Στη Λευκωσία περιμένουν τα νεότερα για την κάθοδο της Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στο νησί για προετοιμασία της άτυπης πολυμερούς που θα πραγματοποιηθεί αργότερα αυτό το μήνα ή αρχές Δεκεμβρίου. Ο Ερσίν Τατάρ, σε ομιλία του για τη σημερινή επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, έσπευσε και πάλι να προκαταλάβει τα γεγονότα υποστηρίζοντας πως η διευρυμένη συνάντηση δεν θα ασχοληθεί με την ομοσπονδία.

Αυτό που παραμένει ως δεδομένο είναι η δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τη διεξαγωγή άτυπων διευρυμένων επαφών. Τη δέσμευση του ΓΓ για τις επαφές που στόχο θα έχουν την εξεύρεση κοινού εδάφους για επανέναρξη των συνομιλίων στο Κυπριακό, επανέλαβε ο Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών σημείωσε πως «όπως συμφώνησε ο Γενικός Γραμματέας με τους ηγέτες κατά τη διάρκεια του άτυπου δείπνου τους στις 15 Οκτωβρίου, προσβλέπει στη διεξαγωγή μιας άτυπης συνάντησης ευρύτερης μορφής στο εγγύς μέλλον υπό την αιγίδα του για να συζητήσει την πορεία προς τα εμπρός και παραμένει δεσμευμένος με τα μέρη σχετικά με αυτό». Σε ερώτηση για ενδεχόμενη επίσκεψη της Αναπληρώτριας Γενικής Γραμματέα, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο στην Κύπρο το επόμενο διάστημα ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε ότι «ακόμα δεν υπάρχει ανακοινώσιμη ημερομηνία».

Ο Ερσίν Τατάρ ετοιμάζεται σήμερα να γιορτάσει την 41η παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και σε ομιλία του στα κατεχόμενα προσπάθησε εκ νέου να παρουσιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό σύμφωνα με τη δική του αντίληψη ή προσέγγιση. Ενώ στο παρελθόν υπερτόνιζε πως δεν υπάρξει καμιά συνάντηση κ.λπ., αντιλαμβανόμενος ότι μια διευρυμένη συνάντηση είναι αναπόφευκτη, το γύρισε στη θεματολογία. Υποστήριξε πως η διευρυμένη συνάντηση δεν θα ασχοληθεί με την ομοσπονδία.

«Το κεφάλαιο της ομοσπονδίας έχει κλείσει οριστικά», ανέφερε στο διάγγελμά του στον παράνομο «Μπαϊράκ» ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι «χωρίς την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος των Τουρκοκυπρίων, δεν πρόκειται να ξεκινήσει καμία νέα και επίσημη διαπραγματευτική διαδικασία». Αναφέρθηκε ταυτόχρονα στην τ/κ απαίτηση για απευθείας επαφές, πτήσεις και εμπόριο και την προβολή των θέσεων αυτών σε επίπεδο ΟΗΕ.

«Μια δίκαιη και διαρκής λύση στην Κύπρο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη βάση της πραγματικότητας των δύο κρατών που ήδη υπάρχουν και του ίσου διεθνούς καθεστώτος και της κυρίαρχης ισότητας των δύο πλευρών», ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ.

Ανέφερε ακόμη ότι «στις 15 Οκτωβρίου, κατόπιν αιτήματος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της έγκρισής μου λόγω του σεβασμού μου προς αυτόν, μετέφερα προσωπικά την πολιτική μας θέση στον Ελληνοκύπριο ηγέτη και είπα στο λαό μου ότι η απομόνωση που του επιβλήθηκε για 60 χρόνια λόγω της ελληνοκυπριακής πολιτικής θα πρέπει να τερματιστεί».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της πρόσφατης συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι συμφωνήθηκε διευρυμένη συνάντηση για να συζητηθούν τα βήματα για το μέλλον της Κύπρου. Κατά τον κ. Τατάρ «είναι προφανές ότι αυτή η συνάντηση δεν θα ασχοληθεί με την ομοσπονδία ή με ό,τι συζητείται στο Κραν Μοντανά με οποιονδήποτε τρόπο. Η διευρυμένη συνάντηση θα αποκαλύψει τις προθέσεις των μερών σχετικά με το μέλλον του νησιού».

Αναφέροντας ότι η τ/κ πλευρά «δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ανεξαρτησία, την κυριαρχία, την κρατική υπόσταση και τον αποτελεσματικό και de facto εγγυητή της μητέρας πατρίδας Τουρκίας», ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ότι «δεν θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της χώρας, του λαού και των νέων γενεών και ότι δεν θα επιτρέψει ποτέ την επιστροφή στις σκοτεινές ημέρες της προ του 1974 περιόδου».

Ο Τατάρ είπε ότι «είναι πλέον πολύ ξεκάθαρο ότι ως τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θα επενδύσουμε στην αποτυχία. Το μέλλον μας δεν μπορεί να παραδοθεί στη συγκατάθεση των Ελληνοκυπρίων, αυτή η εποχή έχει τελειώσει». Πρόσθεσε ότι δεν θα προβούν σε καμία ενέργεια «για την εξομάλυνση της απαράδεκτης κατάστασης στο νησί και της απομόνωσης που επιβλήθηκε στον τουρκοκυπριακό λαό για 60 χρόνια».

Στα κατεχόμενα, το κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης κατηγόρησε τον Ερσίν Τατάρ ότι «προκαλεί τη μεγαλύτερη ζημιά τόσο στις κοινωνικές κατακτήσεις όσο και στα δικαιώματα και τα συμφέροντα της κοινωνίας».

Στο μεταξύ έγινε γνωστό ότι αντιπροσωπεία της «διακοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας τδβκ-Αζερμπαϊτζάν» με επικεφαλής τον πρόεδρο, Τσανβασίρ Φεϊζίγιεβ βρίσκεται στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και είχαν συναντήσεις με την τ/κ ηγεσία.