Η Αννίτα Δημητρίου ανακοίνωσε το Σάββατο το διορισμό Συμβουλίου Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου με αποστολή του την παραγωγή πολιτικών προτάσεων, ενώ την ίδια ώρα, η ίδια με την υπόλοιπη ηγεσία του κόμματος βρίσκεται σε ένα μαραθώνιο επαφών με διάφορα σύνολα.

Ο Στέφανος Στεφάνου συνεχίζει να περιοδεύει εντός και εκτός συνόρων αναδεικνύοντας την πολιτική πρόταση του ΑΚΕΛ επί όλων των θεμάτων. Ταξίδεψε Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες, Αθήνα στο πλαίσιο των επαφών του ως ΓΓ για το Κυπριακό, ενώ συνεχίζει να περιοδεύει εντός Κύπρου με επαφές με διάφορα σύνολα. Όλα αυτά, ενώ προηγήθηκαν δυο μεγάλα συνέδρια από μέρους του κόμματος της Αριστεράς. Ένα για το Κυπριακό με σημαντικές παρουσίες και από τις δύο κοινότητες της Κύπρου και ένα νέο για την Οικονομία, σε συνδυασμό με τις διάφορες κινητοποιήσεις που γίνονται σε επαρχιακό κυρίως επίπεδο για τα θέματα της ακρίβειας. Μεσολάβησε επίσης, η πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει το κόμμα για την Τοπική Αυτοδίοίκηση.

Όλα αυτά αποτελούν ουσιαστικά επιχείρηση μετουσίωσης της επιθυμίας των κομμάτων να επανασυστηθούν στην κοινωνία και να επαναφέρουν ξανά την πολιτική στο επίκεντρο των δράσεων τους αλλά και του ενδιαφέροντος του κόσμου.  Κινήσεις με τις οποίες επιδιώκουν να δώσουν απαντήσεις στην κριτική και την οριζόντια απαξίωση μεγάλης μερίδας της κοινωνίας προς το κομματικό σύστημα.

Ήταν ενδεικτικές το προηγούμενο διάστημα και οι δηλώσεις των δύο κομματικών αρχηγών. Η Αννίτα Δημητρίου, στις επίμονες ερωτήσεις που δεχόταν για την σχέση της με το Νίκο Χριστοδουλίδη και την επιστολή Φαίδωνα, δήλωνε ότι αντί για διαγραφές το κόμμα απαντά με την παραγωγή πολιτικών προτάσεων.

«Το μήνυμα που θέλουμε να δώσουμε είναι ότι προχωράμε σε αυτή την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κόμματος, με καθοριστικές πολιτικές παρεμβάσεις. Χαίρομαι πολύ άτομα με επιστημοσύνη, με εμπειρική κατάρτιση αυτή τη στιγμή τάσσονται δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια για καθοριστική πολιτική παρέμβαση από τον πολιτικό χώρο του ΔΗΣΥ», είχε δηλώσει μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Πολιτικού Γραφείου.

Ο Στέφανος Στεφάνου κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ και το Ινστιτούτο Ερευνών ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ με θέμα «Η Αριστερά στο παγκόσμιο σκηνικό του 21ου αιώνα», το περασμένο Σάββατο  αναφερόμενος στη διαχρονική σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και σκιαγράφησε την στρατηγική του κόμματος για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του σύγχρονου κόσμου.

«Η Αριστερά», όπως είπε χαρακτηριστικά, «επιβάλλεται να επενδύσει στις καλύτερες ιστορικές παραδόσεις της και να διαμορφώνει πολιτική ατζέντα και να αναπτύσσει πολιτική δράση δίνοντας προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο» και μίλησε για την ανάγκη  ενότητας εντός της Αριστεράς και αναζήτησης συμμάχων από ευρύτερους χώρους για την υλοποίηση προοδευτικών στόχων».

Σημείο αναφοράς και των δύο κομμάτων επίσης, η προσπάθεια διεύρυνσης τους. Είναι ενδεικτική η ανάλυση που γίνεται από πλευράς Πινδάρου, της ομάδας συμβούλων παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου. Στόχος της ηγεσίας ήταν να ανοίξουν πόρτες σε νέα άτομα και ηλικιακά αλλά ως πρόσωπα, πέραν του κομματικού πυρήνα. Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε πολύ νωρίτερα και το ΑΚΕΛ, σε μια ασφαλώς πιο διευρυμένη βάση, με τη δημιουργία της κοινωνικής συμμαχίας. Βέβαια, ούτε ο ένας, ούτε ο άλλος κατάφερε να επιτύχει πλήρως αυτό που ήθελε, φέρνοντας άτομα που κινούνταν εντελώς εκτός του κομματικού τους χώρου.

Στο κομματικό σκηνικό υπάρχει μία ανησυχία για την απαξίωση των κομμάτων από μέρους της κοινωνίας η οποία στις ευρωεκλογές οδήγησε στο φαινόμενο Φειδίας Παναγιώτου. Ο ίδιος ως άτομο έχει αρχίζει να ξεφουσκώνει και να απομυθοποιείται αλλά το φαινόμενο ως φαινόμενο συνεχίζει να προβληματίζει.