Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την ερχόμενη Τρίτη συγκάλεσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης προκειμένου να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα αποτελέσματα της άτυπης συνάντησης στη Νέα Υόρκη.

Κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς για τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Στη διάρκεια της συνάντησης της Νέας Υόρκης συμφωνήθηκε η συνέχιση του άτυπου διαλόγου σε μια πιο διευρυμένη μορφή με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε πρώτη φάση η δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν θέματα που αφορούν το άνοιγμα οδοφραγμάτων αν και ο Ερσίν Τατάρ απέρριψε την πρόταση του Νίκου Χριστοδουλίδη για διασύνδεση του ανοίγματος της Μιάς Μηλιάς με άνοιγμα στο Πυρόι ή στα Κόκκινα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια προσπάθεια σε δύο ράγες, αυτές του διευρυμένου άτυπου διαλόγου και αυτού της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων, ούτως ώστε να ανοίξει σταδιακά ο δρόμος για επανέναρξη διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με  αρμόδιες πηγές.

Ο κ. Τατάρ φέρεται να διαφώνησε με τον διορισμό της Μαρία Άνγκελα Ολγκίν, θεωρώντας πως δεν έφερε εις πέρας αυτά τα οποία ζητά η τ/κ πλευρά για τα τρία «απευθείας» (εμπόριο, πτήσεις, επαφές), κάτι που σημαίνει πως ο ΓΓ του ΟΗΕ θα προχωρήσει σε ανάθεση δρομολόγησης αυτών των διευρυμένων επαφών σε άλλο πρόσωπο, ενδεχομένως στη βοηθό ΓΓ Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Η ε/κ πλευρά επέμεινε πως θεωρεί ως αδιαπραγμάτευτα στοιχεία την διασφάλιση των τριών singles (ενιαία κυριαρχία, ενιαία προσωπικότητα, ενιαία ιθαγένεια), τη διασφάλιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη λειτουργικότητα του κράτους, κάτι που είναι αναγκαίο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ. Επανέλαβε επίσης πως η ε/κ πλευρά δεν συζητά κάτι άλλο από τερματισμό των εγγυήσεων, ή τη θέση για πλήρη αποχώρηση στρατευμάτων με sunset clause αντί για ρήτρα αναθεώρησης.

Στη δήλωσή του μετά το άτυπο δείπνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως θέλει δημόσια να ευχαριστήσει τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το γεγονός ότι ανέλαβε αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία, εν μέσω δύο πολέμων στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή να πραγματοποιηθεί αυτό το άτυπο δείπνο, αλλά και για όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής παρέμβασης για το πως ο ίδιος πιστεύει ότι είναι εφικτή η επίλυση του Κυπριακού.

Έγινε μια ανοιχτή συζήτηση, σε κάποια των σημείων εποικοδομητική. Δεν ακούσαμε κάτι καινούργιο από τον κ. Τατάρ, για να είμαι ειλικρινής,  αλλά χαίρομαι για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας έχει αποφασίσει να συνεχιστούν αυτές οι άτυπες συναντήσεις σε διευρυμένη μορφή, όπως έγινε και στο παρελθόν και την ίδια στιγμή σε αρκετές προτάσεις που υποβάλαμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης“, επεσήμανε.

Πρόσθεσε πως “εκείνο που συμφωνήθηκε στο τέλος είναι να υπάρξει συνάντηση στην Κύπρο με τον κ. Τατάρ και να εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα σημεία διέλευσης. Συνεχίζουμε μια προσπάθεια. Για πολύ καιρό δε υπήρχε κινητικότητα στο Κυπριακό. Επαναλαμβάνω ότι χαίρομαι για την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα. Είμαστε εδώ. Ξέρουμε που αποσκοπούμε και ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών“, ανέφερε.

Δεν είμαστε εκεί ακόμα, θέλω να το διευκρινίσω. Είναι άτυπες οι συζητήσεις που γίνονται και απόψε και αυτές που θα ακολουθήσουν και ελπίζω να οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών“, επεσήμανε.