Ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους προανήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα σε Podcast που ήταν καλεσμένος τη δημιουργία πολιτικού κινήματος. Ο Χριστόφορος Τορναρίτης συνεχίζει τις… διαδικτυακές παρεμβάσεις του προετοιμάζοντας το έδαφος για είσοδο του στην πολιτική διεκδικώντας ψήφο στις βουλευτικές εκλογές.
Η φημολογία για ίδρυση κόμματος από υποστηρικτές του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ποτέ δεν έσβησε, ενώ παράλληλα το ΕΛΑΜ, όπως φάνηκε και στις ευρωεκλογές, διατηρεί μια δυναμική που μπορεί να φέρει επιπλέον ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό.
Κοινή συνισταμένη όλων των πιο πάνω, είναι ότι αποτελούν κομματικούς χώρους οι οποίοι απευθύνονται στο κοινό της δεξιάς. Σε μία πληθυσμιακή ομάδα, την οποία στο παρελθόν κάλυπτε σχεδόν κατ’ αποκλειστικότητα, ο Δημοκρατικός Συναγερμός ο οποίος, τα τελευταία χρόνια, δέχεται ασφυκτική πίεση εκ των δεξιών του από το ΕΛΑΜ, προς το οποίο καταγράφει σημαντικές διαρροές ποσοστών.
Η πρόθεση δημιουργίας νέων κομματικών χώρων οι οποίοι και αυτοί θα κινούνται γύρω και δεξιότερα του ΔΗΣΥ, αυξάνει ακόμα περισσότερο την πίεση στην ηγεσία της Πινδάρου ενόψει των βουλευτικών εκλογών.
Η εκλογική αναμέτρηση του Μάη του 2026 είναι η πιο κρίσιμη μάχη επιβίωσης για την Αννίτα Δημητρίου η οποία θα πρέπει να αντέξει σε ακόμα πιο δύσκολα δεδομένα από αυτά των ευρωεκλογών. Ένα κακό αποτέλεσμα στις βουλευτικές ουσιαστικά κλείνει το δρόμο στις όποιες φιλοδοξίες της Αννίτας Δημητρίου και όσων βλέπουν στο πρόσωπο της το όχημα που θα επαναφέρει τον ΔΗΣΥ στην εξουσία. Ταυτόχρονα όμως θέτει εν αμφιβόλω και την θέση της ως προέδρου του κόμματος και οδηγεί σε νέες περιπέτειες τον ΔΗΣΥ. Υπό αυτά τα δεδομένα, οι προκλήσεις για την Αννίτα Δημητρίου πρωτίστως και για ολόκληρη την ηγεσία του κόμματος, είναι τεράστιες ενόψει της συνέχειας.
Η αναβολή του συνεδρίου
Στην πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Ιουνίου που έγινε στο Πολιτικό Γραφείο τον περασμένο Ιούλιο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η πραγματοποίηση μέχρι τέλους του έτους ενός πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου με απώτερο στόχο, όπως είχε αναφέρει και η πρόεδρος του κόμματος στην εισαγωγική ομιλία της, τον εκσυγχρονισμό του κόμματος. «Ως εκ τούτου είναι πρόθεση μου να εισηγηθώ στο Πολιτικό Γραφείο την έναρξη της θεσμοθετημένης διαδικασίας του προσυνεδριακού διαλόγου, ο οποίος θα μας οδηγήσει στην πραγματοποίηση Καταστατικού Συνεδρίου πριν από την λήξη του τρέχοντος έτους και σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου», είχε αναφέρει.
Το συνέδριο, σύμφωνα με πρόσφατη συζήτηση που έγινε στο Εκτελεστικό Γραφείο, αναβάλλεται για τον νέο χρόνο. Επιτροπή Καταστατικού, δεν έχει διοριστεί, ούτε οι όποιες συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ότι εντάσσονται στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου. Άρα δεν προβλέπεται σύντομα καταστατικό συνέδριο, ενώ φαίνεται ότι έχει κλείσει οριστικά και η όποια συζήτηση γύρω από το θέμα της αλλαγής της καταστατικής πρόνοιας για το όριο των θητειών.
Η αναβολή του συνεδρίου, μπορεί να περάσει ασχολίαστη. Ουσιαστικά, πέραν των όποιων καταστατικών αλλαγών θα γίνουν ή δεν θα γίνουν, σε ένα συνέδριο δίνεται βήμα στη βάση του κόμματος για ένα διευρυμένο διάλογο όπου θα γινόταν και αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, Όταν αυτό όμως χρονικό απομακρύνεται από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ παράλληλα το κόμμα οδεύει σιγά- σιγά σε μια νέα προεκλογική, δεν υπάρχει περιθώριο ούτε για αυτοκριτική ούτε για αναζήτηση λαθών και άσκηση κριτικής. Πέραν αυτού όμως, η Αννίτα Δημητρίου στην ομιλία της στο Πολιτικό Γραφείο είχε καταθέσει και δέκα προτάσεις για αλλαγές στις οποίες θα προχωρούσε. Αυτές ήταν οι εξής:
1. Επαναλειτουργία και αναβάθμιση της Σχολής Πολιτικής Επιμόρφωσης του Δημοκρατικού Συναγερμού..
2. Ενεργοποίηση του θεσμού του Συμβουλίου Παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου το λεγόμενο, «Shadow cabinet».
3. Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας διαβούλευσης.
4. Καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογικές συνελεύσεις.
5. Ενίσχυση και διεύρυνση των δομών του κόμματος με έμφαση στην οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος και την παραγωγή πολιτικής.
6. Διοικητική ανασυγκρότηση όλων των δομών του κόμματος.
7. Θεσμοθέτηση ενός διαρκούς διαλόγου του κόμματος με όλα τα τμήματα, επαρχιακά σώματα και ειδικότερα τις τοπικές επιτροπές.
8. Δημιουργία Γραφείου επαφής και αλληλεπίδρασης του κόμματος με την κοινωνία των πολιτών και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
9. Ουσιαστική αξιοποίηση των εκατοντάδων στελεχών μας που αποδέχθηκαν την πρόσκληση του κόμματος και το εκπροσώπησαν στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είτε έχουν εκλεγεί είτε όχι.
10. Ενίσχυση, επένδυση και αξιοποίηση της νεολαίας.
Ασφαλώς δεν είναι πράγματα που μπορούν να γίνουν από την μια μέρα στην άλλη, όμως την ίδια ώρα, φαίνεται εκ πρώτης ότι υπάρχουν δυσκολίες για να προχωρήσουν κάποια πράγματα. Όπως για παράδειγμα το πολυδιαφημιζόμενο και πολυαναμενόμενο «Shadow cabinet» το οποίο αναμενόταν να ανακοινωθεί λίγο μετά την ανακοίνωση της ομάδας Κυπριακού του κόμματος. Δεν έγινε όμως. Είναι βέβαια αντιληπτή η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Πινδάρου να βγει προς τα έξω ότι η νέα ηγεσία του κόμματος έχει αρχίσει να αφήνει το πολιτικό της αποτύπωμα. Τόσο με παρεμβάσεις της ίδιας της προέδρου με την επιστολή για το Κυπριακό, όσο με δημοσιογραφικές διασκέψεις όπου παρουσιάζονται προτάσεις του κόμματος για διάφορα ζητήματα, όπως έγινε για το μεταναστευτικό, την οικονομία και είναι προγραμματισμένο να γίνει αύριο για την στεγαστική πολιτική.
Το… σωσίβιο της Φωτεινής Τσιρίδου
Πρώτος ενδιάμεσος σταθμός για την Πινδάρου στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές είναι η κάλπη των εσωκομματικών εκλογών για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος που παραμένει κενή εδώ και δέκα μήνες μετά από την παραίτηση του Μάριου Πελεκάνου και την αποχώρηση του από το κόμμα για ένταξη του στο ΕΛΑΜ.
Με βάση το καταστατικό του κόμματος, η αναπληρωματική εκλογή αξιωματούχου του κόμματος όταν κενωθεί μία θέση, δεν γίνεται από τα μέλη του κόμματος, αλλά από το Ανώτατο Συμβούλιο. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας, το Εκτελεστικό Γραφείο αποφάσισε όπως συγκληθεί συνεδρία του Ανώτατου Συμβουλίου του ΔΗΣΥ το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου.
Το ζητούμενο βέβαια από αυτή την εξέλιξη είναι το ποιοι θα επιδείξουν ενδιαφέρον να μπουν σε αυτή τη διαδικασία, έχοντας υπόψη και μία σειρά από δεδομένα που έχουν σχέση τόσο με το παρελθόν όσο και με το μέλλον του κόμματος. Η προσοχή ασφαλώς είναι στα στελέχη πρώτης γραμμής, αφού επιδίωξη, πέραν των άλλων, είναι να βγει και ένα μήνυμα προς τα έξω σε σχέση και με την εικόνα του κόμματος. Επιπρόσθετα όμως, έχει ιδιαίτερη σημασία και το προφίλ του ατόμου που θα έρθει να συμπληρώσει την τριάδα των αντιπροέδρων του ΔΗΣΥ.
Αυτή τη στιγμή η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το εάν θα διεκδικήσει ή όχι τη θέση, η βουλευτής Λεμεσού Φωτεινή Τσιρίδου, η οποία στις εσωκομματικές εκλογές του Μαΐου του 2023 είχε χάσει για μόλις 50 ψήφους τη θέση από τον βουλευτή Αμμοχώστου Γιώργο Κάρουλα. Η Φωτεινή Τσιρίδου είχε λάβει 7,277 ψήφους και έμεινε τέταρτη. Ο πρώτος σε ψήφους με μεγάλη διαφορά ήταν ο Μάριος Πελεκάνος που έλαβε 9,455 ψήφους, δεύτερη ήταν η Σάββια Ορφανίδου με 7,884 ψήφους και τρίτος ο Γιώργος Κάρουλας με 7,327.
Σε κομματικά πηγαδάκια τότε, ακόμα και πριν το άνοιγμα των καλπών, υπήρχε έντονη φημολογία περί συμπαιγνίας έναντι της Λεμεσιάνής βουλεύτριας με τακτική ψήφο προκειμένου να μείνει εκτός ηγεσίας του κόμματος. Το αν ισχύει ή όχι, δεν είναι κάτι που μπορεί να αποδειχθεί, όμως, φαίνεται να είναι ένα στοιχείο που μπαίνει στη ζυγαριά της Τσιρίδου για την απόφαση της. Το προφίλ της είναι ίσως αυτό που λείπει αυτή τη στιγμή από την ηγεσία της Πινδάρου καθώς η Φωτεινή Τσιρίδου καλύπτει το κενό της εκπροσώπησης της αστικής τάξης στον ΔΗΣΥ.
Ένα από τα θέματα που συζητείται στον συναγερμικό κόσμο είναι ότι χάνονται οι γέφυρες με το αστικό κομμάτι των συναγερμικών. Μία τάξη με την οποία είχε ισχυρούς δεσμούς το κόμμα της Δεξιάς από ιδρύσεως του από τον Γλαύκο Κληρίδη και διατηρούσε σε μεγάλο βαθμό μέχρι και επί προηγούμενης ηγεσίας. Η νυν ηγεσία του κόμματος έχει χαρακτηριστεί ως αποτέλεσμα της επικράτησης της λαϊκής δεξιάς. Ωστόσο είναι εμφανής η αδυναμία διείσδυσης που έχει πλέον ο ΔΗΣΥ στα αστικά στρώματα των μεγάλων πόλεων της Λευκωσίας και της Λεμεσού. Αυτό φάνηκε εξάλλου και στις πρόσφατες ευρωεκλογές που σε μεγάλα αστικά κέντρα καταγράφηκε μεγαλύτερη αποχή. Ένας από τους λόγους που δεν εξελέγη ο Κωνταντίνος Πετρίδης στις ευρωεκλογές και ο Νίκος Τορναρίτης έμεινε σε χαμηλά ποσοστά ως υποψήφιος δήμαρχος της Λευκωσίας.
Η Φωτεινή Τσιρίδου, αν και Λεμεσιανή, έχει και λόγω οικογένειας, αναγνωρισιμότητα και καλές σχέσεις και με την αστική Λευκωσία. Θεωρείται επίσης ως ένα από τα άτομα της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ με πολιτικό βαρύτητα, όχι μόνο λόγω του κοινοβουλευτικού της έργου, αλλά και των επαγγελματικών προσόντων της ως νομικού. Στοιχείο που θα προσθέσει στην εικόνα της ηγεσίας του κόμματος.
Με αυτά τα δεδομένα αλλά και το γεγονός ότι στις εσωκομματικές εκλογές που είχαν δικαίωμα ψήφου όλα τα μέλη του κόμματος, ήταν τέταρτη με λίγους ψήφους διαφορά, θεωρείται από ορισμένους ότι θα ήταν η ιδανική λύση τη δεδομένη στιγμή.
Με βάση το καταστατικό όμως του κόμματος, ο λόγος είναι στο Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν γύρω στα 1000 μέλη. Από τη στιγμή που θα προκύψουν υποψηφιότητες ενώπιον του, τότε είναι δεδομένο ότι θα στηθούν κάλπες.
Η ίδια η Φωτεινή Τσιρίδου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της. Ακούγεται και το όνομα του βουλευτή Αμμοχώστου Νίκου Γεωργίου. Ενδεχομένως όμως, η υποψηφιότητα του να εξαρτάται από την απόφαση της Φωτεινής Τσίρίδου. Να διεκδικήσει δηλαδή, εάν δεν είναι υποψήφια η βουλευτής της Λεμεσού. Ακούστηκε πάντως και το όνομα του βουλευτή Κερύνειας Μάριου Μαυρίδη ο οποίος δεν θα επεναδιεκδικήσει εκλογή σαν βουλευτής λόγω του ότι έχει συμπληρώσει τις τρεις θητείες.
Οι πληροφορίες επίσης φέρουν τον Ονησίφορου Ιορδάνους, ο οποίος ήταν υποψήφιος για μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων και το Μάιο του 2023 να δηλώνει ξανά υποψηφιότητα. Άλλα ονόματα, τουλάχιστον από τα πρωτοκλασσάτα στελέχη του κόμματος στην παρούσα φάση δεν βγαίνουν προς τα έξω.
Οι εφτά αποχωρήσεις και η παρέλαση ονομάτων για την ΚΟ
Ένα ακόμα δεδομένο που έχει ενώπιον της η ηγεσία της Πινδάρου είναι η μεγάλη αλλαγή στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής της ομάδας. Εφτά άτομα από τους νυν βουλευτές αποχωρούν, οι πέντε διότι συμπλήρωσαν το όριο των τριών θητειών που προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος και δύο από επιλογή. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος, ο τέως πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης, ο βουλευτής Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο βουλευτής Κερύνειας Μάριος Μαυρίδης, συμπλήρωσαν το όριο θητειών. Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ονούφριος Κουλλάς και ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος Χάρης Γεωργιάδης δεν θα επαναδιεκδικήσουν. Αυτό αφενός ανοίγει δρόμο σε νέα πρόσωπα για ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφετέρου όμως, αποδυναμώνει σε εμπειρίας αφού πρόκειται για πρωτοκλασσάτα στελέχη με πολύχρονη πείρα στην πολιτική.
Η παρέλαση ονομάτων στην Πινδάρου για τις βουλευτικές εκλογές, αν και νωρίς σχετικά έχει ξεκινήσει, με την ηγεσία του κόμματος βέβαια να έχει να διαχειριστεί σε κάποιες περιπτώσεις και ανοικτά μέτωπα από την εποχή των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης, Προβλήματα, διαφωνίες, αλλά και κακοφανίσματα,.
Η Αννίτα Δημητρίου θα είναι σίγουρα υποψήφια στην επαρχία της. Παρά το γεγονός σε κάποια στιγμή με αφορμή και κάποια δημοσιεύματα, αφέθηκε να νοηθεί ότι μπορούσε να κατέλθει ως υποψήφια στη Λευκωσία να «ανοίξει» τη θέση στην Λάρνακα, στην παρούσα φάση δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα και δεν είναι καν προς συζήτηση. Στην επαρχία Λευκωσίας, τα πράγματα φαίνεται να είναι σε κάποιο βαθμό πιο ξεκάθαρα και ως προς τα άτομα του ψηφοδελτίου. Σάβια Ορφανίδου και Δημήτρης Δημητρίου θα επαναδιεκδικήσουν. Η Ξένια Κωνσταντίνου που ήταν πρώτη επιλαχούσα στις εκλογές του 2021 φαίνεται να το σκέφτεται χωρίς να είναι δεδομένη η υποψηφιότητα της, Δεδομένη για πολλούς είναι η υποψηφιότητα και του νυν αντιδρήμαρχου Αγλαντζιάς Ανδρέα Κωνσταντίνου. Ακούγονται επίσης τα ονόματα της Έλενας Κούσιου, κόρης του πρώην Κυβερνητικού Εκπροσώπου και Υπουργού Εργασίας Κυριάκου Κούσιου, του Κωνσταντίνου Μούντουκου της επαρχιακής Λευκωσίας, του μέλους του Πολιτικού Γραφείου Μάριου Ηλία καθώς επίσης και της Άννας Κουκκίδου Προκοπίου.
Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για την ηγεσία είναι αστική Λευκωσία και το πώς θα κινητοποιηθεί για να έρθει στις κάλπες. Άρα είναι ένα ερώτημα κατά πόσο θα υπάρξουν γίνουν επιλογές που να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση.
Σε ο,τι αφορά τη Λεμεσό, είναι δεδομένες οι υποψηφιότητες Φωτεινής Τσιρίδου και Νίκου Σύκα, οι είναι και μόνοι από την παλιά φρουρά. Πέραν του Ευθύμιου Δίπλαρου που συμπλήρωσε το όριο θητειών, δεν επαναδιεκδικούν και πολλοί από όσους ήταν υποψήφιοι το 2021, για διάφορους λόγους. Ακούγονται τα ονόματα του επαρχιακού Κώστα Γιάλλουρου, του τέως Υφυπουργού Βασίλη Δημητριάδη, του Γιώργου Διογένους, του Γιώργου Καραϊσκάκη κοινοβουλευτικού συνεργάτη του Δίπλρου αλλά και του Μαυρίκιου Μαυρικίου. Στην Λεμεσό υπάρχουν βέβαια ανοικτά μέτωπα από την εποχή των τοπικών εκλογών και είναι γνωστές οι κακές σχέσεις της επαρχιακής με μέλη της ηγεσίας του κόμματος.
Ανοικτά ζητήματα υπάρχουν επίσης και στην επαρχία Πάφου από την υποψηφιότητα Κωστάκη Κωνσταντίνου και τη δυσαρέσκεια Μάριου Τσιέλεπου. Ο Χαραλάμπος Πάζαρος, αναμένεται ότι θα επαναδιεκδικήσει. Στην Κερύνεια δημιουργείται ένα κενό με την αποχώρηση Μάριου Μαυρίδη, ο οποίος έφερνε ψήφους από την ομάδα των μαρωνίτικων χωριών. Η Ρίτα Σούπερμαν αναμένεται ότι θα είναι ξανά υποψήφια.
Στην Αμμόχωστο αποχωρούν οι δύο από τους τρεις βουλευτές της, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο Ονούφριος Κουλάς. Ο Γιώργος Κάρουλας αναμένεται να επαναδιεκδικήσει ενώ ακούγται τα ονόμα του Γιώργου Λυσανδρίδη. Στη Λάρνακα, εκτός από την Αννίτα Δημητρίου που ως πρόεδρος εκλέγεται χωρίς σταυρούς προτίμησης, θα επαναδιεκδικήσει και ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ενώ ακούγεται και το όνομα του Ανδρέα Τταουξιή.
Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η Αννίτα Δημητρίου έχει δηλώσει πώς θα κάνει χρήση του δικαιώματος που της δίνει το καταστατικού ως προέδρου του κόμματος για να βάλει αριστίνδην υποψηφίους στα ψηφοδέλτια. Στοιχείο που μπαίνει στην εξίσωση, δεδομένου ότι θα βρεθούν οι προσωπικότητες εκείνες που θα είναι έτοιμες να μπουν στην μάχη προσθέτοντας ψήφους, Η Αννίτα Δημητρίου είχε εκφράσει πρόθεση για άσκηση του δικαιώματος για αριστίνδην υποψηφίους και στις ευρωεκλογές, αλλά τελικά δεν το έκανε χρήση.