Πιέζουν οι συντεχνίες των δημοσίων υπαλλήλων, πιέζει όμως και η κοινωνία. Το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τις αυξήσεις στο μισθολόγιο του δημοσίου έβαλε σε μπελάδες τα κόμματα, προκάλεσε πολιτική σύγκρουση στην αντιπολίτευση, αλλά την ίδια ώρα, φέρνει εν μέρη και μερική γκρίνια στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης για έλλειψη συντονισμού.

Το νομοσχέδιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα λάβει την έγκριση της Βουλής, αλλά την ίδια ώρα είναι σαφή και τα μηνύματα που στέλνονται προς το Προεδρικό από τα κόμματα της συμπολίτευσης.

Τόσο το ΔΗΚΟ, όσο και η ΔΗΠΑ  με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντιστρέφουν την πίεση που τα ίδια δέχονται προς την Κυβέρνηση από την μια για σχέδιο αξιολόγησης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας των δημοσίων υπαλλήλων και από την άλλη για αντισταθμιστικά μέτρα προς την ευρύτερη κοινωνία και ιδιαίτερα την μεσαία τάξη. Μέτρα με τα οποία θέλουν να εξευμενίσουν τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν.

Η όλη συζήτηση γύρω από το θέμα των αυξήσεων στο δημόσιο έχει διάφορες παραμέτρους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν μια μεγάλη κοινωνική τάξη στην Κύπρο και οι πιέσεις που ασκούνται από πλευράς των συντεχνιών δεν μπορούν να αγνοηθούν αλλά την ίδια ώρα γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει πίεση και από την ευρύτερη κοινωνία η οποία επωμίζεται μια δυσβάστακτη καθημερινότητα λόγω της ακρίβειας. Στην όλη εξίσωση ασφαλώς μπαίνει και το γεγονός ότι από τη συμφωνία παραχώρησης της ΑΤΑ αυτοί που επωφελήθηκαν κυρίως ήταν οι υπάλληλοι του δημοσίου. Μια ακόμα παράμετρος η οποία προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις τις οποίες συναντούν μπροστά τους οι εκπρόσωποι κομμάτων.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών και αναπληρώτριας προέδρου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνας Ερωτοκρίτου, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής, η οποία εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η αύξηση έρχεται έπειτα από συμφωνία εκτελεστικής εξουσίας και κοινωνικών εταίρων, μετέφερε όμως προβληματισμό για το γεγονός ότι η αύξηση δε θα ωφελήσει όλους τους εργαζόμενους, αλλά μόνο του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, σημειώνοντας ότι το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι αρνητικό η αύξηση.

Υπέδειξε μάλιστα ότι οι μισθολογική αύξηση θα πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση της παραγωγικότητας της κρατικής μηχανής, για να βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας.

Είναι επίσης χαρακτηριστική και η δήλωση του βουλευτή της ΔΗΠΑ Αλέκου Τρυφωνίδη ο οποίος αναφέρθηκε, στην ανάγκη για βελτίωση της παραγωγικότητας και στην προώθηση αιτημάτων των χαμηλόμισθων.

«Η παραχώρηση των γενικών αυξήσεων πρέπει να συνοδεύεται από αύξηση στην παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα» και σημείωσε ότι ζήτησε εντός τριμήνου να κατατεθεί λεπτομερές σχέδιο με συγκεκριμένες δράσεις για αύξηση της παραγωγικότητας. Από πλευράς ΔΗΠΑ τίθεται και θέμα για αντισταθμιστικά μέτρα λόγω της ακρίβειας.

Το θέμα αναμενόταν να συζητηθεί χθες στην καθιερωμένη συνάντηση εκπροσώπων των κομμάτων της συμπολίτευσης στο Προεδρικό.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι και εσωκομματικά υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα. Υπάρχουν και χειροκροτητές του κυβερνητικού νομοσχεδίου, υπάρχουν όμως και έντονες αντιδράσεις.

>> Έβγαλαν μαχαίρια ΔΗΣΥ- ΑΚΕΛ

ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ μπορεί να βρίσκονται στο στρατόπεδο της αντιπολίτευσης, ωστόσο το συγκεκριμένο ζήτημα έδωσε πεδίο για μεταξύ τους αντιπαράθεση. Το κόμμα της Αριστεράς εξαπέλυσε χθες επίθεση κατά της Πινδάρου με αφορμή τις τοποθετήσεις Χάρη Γεωργιάδη στην Επιτροπή Οικονομικών Ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε πως το εργασιακό σύστημα της Κύπρου οδήγησε σε εκτροχιασμό την οικονομία.

«Είναι γνωστή  η αποστροφή του ΔΗΣΥ για ό,τι έχει να κάνει με τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων του τόπου.

Άλλωστε, είναι οι ίδιοι που ως κυβέρνηση διέλυσαν τις εργασιακές σχέσεις και έριξαν κατά χιλιάδες εργαζόμενους στο καθεστώς αγοράς υπηρεσιών συρρικνώνοντας τους μισθούς και τα δικαιώματά τους», ανέφερε το ΑΚΕΛ σε γραπτή δήλωση του, σημειώνοντας παράλληλα πώς, «αυτό το αναποδογύρισμα της αλήθειας και της λογικής που επιχειρεί η Πινδάρου είναι πρόκληση για τη νοημοσύνη του κόσμου. Προφανώς, ο ΔΗΣΥ δεν θα κουραστεί να ξεπλένει τους πραγματικούς ένοχους: τις τράπεζες και τα εγκλήματά τους που χρεωκόπησαν τη χώρα, τα σκάνδαλα δισεκατομμυρίων που φόρτωσαν στις πλάτες του λαού, τις φοροαπαλλαγές που έδιναν και δίνουν απλόχερα στους μεγαλοεπιχειρηματίες».

Στο ΑΚΕΛ απάντησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλάς αναφέροντας ότι «η τακτική του ΑΚΕΛ να ερμηνεύει τοποθετήσεις κατά το δοκούν και να εξάγει τα δικά του συμπεράσματα είναι κατανοητή.

Είναι όμως εξοργιστικό για ολόκληρη την κοινωνία να προσπαθεί να αυτό-αθωωθεί για τις βαρύτατες ευθύνες που φέρει για την καταστροφή της οικονομίας μας και του κοινωνικού ιστού».

Για να συνεχίσει λέγοντας πώς «στη συλλογική μνήμη των συμπολιτών μας, κατεγράφη ανεξίτηλα πως στη μια φορά που κυβέρνησαν έφεραν την φτώχια, τα κοινωνικά παντοπωλεία, την αποκοπή μισθών και συντάξεων, την ανεργία και το κλείσιμο επιχειρήσεων».

Για να καταλήξει λέγοντας πώς «είναι μάλιστα διπλά εξοργιστικό όταν το ΑΚΕΛ προσπαθεί να μεταθέσει αυτές τις εγκληματικές ευθύνες σε αυτούς που ανέλαβαν να διαχειριστούν το χάος που δημιούργησαν».