Πιέζει για άνοιγμα σημείου διέλευσης στην περιοχή της Μιας  Μηλιάς η τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς, όπως προκύπτει και μέσα από τ/κ δημοσιεύματα, το άνοιγμα του συγκεκριμένου δρόμου εκτιμάται ότι θα έχει οικονομικά οφέλη για, λόγω της γειτνίασης με τη με την βιομηχανική περιοχή.

Ταυτόχρονα, η τ/κ πλευρά, προβάλλει ως επιχείρημα την αποφόρτιση του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου, του μοναδικού στην Λευκωσία για διέλευση οχημάτων, από το άνοιγμα της Μιας Μηλιάς. Την ίδια ώρα ωστόσο, η τ/κ πλευρά μέχρι στιγμής δεν έχει απαντήσεις στις προτάσεις που κατάθεσε η ε/κ πλευρά, η οποία ζητά άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροΐου ή των Κοκκίνων. Μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις της, η ε/κ πλευρά εξηγεί  και τη σημαντικότητα που έχει για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών το άνοιγμα των δυο διελεύσεων. Για το λόγο αυτό έχει καταστεί και σαφές ότι το άνοιγμα της Μιας Μηλιάς πρέπει να συνδυαστεί με το άνοιγμα είτε του Πυροϊού, είτε των Κοκκίνων.

Χθες για το συγκεκριμένο θέμα ο κατοχικός ηγέτης είχε συνάντηση με τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσία, όπου συζήτησαν τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, όπως και τα έργα βελτίωσης του οδικού δικτύου στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Αυτό το οποίο διαπιστώνεται από τις δηλώσεις Ερσίν Τατάρ είναι ότι υπάρχουν αντιρρήσεις από τον κατοχικό στρατό για το Πυρόι όσο και για τα Κόκκινα, αφού μίλησε για τη διάσταση της ασφάλειας.

Σύμφωνα με τον παράνομο Bayrak χθες, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του δημάρχου της κατεχόμενης Λευκωσίας Μεχμέτ Χαρμαντζί με αντικείμενο συζήτησης τη διάνοιξη οδοφραγμάτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της λεγόμενης προεδρίας, στη συνάντηση ήταν παρόντες και ο ειδικός αντιπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη Γκιουνές Ονάρ  (Güneş Onar) και η συντονίστρια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και των Δικοινοτικών Τεχνικών Επιτροπών, Σενιχά Μπιράντ Τσινάρ (Seniha Birand Çınar).

Ο Τατάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευαισθησία που επέδειξε ο Χαρμανζί σχετικά με τα σημεία διέλευσης στη Λευκωσία και είπε ότι μετέφερε στα Ηνωμένα Έθνη τον συνωστισμό που βιώνεται και ότι οι τεχνικές επιτροπές έφεραν το θέμα των σημείων διέλευσης στην ημερήσια διάταξη.

Λέγοντας ότι συνεχίζονται διάφορα έργα στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, αλλά η συμφόρηση δεν αποτρέπεται με μία λωρίδα στην άλλη πλευρά, ο Τατάρ σημείωσε ότι όταν εξεταστεί η κίνηση των 9 οδοφραγμάτων στο νησί, αυτό του Αγίου Δομετίου είναι το πιο πολυσύχναστο και πρέπει να αποσυμφορηθεί.

Υποστηρίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της άτυπης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο, ένα από τα θέματα που τέθηκαν στην ημερήσια διάταξη ήταν τα σημεία διέλευσης και ότι ο Γενικός Γραμματέας παρότρυνε τους δύο ηγέτες να συζητήσουν το θέμα αυτό στην Κύπρο και να μεταφέρουν τις εισηγήσεις τους για να γίνει κάποιο άνοιγμα, ο Τατάρ δήλωσε τα ακόλουθα:

«Υπάρχει μια προετοιμασία για αυτό το άνοιγμα. Έχουμε φέρει την πύλη της Μιας Μηλιάς στην ημερήσια διάταξη προκειμένου να την ανοίξουμε για τα εμπορικά οχήματα, ιδιαίτερα τα ταξί. Η αμοιβαία διέλευση προϊόντων και υλικών που θα αποτελούν αντικείμενο εμπορίου στη Βιομηχανική Ζώνη στο πλαίσιο του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής θα ανακουφίσει την πυκνότητα της κυκλοφορίας στον Άγιο Δομέτιο. Η Μια Μηλιά μπορεί να αποτελέσει σημείο προτίμησης όσον αφορά την εγγύτητα με τη Λάρνακα και την απόσταση από άλλες περιοχές. Για να συμβεί αυτό, η άλλη πλευρά έχει κάποιες προσδοκίες από εμάς. Είμαστε έτοιμοι να τις συζητήσουμε και αυτές. Υπάρχουν κάποια σημεία διέλευσης στην ατζέντα. Αυτή η υπόθεση έχει και μια διάσταση ασφάλειας. Αυτά συζητούνται με τις αρμόδιες αρχές».

Ο Τατάρ επανέλαβε και την ετοιμότητά τους «να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα θα ωφελήσει και τους δύο «λαούς» στο πλαίσιο συνεργασίας μιας δομής με δύο κράτη», όπως διασύνδεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση με καλώδιο μέσω της Τουρκίας για την ηλεκτρική ενέργεια, η παράτυπη μετανάστευση, η διαχείριση των υδάτινων πόρων, η εγκληματικότητα και θέματα που σχετίζονται με την εγκληματικότητα και οι σεισμοί.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Χαρμαντζί είπε ότι επισκέφθηκε τον Τατάρ για να συζητήσει τις προσεγγίσεις σχετικά με τα σημεία διέλευσης που αφορούν τη Λευκωσία, τα οποία μπήκαν στην ημερήσια διάταξη μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο.

Σε δηλώσεις του χθες, ο πρόεδρος του Συμπλέγματος  των κοινοτήτων Τηλλυρίας και κοινοτάρχης Κάτω Πύργου Νίκου Κλεάνθους, σημείωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής και τοπικοί παράγοντες θα αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που δεν δοθεί προτεραιότητα στην διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο  κ. Κλεάνθους ανέφερε οι τοπικές αρχές εκτιμούν πως η διάνοιξη του οδοφράγματος των Κοκκίνων πρέπει να καταστεί «ύψιστη προτεραιότητα» για την ελληνοκυπριακή πλευρά και να αποτελέσει «απαράβατο όρο» για την διάνοιξη οποιουδήποτε άλλου οδοφράγματος προς τα κατεχόμενα.