ΑΠΟΣΤΟΛΗ/ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Διασφάλιση της ανθεκτικότητας και της ανταγωνιστικότητα των τομέων της Αλιείας και Υδατοκαλλιέργεια, προώθηση της γαλάζιας Οικονομίας και προστασία των Ωκεανών θα είναι οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί ο Κώστας Καδής αν πάρει την έγκριση για να πάρει το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Αλιείας και Ωκεανών.
Αυτές ανέδειξε ως κατευθυντήριες γραμμές των προτεραιοτήτων του, στην αρχική του τοποθέτηση ενώπιον της Επιτροπής Αλιείας του Ευρωκοινοβουλίου. Στη διαδικασία της ακρόασης που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη συμμετέχει ως φιλοξενούμενη και η Επιτροπή για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια Τροφίμων.
«Πρέπει να εξασφαλίσουμε βιώσιμους, ανθεκτικούς και ανταγωνιστικούς τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ.
Πρέπει να προωθήσουμε περαιτέρω τη γαλάζια οικονομία μας.
Και πρέπει να προστατεύσουμε τους ωκεανούς μας και να διασφαλίσουμε τη συνεκτική και βιώσιμη χρήση τους.
Αυτές θα είναι οι κατευθυντήριες αρχές μου ως Ευρωπαίος Επίτροπος για την Αλιεία και τους Ωκεανούς – εάν κερδίσω την εμπιστοσύνη σας σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε επίσης την πρόθεση για στενή συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου και υπογράμμισε την προσήλωση του στις αρχές της Ε.Ε.
Μίλησε επίσης για την Κοινή Αλιευτική Πολιτική σημειώνοντας πώς εάν διαπιστώσει ότι υπάρχουν αδυναμίες δεν θα διστάσεις να προτείνει νομοθετική ρύθμιση για βελτίωση της.
«Θέλω να επιτύχω καλύτερους ίσους όρους ανταγωνισμού για τους σκληρά εργαζόμενους ψαράδες μας, προωθώντας τα πρότυπα της ΕΕ σε όλα τα διεθνή φόρουμ.
Θα συνεργαστώ στενά με τους συναδέλφους μου Επιτρόπους για να αξιοποιήσω καλύτερα τα προϊόντα βιώσιμης αλιείας στην ευρωπαϊκή αγορά και να αξιοποιήσω τη δύναμη της εσωτερικής αγοράς. Ο τομέας πρέπει να είναι μέρος των συζητήσεων για το μέλλον του συστήματος τροφίμων μας», δήλωσε.
Στην ομιλία του επίσης ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2025, θα παραδώσει ένα οδικό χάρτη ενεργειακής μετάβασης για την ουδετερότητα του άνθρακα στους τομείς της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, με προοπτική το 2050.
«Οι συζητήσεις για την Αλιεία και τους Ωκεανούς θα διαδραματίσουν επίσης ρόλο στην ανάπτυξη ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τους Ωκεανούς, το οποίο θα πλαισιώσει μια ολιστική και συνεκτική προσέγγιση σε όλους τους τομείς πολιτικής που συνδέονται με τον ωκεανό», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Σύμφωνο θα επιδιώκει τρεις στρατηγικούς στόχους – όλοι εξίσου σημαντικού:
> Επιδίωξη υγιών και παραγωγικών ωκεανών και προστασία της βιοποικιλότητας,
> Ενίσχυση της γαλάζιας οικονομίας της ΕΕ και
> Διεύρυνση του πλαισίου θαλάσσιας γνώσης της ΕΕ».
Το σύμφωνα όπως εξήγησε θα είναι ένας οδικός χάρτης για την επόμενη εντολή και «στοχεύουμε να το παρουσιάσουμε εγκαίρως για τη Διάσκεψη των Ωκεανών του 2025 στη Νίκαια τον Ιούνιο του επόμενου έτους. Στοχεύει στη διατήρηση του μετριασμού του κλιματικού ρόλου των ωκεανών με παράλληλη ανάπτυξη του οικονομικού δυναμικού», είπε.
Αναφέρθηκε επίσης στην διπλωματία των Ωκεανών και τη σημαντικότητα της για τα μέτρα προστασίας. «Για να το κάνω αυτό, θα διασφαλίσω ότι η ΕΕ θα ενισχύσει τον ηγετικό της ρόλο στην προστασία και την αποκατάσταση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στην Ευρώπη και παγκοσμίως.
Θα εργαστώ επίσης για την έναρξη ισχύος της Συνθήκης Ανοιχτής Θάλασσας πριν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τους Ωκεανούς στη Νίκαια τον Ιούνιο του 2025. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την απαραίτητη ενσωμάτωση στο δίκαιο της ΕΕ με συγκεκριμένο στόχο την προστασία τουλάχιστον του 30% της Ανοιχτής Θάλασσας 2030», δήλωσε.
Αυτή τη στιγμή ο Κώστας Καδής απαντά σε ερωτήσεις μελών της Επιτροπής