Έντονα αντέδρασε η Ειρήνη Χαραλαμπίδου στην ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα για ορισμό επιτροπής η οποία θα μελετήσει τον εκσυγχρονισμό της Νομικής και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Σε ανακοίνωσή της καλεί την Κυβέρνηση να μην συντηρεί το κατεστημένο.
Η κ. Χαραλαμπίδου υπενθυμίζει: «Τον Φεβρουάριο του 2024 εννέα βουλευτές, καταθέσαμε πρόταση νόμου για συνταγματική τροποποίηση για διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Κομισιόν στην έκθεση για το κράτος δικαίου. Η Κυβέρνηση επέμενε να μην συζητηθεί η πρόταση μας γιατί θα έφερνε δική της πρόταση. Δείξαμε κατανόηση και αναμέναμε.
Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης δήλωνε ότι το πλέγμα νομοσχεδίων για τον εκσυγχρονισμό της Νομικής Υπηρεσίας έχει ολοκληρωθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως και τα νομοσχέδια για τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας και ότι, μετά την έγκριση του από το Υπουργικό, θα γίνονταν συναντήσεις με τις δύο ανεξάρτητες υπηρεσίες για καταρχήν ενημέρωση, θα τους δινόταν αντίγραφο των νόμων και θα ακολουθούσε διαβούλευση, νομοτεχνικός έλεγχος και στη συνέχεια κατάθεση στην Βουλή. Υποτίθεται τα νομοσχέδια είχαν ετοιμαστεί αφού μελετήθηκαν τα μοντέλα άλλων χωρών. Έτσι μας είπαν”.
Στη συνέχεια σημειώνει ότι εξ αρχής είχε εκφράσει αμφιβολίες για το γεγονός ότι ο Γενικός Εισαγγελέας θα έκανε νομοτεχνικό έλεγχο σε νομοσχέδια που θα περιορίζουν τις δικές του ανέλεγκτες εξουσίες. Δεδομένης και της διαφωνίας του που έντονα εξέφραζε και εντός κοινοβουλίου.
«Και τι έκανε η Κυβέρνηση; Παρέδωσε την πλήρη ιδιοκτησία της διαδικασίας στον Γενικό Εισαγγελέα, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ίδιος, και αναφέρει ότι σύστησε επιτροπή με δικηγόρους της επιλογής του, περιλαμβανομένων δύο υφισταμένων του εισαγγελέων» προσθέτει.
«Είναι σαφές ότι η χώρα έτσι δεν μπορεί να πάει μπροστά χωρίς ουσιώδεις μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το κράτος δικαίου .
Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να έχει την βούληση να κάνει τομές, μεταρρυθμίσεις και όχι να συντηρεί το κατεστημένο του οποίου η ίδια, προφανώς είναι μέρος και πρόβλημα» καταλήγει η κ. Χαραλαμπίδου.