Το χαρτοφυλάκιο για την Μεσόγειο πάντα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Κυπριακή Δημοκρατία. Αυτή την φορά όμως η προσοχή ήταν μεγαλύτερη καθώς η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το ανέθεσε στην Dubravka Suica από την Κροατία. Ένα χαρτοφυλάκιο το οποίο αποτελούσε στόχο και επιθυμία της Κύπρου για τον Κώστα Καδή, στον οποίο όμως τελικά δόθηκε αυτό της Αλιείας και των Ωκεανών.
Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρτοφυλάκιο για τις χώρες της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης λόγω των ανοικτών ζητημάτων και προβλημάτων που υπάρχουν με την Αλιεία και τη ρύπανση στην Βαλτική Θάλασσα, αλλά και για τα θέματα των προστασίας των Ωκεανών.
Το χαρτοφυλάκιο για τη Μεσόγειο, είχε και έχει μια ιδιαιτερότητα για την Κύπρο, ακριβώς λόγω της Τουρκίας. Αυτή η ιδιαιτερότητα όμως δημιούργησε προφανώς και τα εμπόδια για να καταλήξει το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στον Κώστα Καδή. Τελικά η επιλογή ήταν Dubravka Suica από την Κροατία με το όλο σκηνικό όπως εν τέλει εξελίχθηκε, να δίνει τροφή για διάφορα σενάρια ως προς το παρασκήνιο που προηγήθηκε.
Σενάρια τα οποία βέβαια δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, ωστόσο είναι ικανά να δημιουργήσουν ένα προβληματισμό και μια ανησυχία. Αυτό το οποίο κυκλοφορεί ως φήμη είναι ότι υπήρξαν έντονες τουρκικές αντιδράσεις παραστάσεις στο παρασκήνιο προκειμένου το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο να μην δοθεί στον Κύπριο Επίτροπο. Η κατάληξη μάλιστα στην υποψήφια Επίτροπο από την Κροατία, ενίσχυσε την καχυποψία για το παρασκήνιο.
Η ακρόαση της Dubravka Suica ήταν την περασμένη Τρίτη και οι παρεμβάσεις των Κύπριων πού ήταν παρόντες, ήταν έντονες. Λουκάς Φουρλάς, Γιώργος Γεωργίου, Κώστας Μαυρίδης και Γεάδης Γεάδη. Ο πρώτος έθεσε το θέμα και ενώπιον του συντονιστή της ομάδας του ΕΛΚ στην αρμόδια Επιτροπή που αξιολόγησε την ακρόαση της υποψήφιας Επιτρόπου από την Κροατία, σημειώνοντας πώς δεν ήταν αρκούντως πειστική στις απαντήσεις της.
Απευθυνόμενος στην υποψήφια Επίτροπο για τη Μεσόγειο Dubravka Suica, ο Λουκάς Φουρλάς διερωτήθηκε: «Πώς μπορεί να είστε αισιόδοξη και πώς μπορεί η Μεσόγειος να καταστεί θάλασσα ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας, όταν αντιμετωπίζει συνεχείς απειλές και αμφισβητήσεις της οικονομικής της ζώνης, καθώς και ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών; Η Μεσόγειος αποτελεί σήμερα πύλη παράνομης μετανάστευσης, με την Κύπρο να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προκλήσεων αυτών».
Στην απάντηση της η κ. Suica ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι μία χώρα με πολύ μεγάλη στρατηγική σημασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και για να ευημερεί η Κύπρος πρέπει προφανώς να υπάρχει ασφάλεια και ειρήνη στον περιβάλλοντα χώρο. Υπάρχει στην περιοχή η τουρκική επιρροή, το γνωρίζουμε πολύ καλά.
Γνωρίζουμε της ότι υπάρχουν μη εγκεκριμένες δραστηριότητες στη θάλασσα, στην ΑΟΖ, της το είπα ήδη, τα καταδικάζουμε αυτά και της το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε αυτές της ενέργειες και θα συνεχίσουμε να ελέγχουμε τι διαδραματίζεται στην περιοχή».
Για να προσθέσει ότι γνωρίζει τι γίνεται στην Κύπρο εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να είναι ένα κομμάτι της λύσης.
Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου αναφέρθηκε στην παραμελημένη περιοχή της Μεσογείου και ιδιαίτερα στα ζητήματα της ασφάλειας, της ειρήνης, του μεταναστευτικού και των ενεργειακών που παραμένουν σε εκκρεμότητα. «Δύο δύσκολοι εταίροι είναι η Τουρκία, ξέρετε ποια είναι η Τουρκία, ότι παραβιάζει τα δικαιώματα μας στην Κύπρο, κατέχει το 40%, δεν αναγνωρίζει την κυπριακή Δημοκρατία, ένα κράτος της ΕΕ. Αλλά πρέπει να δείτε προσεκτικά και τις αντιπαλότητες που δημιουργούνται στην περιοχή ανάμεσα στα διάφορα κράτη μέλη μετά από τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ στην περιοχή», τόνισε ο Γιώργος Γεωργίου.
Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης του ΔΗΚΟ της ομάδας S&D ανέφερε αρχικώς ότι η περιοχή της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από άνισα επίπεδα κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης και «παρά τις προσπάθειες, το χάσμα μεταξύ των χωρών στις δύο πλευρές της Μεσογείου έχει διευρυνθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες». Στη συνέχεια, υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο της Κύπρου, η οποία εκ μέρους της ΕΕ λειτουργεί ως παράγοντας σταθερότητας και ενίσχυσης της περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σημειώνοντας ότι «παράδειγμα αυτού είναι τα ενεργειακά έργα στην περιοχή, όπως το Great Sea Interconnector και ο αγωγός East Med, που αμφότερα περιλαμβάνονται στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, όπως επίσης και η δημιουργία του διεθνούς οργανισμού EastMed Gas Forum, στην οποία συμμετέχει και η ΕΕ».
Ο ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ Γεάδης Γεάδη, υπέδειξε στην Dubravka Šuica πώς εταίρος δεν είναι αυτός που κατέχει ευρωπαϊκά εδάφη – Αποστομωτική απάντηση Γεάδη Γεάδη στην υποψήφια Επίτροπο για θέματα Μεσογείου. Η τοποθέτηση Γεάδη ήρθε ως απάντηση στην Dubravka Šuica για την απάντηση της στην ερώτηση του Κώστα Μαυρίδη.
«Θα συνεχίσουμε να αποκαλούμε την Τουρκία εταίρο ή θα αντιδράσουμε αποφασίστηκα, όπως με άλλες περιπτώσεις; Τελικά έχουμε αρχές και αξίες ως Ευρωπαϊκή Ένωση ή μόνο συμφέροντα», διερωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ.