Συνωμοσίες, ανίερες συμμαχίες και σενάρια φαγώματος σε μια μάχη επικράτησης, ή απλά θεωρίες συνωμοσίας; Η κατάσταση στο στρατόπεδο της Δεξιάς, μοιάζει για ακόμα μια φορά με σκληρή παρτίδα πόκερ η οποία αυτή την φορά στήθηκε πολύ νωρίς και το παιχνίδι άρχισε να χοντραίνει άγρια. Το έργο μοιάζει με ταινία τρόμου ή μπορεί και απλά με υπόθεση επιστημονικής φαντασίας καθώς για πολλούς, σε ένα περιβάλλον που η μικροπολιτική επικρατεί της πολιτικής, το πολιτικό σκηνικό μοιάζει με επαρχιακό θίασο και ο δημόσιος διάλογος με… κουβέντες του καφενέ.
Η εκεχειρία Αναστασιάδη- Αβέρωφ, η προσέγγιση Χριστοδουλίδη- Αννίτας, η δήλωση Ευθύμιου Δίπλαρου για μη επαναδιεκδίκηση βουλευτικής έδρας αποτελούν σημεία αναφοράς. Από αυτά, ξεκινά και ανατροφοδοτείται και η έντονη σεναριολογία με ορίζοντα ασφαλώς το 2028, ενδιάμεσο σταθμό τις βουλευτικές εκλογές του 2026 και καταληκτικό γεγονός την εσωκομματική μάχη για την προεδρία του ΔΗΣΥ. Σε όλη αυτή την ιστορία υπάρχουν κάποια δεδομένα και πολλές υποθέσεις μέσα σε ένα θολό τοπίο με αρκετά γκρίζα σημεία.
Πίσω από τη συνάντηση Αναστασιάδη- Αβέρωφ κρύβεται μία συνωμοσία των δύο έναντι των νυν ενοίκων Προεδρικού και Πινδάρου; Θέλουν να καθαρίσουν το τοπίο με φάγωμα Χριστοδουλίδη και Αννίτας με το στόχο στο Λόφο να ανηφορίσει ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Ευθύμιος Δίπλαρος από τον 4ο όροφο της Πινδάρου να μετακομίσει στον 5ο; Ή μήπως όλα αυτά είναι σενάρια που εκπορεύονται από κύκλους του Νίκου Χριστοδουλίδη και Αννίτας Δημητρίου δημιουργώντας μια περιρρέουσα συνομωσίας εις βάρος τους πάνω στην οποία έχτισαν και τη δική τους επαναπροσέγγιση; Όλα αυτά είναι που συζητούνται στο χώρο του κόμματος της Δεξιάς.
>> Τα δεδομένα και οι εικασίες
Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου πλέον δεν βγάζουν μαχαίρια ο ένας εναντίον του άλλου στις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Η επαναπροσέγγιση των δύο που έγινε με μεσολάβηση τρίτων, είναι ένα δεδομένο στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο για ορισμένους μπορεί να σημαίνει πολλά και για κάποιους άλλους απολύτως τίποτα πέραν από μια επίδειξη ανοχής του ενός προς τον άλλο και μια εύθραυστη εκεχειρία. Πολλοί θεωρούν ότι Αναστασιάδης και Αβέρωφ δεν πρόκειται ποτέ να τα βρουν μετά τα όσα προηγήθηκαν στις προεδρικές εκλογές και απλά έχουν χαμηλώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και έχουν πλέον ως κοινό σημείο αναφοράς την απογοήτευση τους για Χριστοδουλίδη και Αννίτα. Οι δύο τους έχουν συναντηθεί πέραν της μιας φοράς όπως λέγεται και τουλάχιστον δημόσια αυτό το οποίο δηλώνεται από μέρους τους, είναι ότι αφήνουν πίσω το παρελθόν, τις πικρίες και τα όσα έγιναν. Ως εκεί όμως…
Δεδομένη επίσης είναι η πικρία και σε ένα βαθμό ο θυμός που έχουν και οι δύο τους, αλλά για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη και την Αννίτα Δημητρίου. Ο Νίκος Αναστασιάδης δηλώνει πλέον δημόσια την απογοήτευση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε ιδιωτικό επίπεδο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν κρύβει και τον θυμό του. Πέραν των όσων δηλώνει με πικρία υπονοώντας πολιτική αγνωμοσύνη εκ μέρους του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έντονα ενοχλημένος για την γενικότερη συμπεριφορά του νυν Προέδρου έναντι του και σε προσωπικό επίπεδο. Λέγεται πώς δεν του απαντά στο τηλέφωνο, ενώ και τις λίγες φορές που ανταποκρίθηκε, το έκανε μέσω της γραμματέας του και όχι απευθείας. Ο Νίκος Αναστασιάδης, φέρεται επίσης ενοχλημένος για το γεγονός ότι το πολιτικό του τέκνο, κρατά αποστάσεις από την δεκαετή διακυβέρνηση, της οποίας και ο ίδιος υπήρξε μέλος.
>> Οι «κοτζιάκαρες» και οι «δεινόσαυροι»
Από την άλλη, ο Νίκος Αναστασιάδης δεν κρύβει την πικρία του και για την στάση της Πινδάρου. Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχει μεταφέρει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, με πολλούς τρόπους την ενόχληση του προς την Αννίτα Δημητρίου για το γεγονός ότι το κόμμα του δεν υπερασπίζεται τη δεκαετή διακυβέρνηση του. Είναι χαρακτηριστικό όπως αναφέρεται ότι δεν περνούν απαρατήρητες από τον ίδιο αναφορές σε ανακοινώσεις του κόμματος σε «διακυβέρνηση ΔΗΣΥ» χωρίς τις περισσότερες φορές να γίνεται αναφορά σε διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη.
Οι σχέσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι γνωστό ποιες είναι, όπως επίσης είναι πλέον ευρέως διαδεδομένο ότι με την Αννίτα Δημητρίου δεν έχουν κανένα κανάλι συνεννόησης. Αντίθετα μεταξύ των δύο κυριαρχεί ο θυμός και η καχυποψία. Ο τέως πρόεδρος του κόμματος λέγεται πώς δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του για το γεγονός ότι η Αννίτα Δημητρίου έκοψε κάθε σχέση επικοινωνίας μαζί του, δεν τον ενημερώνει, ούτε συζητά μαζί του και δείχνει αγνωμοσύνη για τη στήριξη του προς το πρόσωπο της, τόσο για την προεδρία της Βουλής, όσο και την προεδρία του κόμματος.
Τον ενοχλεί επίσης ότι θεωρείται υπεύθυνος για την κριτική που δέχεται η ηγεσία του κόμματος για πολλά ζητήματα, ενώ αυτό που χτύπησε πολύ άσχημα στα αυτιά του, ήταν η περιβόητη δήλωση της, πώς ο Αβέρωφ δοκιμάστηκε και τέλειωσε. Λέγεται μάλιστα πως είναι ακατανόητη η ενόχληση της Πινδάρου για κάθε παρέμβαση του, ακόμα και όταν αυτή είναι απλά μια κριτική προς την Κυβέρνηση, ενώ αφήνεται νοηθεί από το περιβάλλον του ότι αυτό που ενοχλεί δεν είναι το περιερχόμενο των δηλώσεων αλλά η απήχηση που έχουν οι παρεμβάσεις του.
Στα αυτιά όμως των Αναστασιάδη- Αβέρωφ φτάνουν και διάφορες αναφορές προς το πρόσωπο τους, τις οποίες τους μεταφέρουν άλλα στελέχη του κόμματος και τις οποίες αποδίδουν στην πρόεδρο του κόμματος. Όπως χαρακτηρισμοί για «κοτζιάκαρες» και «δεινόσαυρους». Κατηγορίες οι οποίες απορρίπτονται κατηγορηματικά από το περιβάλλον της Πινδάρου. Συζητείται όμως πολλές φορές μεταξύ και στελεχών του κόμματος ότι πρέπει να είναι λίγο πιο προσεχτικοί σε αναφορές που γίνονται. Όλα αυτά βαραίνουν ακόμα περισσότερο κλίμα και την καχυποψία.
Τι συμβαίνει με Προεδρικό- Πινδάρου
Δεδομένη είναι και η προσέγγιση Χριστοδουλίδη- Αννίτας. Μετά από μία περίοδο που η ένταση στις σχέσεις τους είχε χτυπήσει κόκκινο, με τους δύο τους να μην ανταλλάσσουν ούτε κουβέντα πέραν των τυπικών διαπιστώνεται πλέον μια εκατέρωθεν επαναπροσέγγιση. Η συνάντηση στο Προεδρικό στις αρχές περασμένου Οκτωβρίου, άλλαξε το σκηνικό.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήπιε την περασμένη Κυριακή καφέ στην Πινδάρου την οποία επισκέφθηκε μετά από σχεδόν δύο χρόνια συνοδεία μάλιστα του Κωνσταντίνου Ιωάννου, αλλά και του Γιάννη Ιωάννου, μετά το μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη. Η Αννίτα Δημητρίου από την πλευρά της έκλεισε το προηγούμενο Σάββατο, τη συζήτηση στο Πολιτικό Γραφείο για διαγραφές από μητρώο του ΔΗΣΥ των Υπουργών της Κυβέρνησης που είναι μέλη του κόμματος που έθιξε στην επιστολή του ο Φαίδωνας Φαίδωνος, έχοντας και την πλειοψηφία των μελών του Πολιτικού Γραφείου, τουλάχιστον όσων τοποθετήθηκαν, να συμφωνεί ότι θα ήταν ζημιογόνο να ανοίξει ξανά το συγκεκριμένο κεφάλαιο.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης εκφράζει και δημόσια την επίκριση του για τον Αβέρωφ Νεοφύτου με σημείο αναφοράς τη στάση του στον β΄ γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ είναι γνωστή η καχυποψία που έχει έναντι του. Για τον Νίκο Αναστασιάδη είναι πιο προσεχτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις, ωστόσο αφήνει πλέον αιχμές για την διακυβέρνηση του και είναι ξεκάθαρο ότι θέλει να διατηρεί αποστάσεις. Ήταν χαρακτηριστική η δήλωση του και για το στιγματισμό της χώρας σε θέματα διαφθοράς αλλά και για λάθη στην υπογραφή συμβολαίων μεγάλων έργων.
Η Αννίτα Δημητρίου στις δημόσιες δηλώσεις της αφήνει ξεκάθαρες αιχμές για τον εσωκομματικό πόλεμο που δέχεται, δείχνοντας τον Αβέρωφ. Στην Πινδάρου υπάρχει έντονη ενόχληση για τις συχνές παρεμβάσεις του τέως προέδρου του κόμματος, ο οποίος, για την Πινδάρου, λειτουργεί ως «παράλληλο στρατηγείο» και ότι ο στόχος του είναι να επανέλθει ως υποψήφιος το 2028. Σε αυτόν καταλογίζεται ακόμα και λειτουργία επιτελείων από τώρα για τις προεδρικές, ενώ αφήνονται ανοικτές αιχμές σε ιδιωτικές συζητήσεις για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε το κόμμα η νέα πρόεδρος.
«Ήταν διαλυμένο και οικονομικά και οργανωτικά το κόμμα. Ούτε οι τοπικές λειτουργούσαν, ούτε οι επαρχιακές, ούτε τίποτε», λέγεται. Τον τέως πρόεδρο, επίσης θεωρούν υπεύθυνο σε μεγάλο βαθμό για την συντήρηση της εσωστρέφειας μέσα από διάφορα ζητήματα που έρχονται και παρέρχονται στην εσωκομματική συζήτηση, όπως το θέμα των διαγραφών.
> Η δήλωση Δίπλαρου
Στην εξίσωση μπήκε και η δήλωση Δίπλαρου, ότι δεν θα επαναδιεκδικήσει βουλευτική έδρα ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με το θέμα των θητειών. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος δεν κρύβει την ενόχληση του με την Αννίτα Δημητρίου θεωρώντας την υπεύθυνη για το γεγονός ότι φορτωνόταν στον ίδιο η συζήτηση για αλλαγή στο καταστατικό. Καπάκι ήρθε και η δήλωση του την περασμένη βδομάδα ότι θα τον ενδιέφερε η προεδρία του κόμματος το 2028.
Η άλλη ανάγνωση της ιστορίας, λέει ότι μετά που η Αννίτα του έκανε το χατίρι και άνοιξε τη συζήτηση, ο Ευθύμιος συνειδητοποίησε ότι θα είχε να αντιμετωπίσει έντονη κριτική και πολιτικό κόστος για αυτό και έσπευσε να κάνει την δήλωση. Στο κάδρο βάζουν κάποιοι και επαναθέρμανση σχέσεων του με τον Αβέρωφ. Διατηρεί επίσης κανάλια επικοινωνίας με τον Αναστασιάδη.
Όλα αυτά αποτελούν στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό στο στρατόπεδο της Δεξιάς, πάνω στα οποία αρχίζουν να ξετυλίγονται και τα διάφορα σενάρια. Αν αποτελούν όλα κομμάτια του ίδιου πάζλ ή εάν είναι απλά τυχαία γεγονότα θα τα αποκαλύψει ο χρόνος.