Άναψε φωτιές στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών η εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας.
Η δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’, Κάτια Χατζηδημητρίου, εκπροσωπώντας στη συνεδρίαση τη Νομική Υπηρεσία, εξέφρασε ξεκάθαρα τη θέση ότι οι πρώην εν ζωή Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής, αντιστοίχως, θα πρέπει να συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδόματα για γραμματείς και οχήματα. Τα ποσά αυτά ανήλθαν στα €2 εκατ. την τελευταία 20ετία. Η τοποθέτηση της δεν χαιρετίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, καθώς αντικείμενο συζήτησης ήταν οι τρεις προτάσεις Νόμου, Αννίτας Δημητρίου, Αλεξάνδρας Ατταλίδου και Σταύρου Παπαδούρη, που αποσκοπούν στον περιορισμό της ασυδοσίας που επικρατεί με τα ωφελήματα.
Αλλά εκεί που, μάλλον, η κ. Χατζηδημητρίου προκάλεσε αντιδράσεις (εντός πλαισίων και χωρίς αχρείαστες εντάσεις, βέβαια) ήταν όταν αμφισβήτησε ξεκάθαρα κατά πόσον το δικαίωμα σύνταξης ενός πρώην αξιωματούχου, μπορεί να θεωρείται κεκτημένο. Σε εκείνη τη στιγμή υπήρξαν αλλεπάλληλα ερωτήματα προς την νομικό της Δημοκρατίας, από τους βουλευτές Γιώργο Λουκαΐδη, Ζαχαρία Κουλία και Δημήτρη Δημητρίου. Μάλιστα, στο πλαίσιο της συζήτησης υπεδείχθη στην κ. Χατζηδημητρίου, ότι οι θέσεις της για τις συντάξεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τα όσα είπε συνάδελφός της ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών. Εν τέλει η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την κ. Χατζηδημητρίου να αποσύρει προηγούμενη αναφορά της και να δεσμεύεται όπως δώσει τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας γραπτώς σε μεταγενέστερο στάδιο.
Σκεπτικισμός
Σε ό,τι αφορά το πρώτο ζήτημα, όταν πήρε το λόγο προς το τέλος της συζήτησης των προτάσεων Νόμου (από Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Αννίτα Δημητρίου και Σταύρο Παπαδούρη), η Κάτια Χατζηδημητρίου και αφού εκφράστηκαν απόψεις περί περιορισμού ή ελέγχου στην καταβολή δικαιωμάτων σε πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και της Βουλής, είπε πως οι όποιες τροποποιήσεις της νομοθεσίας θα πρέπει να ισχύουν για τις μελλοντικές περιπτώσεις αξιωματούχων. Πρόσθεσε ότι αναδρομική ισχύ πιθανόν να επηρεάσουν δυσμενώς «κεκτημένα δικαιώματα». Και κατέληξε λέγοντας ότι «οποιεσδήποτε αλλαγές θα πρέπει να έχουν ισχύ στο μέλλον».
Αναφέρθηκε ακόμη και για ενδοιασμούς της σε σχέση με προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας. Αναφερόμενη ειδικότερα στην εισήγηση της κ. Ατταλίδου σε σχέση με τον καλύτερο έλεγχο του ωφελήματος που έχουν οι πρώην Πρόεδροι για χρήση γραμματέως και τη σύναψη συμβάσεως, είπε πως ενδεχομένως αυτό να προσκρούει σε άρθρο του Συντάγματος. Επιφυλάξεις εξέφρασε και για την πρόνοια της πρότασης Νόμου της Αννίτας Δημητρίου. Η Πρόεδρος της Βουλής, πρότεινε όπως αν ένας πρώην αξιωματούχος δεν χρησιμοποιεί τα χρήματα για μισθοδοσία της γραμματέως να υποχρεώνεται να τα επιστρέφει ως αστικό χρέος οφειλόμενο προς το κράτος. Κι εδώ εξέφρασε σκεπτικισμό η κ. Χατζηδημητρίου. Είπε πως «θα προκύψουν πρακτικά προβλήματα», και διερωτήθηκαν κατά πόσον μπορεί να υπάρξει αποτελεσματικός μηχανισμός για να ερευνά και να διαπιστώνει ότι τα ποσά αυτά δεν αξιοποιήθηκαν για το σκοπό που καταβλήθηκαν από το κράτος.
«Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω», σχολίασε.
Αναφορά για συντάξεις
Η συζήτηση με αφορμή τις πιο πάνω αναφορές περιστράφηκε γύρω από το δικαίωμα στη σύνταξη ενός αξιωματούχου, θέμα το οποίο ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή την περίπτωση του τέως Γενικού Ελεγκτή. Το έναυσμα ήταν μια αναφορά και ένα ερώτημα που ακολούθησε από τον Γιώργο Λουκαΐδη. Η κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι δεν πρέπει να θεωρείται ως κεκτημένο δικαίωμα.
Αρχικά ο βουλευτής του ΑΚΕΛ υπέδειξε ότι οι υφιστάμενοι αξιωματούχοι, εκλέγονται με την προσδοκία όλων αυτών των ωφελημάτων. «Έχει γνώση και έχει την προσδοκία ένας αξιωματούχος» σχολίασε και διερωτήθηκε: «Τούτο δεν λαμβάνεται υπόψιν;». Η κ. Χατζηδημητρίου, στην ουσία, απάντησε αρνητικά. Επικαλέστηκε πρόσφατη νομολογία και σχολίασε ότι η προσδοκία «για κάτι που δεν έχει συμβεί, αποκτηθεί», δεν μπορεί να καταργηθεί ή να επικυρωθεί με νομοθέτημα.
Ακολούθησαν διευκρινιστικά ερωτήματα, με την εκπρόσωπο της Νομικής Υπηρεσίας να λέει ότι σχετικά με τη σύνταξη ενός αξιωματούχου ενδεχομένως να μην μπορεί να καταβληθεί, «αν υπάρχει σοβαρός λόγος».
Στη συζήτηση ενεπλάκη και ο Ζαχαρίας Κουλίας. «Την ώρα που εκλέγεται, είναι συνυφασμένο το δικαίωμα. Δεν μπορείς να πεις καταργείται» υπέδειξε. Σε εκείνο το σημείο παρενέβη και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών, Δημήτρης Δημητρίου, λέγοντας στην κ. Χατζηδημητρίου ότι οι θέσεις της έρχονται σε σύγκρουση με αυτές που είχε εκφράσει συνάδελφός της στην επιτροπή Οικονομικών για το θέμα των συντάξεων. «Έρχεται σε μετωπική σύγκρουση με αυτό που λέτε» υπέδειξε ο Δημητρίου και πρόσθεσε: «Έρχεται και σε σύγκρουση με την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου του 2014, για την προσδοκία της σύνταξης».
Τελικά, όπως σημειώσαμε, η κ. Χατζηδημητρίου απέσυρε μια εκ των αναφορών της και δεσμεύτηκε να διαβιβάσει γραπτώς τις θέσεις της Νομικής Υπηρεσίας.
Έρευνα από Ατταλίδου
Η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών αφορούσε τις προτάσεις Νόμου της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, του Σταύρου Παπαδούρη και της Αλεξάνδρας Ατταλίδου. Αποσκοπούν στην τροποποίηση του περί Παροχής Ωφελημάτων σε Καθορισμένους Δικαιούχους του Κρατικού Τομέα και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου του 2021.
Η κ. Ατταλίδου, προτείνει τη ρύθμιση των ωφελημάτων που λαμβάνουν οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας ή οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής των Αντιπροσώπων, ώστε αυτά να μην είναι διά βίου. Ανέγνωσε μελέτη που ετοιμάστηκε από τη Βουλή κατόπιν πρωτοβουλίας της και στην οποία καταγράφεται τι ισχύει σε 20 ευρωπαϊκά κράτη. Η Αλεξάνδρα Ατταλίδου εισηγείται όπως μειωθεί στα πέντε χρόνια το δικαίωμα για έναν πρώην αξιωματούχο να παραχωρούνται ποσά για γραμματέα και προσωπικό όχημα, αλλά και ο μισθός της γραμματέως του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας ή της Βουλής να περιορίζεται σε κλίμακες Α2, Α5 και Α7.
13μελης η αστυνομική φρουρά του Νίκου Αναστασιάδη
Οι προσωπικές φρουρές νυν και πρώην αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας μοιραία ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη χθεσινή συζήτηση για τα ωφελήματα πολιτικών και άλλων προσώπων.
Ο βοηθός αρχηγός Αστυνομίας, Μάριος Χριστοφίδης, έδωσε επίσημα στοιχεία για τις προσωπικές φρουρές του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, του πρώην Προέδρου, Γιώργου Βασιλείου, καθώς και των πρώην Προέδρων της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, Μάριου Καρογιάν και Δημήτρη Συλλούρη.
Συγκεκριμένα οι φρουρές των προαναφερθέντων αποτελούνται από τον ακόλουθο αριθμό αστυνομικών: Γιώργος Βασιλείου – 1 αστυνομικός, Νίκος Αναστασιάδης – 13 αστυνομικοί, Γιαννάκης Ομήρου – 2 αστυνομικοί, Δημήτρης Συλλούρης – 2 αστυνομικοί, Μάριος Καρογιάν – 2 αστυνομικοί.
Η μεγάλη αστυνομική φρουρά του Νίκου Αναστασιάδη, αποδίδεται από την επιτροπή ασφαλείας του αστυνομικού σώματος που αποφασίζει σχετικά, στο γεγονός ότι είναι ο τέως Πρόεδρος και κατά συνέπεια είναι λογικό να εγείρονται ζητήματα ασφαλείας.
Όπως γράφαμε τον Μάρτιο του 2023, την αστυνομική φρουρά του Αναστασιάδη, αποτελούσαν δύο λοχίες, έξι αστυφύλακες και πέντε ειδικοί αστυφύλακες. Οι προαναφερθέντες υπηρετούσαν στην Μονάδα Προεδρικής Φρουράς και με την ολοκλήρωση της προεδρίας Αναστασιάδη, μετατέθηκαν στην προσωπική του φρουρά. Με άλλα λόγια, τα προαναφερθέντα μέλη της Αστυνομίας ήταν γνώριμα στον πρώην πρώτο πολίτη. Τα έξι απ’ αυτά τα μέλη της αστυνομικής Δύναμης ήταν επιφορτισμένα με την προσωπική ασφάλεια του Νίκου Αναστασιάδη (συνοδεία), ενώ τα άλλα επτά επρόκειτο να εκτελούν καθήκοντα στην οικία του τέως Πρόεδρου στην Γερμασόγεια.
Με βάση τα νέα δεδομένα που έδωσε ο κ. Μάριος Χριστοφίδης, συνάγεται ότι η επιτροπή ασφαλείας της Αστυνομίας, δεν αναθεώρησε την αρχική απόφασή της για τις ανάγκες της φρουράς του Αναστασιάδη.
Πάντως, τα πιο πάνω νούμερα δεν προκάλεσαν αίσθηση στους βουλευτές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.
Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου τόνισε, ωστόσο, την ανάγκη προκειμένου η επιτροπή ασφαλείας της Αστυνομίας, να κωδικοποιήσει τη διαδικασία αξιολόγησης εκάστης περίπτωσης με κανονισμούς και γενικώς να τεθούν αυστηρά κριτήρια. Προηγουμένως η βουλευτής είχε αναγνώσει τη μελέτη της για τα ακριβή ωφελήματα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στην προσπάθειά της να καταδείξει ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει μέτρο ως προς τα όσα απολαμβάνουν πρώην κρατικοί αξιωματούχοι.