Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνει την Τουρκία να διαβάσει τα όσα αναφέρονται γι’ αυτή τα συμπεράσματα του περασμένου Απριλίου αλλά και του 2023. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Ένωση τον οδικό χάρτη των σχέσεων της με την Τουρκία.

Οι αναφορές για την Τουρκία περιλαμβάνονται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική διεύρυνση. Στο κεφάλαιο «Συμπεράσματα και Συστάσεις» σημειώνεται πως «η Τουρκία είναι υποψήφια χώρα και βασικός εταίρος της ΕΕ» ενώ υποδεικνύει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση «έχει στρατηγικό ενδιαφέρον για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».

Θέση των Βρυξελλών είναι πως «η αποκλιμάκωση προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας θα πρέπει να συνεχιστούν». Οδικός χάρτης αποτελούν οι αποφάσεις του 2023 και 2024: «Σύμφωνα με τις συστάσεις της κοινής ανακοίνωσης του Νοεμβρίου 2023 σχετικά με την κατάσταση των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας και την καθοδήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Απριλίου 2024, οι σχέσεις με την Τουρκία χαρακτηρίστηκαν από σταδιακή επαναπροσέγγιση και έγιναν συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση εποικοδομητικών ανταλλαγών σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

Συνεχίζοντας η έκθεση αναφέρει πως «η δέσμευση σε υψηλό επίπεδο συνεχίστηκε και ξεκίνησε ένας νέος διάλογος υψηλού επιπέδου για το εμπόριο, επιβεβαιώνοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα αυτό».

Γίνεται επίσης παραδοχή ότι «η Τουρκική Δημοκρατία αποτελεί σημαντικό περιφερειακό παράγοντα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, γεγονός που αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο πλαίσιο της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας, ακόμη και αν εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για ορισμένα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

Περαιτέρω αναφέρεται πως «το πολύ χαμηλό ποσοστό ευθυγράμμισης της Τουρκίας με την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας συνέχισε να μειώνεται» και ότι η Τουρκία «εφάρμοσε συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσει την καταστρατήγηση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας μέσω του εδάφους της και θα πρέπει να συνεργαστεί ακόμη πιο ενεργά με την ΕΕ όσον αφορά την καταστρατήγηση των κυρώσεων. Θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη προσέγγιση για την ενεργοποίηση βασικών τομέων συνεργασίας. Οι εποικοδομητικές προσπάθειες της Τουρκίας θα πρέπει να συνεχιστούν και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της ΕΕ».

Από πλευράς ΕΕ εξακολουθούν να υπάρξουν σοβαρές ανησυχίες «στους τομείς των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης. Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκική Δημοκρατία παραμένουν σε αδιέξοδο από τον Ιούνιο του 2018, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου». 

Αξιοσημείωτες οι αναφορές της ΕΕ για το αναμένει από την Τουρκία στο Κυπριακό προκειμένου να έχει όφελος σε επίπεδο ευρωτουρκικών:

«Η Τουρκία αναμένεται να υποστηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις για μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο. Είναι σημαντικό η Τουρκική Δημοκρατία να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της στις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού υπό την ηγεσία του ΟΗΕ σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών τους. Η Τουρκία πρέπει επίσης να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας».