Το άγγιγμα από το… μαγικό ραβδί της Άγκυρας, έλυσε τελικά τον γρίφο για την «προεδρία της βουλής» στα κατεχόμενα, καθορίζοντας για ακόμα μια φορά το τοπίο και επιβεβαιώνοντας τον απόλυτο έλεγχο της στο πολιτικό σκηνικό της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Η «εκλογή» τελικά του Ζιγιά Οζτουρκλέρ και ο τρόπος με τον οποίο αυτή ήρθε στην «προεδρία της βουλής», έγινε με την παρέμβαση της Τουρκίας και του λεγόμενου πρέσβη στα κατεχόμενα και το σκηνικό καθορίστηκε κατά τη πρόσφατη παράνομη επίσκεψη του Τούρκου αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Στον τ/κ Τύπο γίνονται διάφορες αναλύσεις για τις τουρκικές παρεμβάσεις και το πώς ο Ζιγιά Ότζτουρκλερ «εξελέγη» τελικά στην «προεδρία της βουλής».

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του ΓΤΠ, η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs έγραφε χθες ότι η Άγκυρα έλυσε τελικά την κρίση στην «βουλή» του κατοχικού καθεστώτος σε σχέση με την εκλογή του «προέδρου του σώματος». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Ζιγιά Όζτουρκλερ πρώτα αναγκάστηκε να παραιτηθεί και ύστερα οι 29 «βουλευτές» της «κυβέρνησης» Ουστέλ αναγκάστηκαν να τον εκλέξουν και πάλι με 27 θετικές ψήφους. 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι «τα μέλη του UBP λένε ότι ‘το ζήτησε ο πρέσβης’. Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ έλυσε την κρίση στην κυβέρνηση UBP-DP-YDP, η οποία συστάθηκε με παρεμβάσεις και δεν μπορεί να διοικήσει τον εαυτό της. Ο Γιλμάζ, ο οποίος δεν θέλει μια ‘ιστορία αποτυχίας’ κατά τη διάρκεια της θητείας του, δεν απέρριψε την επιμονή του πρέσβη Γιασίν Σερίμ για τον Ζιγιά Όζτουρκλερ. Έγινε γνωστό ότι έντονα παρέμβηκε στο ζήτημα και ο Σύμβουλος του Γιλμάζ και Συντονιστής Κυπριακών Υποθέσεων, Γιουκσέλ Ντενίζ».     

Αναφερόμενη στο θέμα, η Yeni Düzen γράφει ότι μπορεί ο Όζτουρκλερ να δήλωσε ότι παραιτήθηκε οικειοθελώς από την «προεδρία της βουλής» και έθεσε υποψηφιότητα ξανά αργότερα, όμως το γεγονός ότι αυτή η εξέλιξη συνέβη αμέσως μετά από συνάντηση που είχε στο «προεδρικό μέγαρο» ο Αντιπρόεδρος Γιλμάζ κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, τον «πρωθυπουργό» Ουνάλ Ουστέλ  και τον ίδιο τον Όζτουκλερ, «προκάλεσε φήμες περί παρέμβασης/ρύθμισης της Άγκυρας». 

Η Avrupa αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο «Άγγιξε το μαγικό χέρι της Άγκυρας και τέλειωσε».

«Είχαμε πει ότι ήρθε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ, το διευθέτησε και έφυγε. Έτσι και έγινε. Ανακηρύχθηκε πρόεδρος της βουλής ο Ζιγιά Όζτουρκλερ, ο οποίος κέρδισε με 27 ψήφους έναντι 21 την εκλογή για την προεδρία της βουλής που ξανάγινε».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, με μεσολάβηση του Τζεβντέτ Γιλμάζ το Κόμμα Εθνικής Ενότητας (UBP) αποδέχτηκε την πρόταση του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) να διεξαχθεί εκ νέου η ψηφοφορία για εκλογή «προέδρου της βουλής», όμως το CTP έφερε ένσταση στην εκ νέου υποβολής υποψηφιότητας από τον Όζτουρκλερ και τον καταψήφισε, αλλά ο τελευταίος κατάφερε να εκλεγεί με τις ψήφους της «κυβέρνησης» και «το απόγευμα να καθίσει ξανά στην καρέκλα από την οποία είχε σηκωθεί το πρωί», κατά την έκφραση της εφημερίδας.

Ο αρθρογράφος της διαδικτυακής Kıbrıs Postası Γκιοκχάν Αλτίνερ αναφέρεται στο θέμα κάτω από τον τίτλο «Αχ αν δεν ήταν και αυτή η Άγκυρα» και γράφει ότι το ερώτημα που υποβάλλουν όλοι τώρα είναι «γιατί περίμεναν τόσο πολύ» για επίλυση αυτής της κρίσης και κατά πόσον χρειαζόταν να γίνουν τόσα ρεζιλίκια, κατά την έκφρασή του. 

Προσθέτει και τα εξής: «Η κατάσταση είναι ξεκάθαρη: Κινητοποιήθηκε η Άγκυρα και έτσι λύθηκε αυτή η υπόθεση. Καλά, χρειαζόταν κάτι τέτοιο; Δηλαδή, σώνει και καλά πρέπει να κινητοποιηθούν κάποιοι για να εκλέξει τον δικό του πρόεδρο της βουλής το UBP; […] Κοτζάμ UBP δεν μπορεί να εκλέξει τον δικό του πρόεδρο της βουλής με ενότητα δηλαδή;

Έρχεται η εποχή Έρχουρμαν

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και η πτυχή που καταγράφει η διαδικτυακή Bugün Kıbrıs  η οποία, σύμφωνα με το ΓΤΠ, γράφει ότι ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Οζγκιούρ Οζέλ δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή «προέδρου στην τδβκ» και ότι ο «υποψήφιος» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) Τουφάν Έρχουρμαν προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Επεσήμανε επίσης  ότι οι παρεμβάσεις της Τουρκίας είχαν πάντα επιρροή στην πολιτική της Κύπρου.

Εξάλλου, η διαδικτυακή Kıbrıs Postası (19.11.24 kibrispostasi.com) γράφει ότι  αντιδρώντας στις δηλώσεις του Οζέλ, ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ογουζχάν Χασίπογλου διερωτήθηκε «αν το CHP θέλει να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές της τδβκ».