργικό, έπιασε δουλειά. Αυτές είναι οι δύο εξελίξεις στη Πινδάρου, με την Αννίτα Δημητρίου να καθορίζει την γραμμή πολιτικής πλεύσης του κόμματος για τη συνέχεια.
«Ο ρόλος του Συμβουλίου είναι σαφής. Ασκούμε τον αντιπολιτευτικό μας ρόλο παρακολουθώντας το κυβερνητικό έργο, παρεμβαίνουμε στον δημόσιο διάλογο προς όφελος των πολιτών και κυρίως παράγουμε πολιτικές προτάσεις», ανέφερε στη δήλωση της μετά την συνεδρία, η πρόεδρος του κόμματος, η οποία συν τοις άλλοις, έχει ως προεδρεύουσα του Συμβουλίου Παρακολούθησης του Κυβερνητικού Έργου και το χαρτοφυλάκιο της εξωτερικής πολιτικής.
Καθοριστική εξέλιξη ωστόσο ήταν και η γνωμάτευση του Κρις Τριανταφυλίδη ως προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του κόμματος σε σχέση με την επιστολή του Δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, ο οποίος έθετε θέμα διαγραφής των μελών του κόμματος που είναι και Υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη. Οι όποιες αποφάσεις έπρεπε να είχαν ληφθεί λίγες βδομάδες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Κρις Τριανταφυλλίδης, διευκρινίζοντας πως τα όσα καταγράφει αποτελούν καθαρά νομική γνωμάτευση και όχι την πολιτική του άποψη.
Η γνωμάτευση ωστόσο έχει ασφαλώς και την πολιτικής της προέκταση αφού ουσιαστικά βάζει τελεία στο συγκεκριμένο θέμα. Από κάποιους εγείρεται ζήτημα και για τους διορισμού σε ημικρατικούς οργανισμούς ατόμων που είναι μέλη του ΔΗΣΥ. Η γνωμάτευση Τριανταφυλλίδη αφορά την επιστολή Φαίδωνα, ο οποίος ήγειρε ζήτημα μόνο για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης.
Όπως αποφαίνεται στην Γνωμάτευση του, η απάντηση στο ερώτημα εάν δύναται ή οφείλει το κόμμα να λάβει μέτρα εις το παρόν στάδιο για τα συγκεκριμένα μέλη είναι αρνητική. Παρόλο, όπως σημειώνει ότι τα μέλη του κόμματος που μετέχουν στην Κυβέρνηση, τουλάχιστον εκείνα που διαμορφώνουν κυβερνητική πολιτική μιας Κυβέρνησης της οποίας ο ΔΗΣΥ με συνεδριακή απόφαση είναι αντιπολίτευση, παραβιάζουν πρόνοιες του καταστατικού, εντούτοις, για μια σειρά λόγους που εξηγεί, υποδεικνύει ότι δεν θα μπορούσαν στην παρούσα φάση να ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα, κυρίως λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει.
Τονίζει μάλιστα πώς για την συγκεριμένη περίπτωση, δεν δικαιολογείτο καμία καθυστέρηση από πλευράς κόμματος για λήψη δια των εξουσιοδοτημένων οργάνων του, τα δέοντα πειθαρχικά μέτρα αφού μετά τον Μάρτιο του 2023, ήταν γνωστά ποια μέλη του κόμματος συμμετείχαν στην Κυβέρνηση.