Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, ενόψει και της άτυπης συνάντησης της ερχόμενης Τρίτης έστειλαν από την Πάφο οι ηγέτες της ευρωμεσογειακής διάσκεψη μετά τη σύνοδο MED 9 που πραγματοποιήθηκε στην Πάφο.

Στο ανακοινωθέν τη συνόδου εκτός από τις δυνατές αναφορές για το Κυπριακό, εξίσου σημαντικά θεωρούνται τα μηνύματα που έστειλαν οι εννέα ηγέτες σ’ ό,τι αφορά το Μέση Ανατολή, καλώντας όλους τους φορείς να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να απέχουν από περαιτέρω ενέργειες.

Στη διακήρυξη της Πάφου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας και ο ΥΠΕΞ της Πορτογαλίας αναφέρουν συγκεκριμένα για το Κυπριακό:

«Καθώς το τρέχον έτος σηματοδοτεί την τραγική 50ή επέτειο της εισβολής και της κατοχής, επαναλαμβάνουμε τη δέσμευσή μας για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, με βάση μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και σύμφωνα με τις αρχές, στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και το κεκτημένο της. Το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Υπογραμμίζουμε ότι η συγκεκριμένη συμβολή της Τουρκίας στην ταχεία επανέναρξη και επιτυχή διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων παραμένει κρίσιμη, αποτελώντας βασικό στοιχείο για την προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Σύνοδος Κορυφής MED9 – Πάφος, Κύπρος

Περαιτέρω με τη διακήρυξή τους οι MED 9 υποστηρίζουν «ότι η αποφυγή μονομερών ενεργειών, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών που παραβιάζουν το στρατιωτικό status quo κατά μήκος των γραμμών κατάπαυσης του πυρός ή τη νεκρή ζώνη, είναι ουσιαστικής σημασίας για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Επίσης υποστηρίζουν «το στρατηγικό ενδιαφέρον της ΕΕ για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για την ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία, σύμφωνα με τους καθιερωμένες προϋποθέσεις. Οι λύσεις στα εκκρεμή ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με ειρηνικά μέσα και με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της UNCLOS. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να γίνουν πλήρως σεβαστά».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας – Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πρωθυπουργός Ιταλίας, Βασιλιάς Ιορδανίας

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ήταν στο επίκεντρο της συνόδου της Πάφου λόγω και της παρουσίας του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’, ο οποίος συμμετείχε και στο πρώτο μέρος των εργασιών. «Η κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή είναι σοβαρά ανησυχητική» αναφέρει η διακήρυξη και προσθέτει: «Υπό το φως του απόηχου της σύγκρουσης στη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την Μπλε Γραμμή και την έγκαιρη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο».

Οι 9 τονίζουν επίσης πως «η παρούσα κλιμάκωση επιδεινώνει περαιτέρω την προσφυγική κρίση του Λιβάνου. Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής που έχουν ανάγκη, καθώς και να παράσχουμε στήριξη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου».

Με την διακήρυξή τους οι εννέα ηγέτες καταδικάζουν «σθεναρά την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ» και καλούν «όλους τους φορείς να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να απέχουν από περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες».

Όσον αφορά τον πόλεμο στη Γάζα ζητούν την πλήρη και άμεσα εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και «υπογραμμίζουμε την πλήρη στήριξή μας στην προτεινόμενη συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σε άμεση κατάπαυση του πυρός, στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και στην παροχή πλήρους, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Οι MED 9 τονίζουν στην διακήρυξή τους πως «η παράτυπη μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Σημειώνουν τη «σημαντική πρόοδο με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του οποίου θέτουμε ως προτεραιότητα, σε συνδυασμό με μια πραγματικά ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση στην εξωτερική διάσταση, ώστε να αντιμετωπιστούν τα βαθύτερα αίτια της παράτυπης μετανάστευσης και να αποτραπούν οι πρωτογενείς και δευτερογενείς μετακινήσεις». Προστίθεται δε πως «για τον σκοπό αυτό, οφείλουμε να συνεργαστούμε για την εφαρμογή των σχεδίων δράσης που έχουμε υιοθετήσει και να επεκτείνουμε περαιτέρω την προσέγγιση των ολοκληρωμένων εταιρικών σχέσεων με βασικές χώρες ενδιαφέροντος γύρω από τη Μεσόγειο, την Αφρική και σε άλλες βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, κάνοντας πλήρη και συστηματική χρήση της μόχλευσης της ΕΕ για την ενίσχυση των πολιτικών επιστροφής και επανεισδοχής».