Με ανταλλαγή πυρών μεταξύ ΑΚΕΛ και Κυβέρνησης ολοκληρώθηκε σήμερα η πρωτοβουλία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχε ξεκινήσει πριν δύο μήνες το κόμμα.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μιλώντας από την Πάφο, δήλωσε πως «μπήκαμε απροετοίμαστοι» στην κατάσταση της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναφέροντας πως τα δυόμισι χρόνια που είχαν δοθεί με την αναβολή των εκλογών δεν αξιοποιήθηκαν από την Κυβέρνηση ώστε να γίνουν όσα θα έπρεπε να γίνουν, ώστε να είναι ομαλή η μετάβαση «και τώρα τρέχουμε να προλάβουμε».

Από πλευράς του ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξέδωσε γραπτή δήλωση υπερασπιζόμενος το Υπουργείο και τονίζοντας πως «η παρούσα Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, έθεσε ως προτεραιότητα την κατά το δυνατό ομαλή εφαρμογή της μεγαλεπήβολης αυτής μεταρρύθμισης».

ΓΓ ΑΚΕΛ: «Η Κυβέρνηση δεν έδειξε την ανάλογη ζέση»

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι καθοριστικός για να επιλυθούν γρήγορα και έγκαιρα τα προβλήματα, εκφράζοντας, τη λύπη του που σήμερα η Κυβέρνηση και τα αρμόδια Υπουργεία «δεν έχουν δείξει την ανάλογη ζέση». Οι δήμοι και οι ΕΟΑ όπως και τα συμπλέγματα των κοινοτήτων περιμένουν απαντήσεις, περιμένουν στήριξη και δεν την βρίσκουν, ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, δηλώνοντας πως αυτό το μήνυμα έλαβε στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Πάφο.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στον Δήμο Ιεροκηπίας, ο κ. Στεφάνου ανέφερε πως εάν δεν τρέξει η Κυβέρνηση, τα αρμόδια Υπουργεία, οι αρμόδιες υπηρεσίες τότε δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτό που χρειάζεται να κάνουν. Είπε, ακόμη, πως «η Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ανοικτά τα αυτιά και την ίδια ώρα να αναλαμβάνει και τις ευθύνες της».

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι έχουν υλοποιηθεί πολλά πράγματα, ωστόσο, συνέχισε, χρειάζονται και πολλά πράγματα να γίνουν. Χρειάζεται, είπε, «να δούμε τι γίνεται με το θέμα χρηματοδότησης» όσον αφορά αρμοδιότητες και εξουσίες τόσο των ΕΟΑ όσο και των Δήμων, «χρειάζεται να δούμε τι γίνεται με τα ζητήματα στελέχωσης, χρειάζεται να δούμε τι γίνεται με τη στήριξη αρμοδιοτήτων που έχουν αναλάβει οι Δήμοι».

Πρόσθεσε πως «υπάρχει το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων, ένα ζήτημα που το επόμενο διάστημα θα είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίζει η Κύπρος και μια σειρά από άλλα ζητήματα».

Εμείς θα ασκήσουμε τον ρόλο μας τόσο εντός όσο και εκτός της Βουλής για να κάνει αυτό που πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση και για να πετύχει η μεταρρύθμιση της ΤΑ, ανέφερε. Σημειώνεται πως σήμερα Τετάρτη ολοκληρώθηκε η περιοδεία που ξεκίνησε το ΑΚΕΛ πριν δύο μήνες, στο πλαίσιο της οποίας στελέχη του κόμματος, επισκέφθηκαν δήμους, Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, και συμπλέγματα κοινοτήτων για να δουν πώς εφαρμόζεται η μεταρρύθμιση της ΤΑ.

Ιωάννου: Δεν βρήκαμε ανταπόκριση από τα κόμματα

Από πλευράς του ο αρμόδιος Υπουργός, σε γραπτή του δήλωση ανέφερε πως είδε με έκπληξη τις δημόσιες τοποθετήσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, στις οποίες αναφέρεται σε ανετοιμότητα του Υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε ελλιπή στήριξη των Τοπικών Αρχών.

Ο Υπουργός τόνισε πως «έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει με δημόσιες τοποθετήσεις μας αλλά και ενώπιον της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής τους προβληματισμούς μας επί αδυναμιών και στρεβλώσεων που εντοπίσαμε στη νομοθεσία. Επιχειρήσαμε μάλιστα τότε να προβούμε σε τροποποιήσεις, για να βελτιώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο, χωρίς όμως να βρούμε την αναμενόμενη ανταπόκριση από πολιτικά κόμματα».

Συγκεκριμένα, συνέχισε ο Υπουργός, «είχαμε καταθέσει τις ανησυχίες μας για το γεγονός ότι οι συνενώσεις των Δήμων δεν έγιναν στη βάση οικονομικών και πληθυσμιακών δεδομένων, ούτε έλαβαν υπόψη τις μελέτες που έγιναν για τον σκοπό αυτό. Απόρροια αυτού είναι να μην διασφαλίζεται η βιωσιμότητα ορισμένων Δήμων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει η κρίσιμη μάζα και δεν δημιουργούνται οι οικονομίες κλίμακας που ήταν και το ζητούμενο της μεταρρύθμισης».

Παράλληλα, είπε «είχαμε εκφράσει την αντίθεσή μας για τον μεγάλο αριθμό Αντιδημάρχων, χωρίς σαφές καθηκοντολόγιο, καθώς και για το ύψος της αντιμισθίας τους. Μάλιστα, άμεσα προχωρήσαμε σε αλλαγή του τρόπου καθορισμού των απολαβών των Αντιδημάρχων, ώστε αυτή να δίνεται κλιμακωτά και λαμβάνοντας υπόψη τα πληθυσμιακά δεδομένα».

«Εξασφαλίσαμε πρόσθετα ποσά»

Ο Υπουργός αναφερόμενος στα θέματα της χρηματοδότησης της μεταρρύθμισης, σημείωσε πως ο ίδιος είχε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι «τα €117 εκ., που είχαν περιληφθεί στη νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή ήταν ένα ποσό που σε καμία περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει το συνολικό κόστος που θα απαιτηθεί για τη μεταρρύθμιση. Για τον σκοπό αυτό χρειάστηκε να εξασφαλίσουμε πρόσθετα ποσά, μεταξύ άλλων για χρηματοδότηση της λειτουργίας των Συμπλεγμάτων που δεν είχαν προβλεφθεί».

Σε σχέση δε με τους ΕΟΑ, ο κ. Ιωάννου, υπέδειξε ότι είχαν εκφράσει την ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των Οργανισμών με την εφαρμογή της πρόνοιας της νομοθεσίας για απόδοση του 60% από τα τέλη στους Δήμους. Υπενθύμισε παράλληλα, ότι «χρειάστηκε η παρέμβαση του Κράτους, για να εξασφαλιστεί το ποσό αυτό για τους Δήμους πρόσθετα από τα €117 εκ., για να διασφαλίσουμε την οικονομική και διοικητική αυτονομία και βιωσιμότητα των ΕΟΑ, χωρίς ταυτόχρονα να δημιουργούμε απώλεια στους Δήμους».

«Είναι το λιγότερο άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο Υπουργείο»

Ο κ. Ιωάννου, απαντώντας στις αναφορές για ελλιπή προετοιμασία, υπενθύμισε πως η νομοθεσία είχε αναθέσει την ευθύνη αυτή στα Προσωρινά Συντονιστικά Συμβούλια (ΠΣΣ), τα οποία αποτελούνταν από τους Δημάρχους και εκπροσώπους της Ένωσης Κοινοτήτων Κύπρου της κάθε Επαρχίας και στα οποία το Υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχε με έναν μόνο εκπρόσωπο, που είχε ουσιαστικά ρόλο παρατηρητή.

Είναι παραδεκτό γεγονός, συνέχισε, ότι τα πέντε ΠΣΣ, παρόλο που ξεκίνησαν με τα ίδια δεδομένα και κοινή αφετηρία, δεν εργάστηκαν με τον ίδιο ρυθμό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε περισσότερη και καλύτερη προετοιμασία σε σύγκριση με τις άλλες. Υπενθυμίσε πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, το Υπουργείο δεν είχε εξουσιοδότηση να παρεμβαίνει και να επιλύει απευθείας τα ζητήματα των ΠΣΣ, και ο ρόλος του ήταν καθαρά επικουρικός. Επομένως, ανέφερε «είναι το λιγότερο άδικο να αναζητούνται ευθύνες στο Υπουργείο Εσωτερικών για παραλείψεις άλλων, τη στιγμή μάλιστα που η νομοθεσία που ψηφίστηκε δεν παρείχε τα εργαλεία στο Κράτος, ώστε να μπορεί να επέμβει και να εφαρμόσει οποιαδήποτε θεραπεία στα κενά που παρατηρούνταν».

Παρά τα πιο πάνω δεδομένα, ο κ. Ιωάννου υπέδειξε πως το Υπουργείο υποστηρίζοντας τα ΠΣΣ, προχώρησε σε ετοιμασία, μεταξύ άλλων, προτύπων Προϋπολογισμού, Σχεδίων Υπηρεσίας και καθηκόντων για το προσωπικό των Οργανισμών, αλλά και σε εφαρμογή σειράς μέτρων με στόχο την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης της ανάπτυξης, με ετοιμασία εγχειριδίων και εκσυγχρονισμό άλλων διαδικασιών, πρόσληψη Εργοδοτούμενων Ορισμένου Χρόνου, κοκ.

«Εντοπίσαμε αδυναμίες, βρισκόμαστε στη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων»

Καταληκτικά, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως «από τα πιο πάνω δεδομένα, εξάγεται το συμπέρασμα ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, όχι μόνο δεν αδιαφόρησε και αποποιείται των ευθυνών που του αναλογούν, αλλά έχει πράξει περισσότερα από όσα ο νόμος προβλέπει, ασκώντας τον εποπτικό και επικουρικό ρόλο που του έχει ανατεθεί. Έχουμε εντοπίσει τις αδυναμίες του νομικού πλαισίου που είχε ψηφιστεί και σε συνεργασία με τη νομοθετική εξουσία βρισκόμαστε σε μια διαδικασία να επιλύσουμε τα προβλήματα».

Είναι για αυτό εξάλλου, πρόσθεσε, «που σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε καταθέσει νομοσχέδια με σωρεία αλλαγών, ώστε να γίνει πιο λειτουργική η εφαρμογή των υφιστάμενων νομοθεσιών, τα οποία έχουν ψηφιστεί παρά τα στενά χρονοδιαγράμματα σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, τους οποίους ευχαριστούμε».

«Δεν μπορεί λοιπόν», συνέχισε ο Υπουργός, «να επιρρίπτονται ευθύνες στην εκτελεστική εξουσία μέσω αναφορών περί αδιαφορίας και μη στήριξης των Τοπικών Αρχών, αφού εκ του αποτελέσματος και από τα δεδομένα, διαφαίνεται η διαρκής έγνοιά μας να στηρίξουμε τους πρωταγωνιστές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε η μεταρρύθμιση να στεφθεί με επιτυχία και να εκπληρώσει τον σκοπό της».