Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επέλεξε το βήμα του συνεδρίου της ΕΔΕΚ προκειμένου να απαντήσει στην εις βάρος του κριτική για την διακυβέρνηση του τόπου κατά το 20μηνο που βρίσκεται στην εξουσία. Στο Κυπριακό υπέδειξε (και στη διάρκεια δηλώσεών του) πως οι σημερινές εξελίξεις οφείλονται εν πολλοίς στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από δικής του πλευράς.

Ο ΠτΔ υπέδειξε ότι «τον Μάρτιο του 2025 συμπληρώνονται δύο χρόνια από τότε που ο λαός μάς ανέθεσε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Αφετηρία και τέρμα της προσπάθειάς μας είναι το Πρόγραμμα Διακυβέρνησής μας, το οποίο απαιτώ να υλοποιείται με συνέπεια, γιατί αυτό αποτελεί το κοινωνικό μας συμβόλαιο με τον κυπριακό λαό, για να οδηγήσουμε τη χώρα μας στη νέα εποχή, για να διαμορφώσουμε μαζί το Αύριο».

Προσερχόμενος στο συνέδριο της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως από δική του πλευράς θα πράξει ο,τιδήποτε είναι δυνατόν για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών.

Κληθείς να σχολιάσει αναφορές του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί κινητικότητας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι υπάρχει κινητικότητα, σημειώνοντας ότι “και ένας σημαντικός λόγος που υπάρχει κινητικότητα είναι οι δικές μας ενέργειες, τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στην ΕΕ. Είναι κάτι που αναγνωρίζεται από όλους και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών”. Τόνισε στη συνέχεις πως θωρεί «πως όλοι, και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, αναγνωρίζουν αυτό τον καθοριστικό ρόλο της δικής μας πλευράς στο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες».

Στη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΕΔΕΚ ο ΠτΔ δήλωσε σεβασμό στις ευαισθησίες του κινήματος όπως και όλων των πολιτικών δυνάμεων για το εθνικό μας θέμα προσθέτοντας ότι “κοινή μας επιθυμία, ο μεγάλος στόχος της απελευθέρωσης και επανένωσης της πατρίδας μας, είναι κοινός”.

“Αδιαπραγμάτευτη είναι η αξίωσή μας για τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα κράτος που θα διασφαλίζει τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων πολιτών του, των Ευρωπαίων πολιτών του, όπως συμβαίνει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ”.

Διεκδικώ λύση, είπε ο Πρόεδρος, που θα καθιστά την Κυπριακή Δημοκρατία κανονικό κράτος, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς εγγυητές με επεμβατικά δικαιώματα, προσθέτοντας ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν την πυξίδα των διεκδικήσεών μας.

Αναφερόμενος στο Μεταναστευτικό, είπε ότι η Κύπρος έπαψε να είναι ελκυστικός προορισμός και τα “κέντρα φιλοξενίας, για όσους το αμφισβητούν, αδειάζουν”.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε σε “τολμηρές μεταρρυθμίσεις σε θεσμούς, για εκσυγχρονισμό του κράτους, κάτι που κανείς δεν άγγιξε στο παρελθόν” όπως Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς με αξιοκρατία, Μεταρρύθμιση της Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Γραμματεία Συντονισμού και Υποστήριξης του κυβερνητικού έργου, σύσταση, για πρώτη φορά, Μονάδας εσωτερικού ελέγχου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, της δημόσιας παρουσίασης του ετήσιου Προγραμματισμού της Κυβέρνησης, κάθε αρχή του έτους για να ενισχύσουμε τη λογοδοσία, τον έλεγχο και τη διαφάνεια.

Τέλος στράφηκε προς όσους ασκούν κριτική για την οικονομική κυβερνητική πολιτικής της κυβέρνησης. Υπενθυμίζοντας ότι από τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει να καταβάλλεται η δόση του δανείου από την τρόικα του 2013, ύψους 6,3 δισεκατομμυρίων. Η δόση θα ανέρχεται σε 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ. «Και εδώ είναι και η απάντηση σε όσους μας κατηγορούν ειρωνικά ότι είμαστε ανάλγητοι και δήθεν δημιουργούμε μαξιλαράκια «για να ευημερούν οι αριθμοί και να δυστυχούν οι άνθρωποι», τόνισε.