Η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη έχει διαταράξει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους θεσμούς «δημιουργώντας προκλήσεις που ίσως να επηρεάσουν καθοριστικά την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον του τόπου», προειδοποιεί η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.

Η αναπληρώτρια πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, στη συνέντευξη τηςστον «Φ», καταγράφει ευθέως όλα τα σημεία διαφωνίας της Δηκοϊκής ηγεσίας και του Δηκοϊκού κόσμου με τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς Προέδρου Χριστοδουλίδη στο θέμα της παύσης του Γενικού Ελεγκτή, υποδεικνύοντας πως θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις για να προληφθεί η όποια κρίση.

Η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σχολιάζει την πρωτοβουλία Κουλία και την αντίδραση της Αννίτας Δημητρίου, μιλά για τη μουρμούρα στο ΔΗΚΟ σ’ ό,τι αφορά τις σχέσεις με την κυβέρνηση, και αναφέρεται στιςδιαφωνίες με τηςμε τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Η απόφαση του Δικαστηρίου για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό;

– Η απόφαση αναμφίβολα, διαμορφώνει ένα νέο τοπίο.  Παρά το γεγονός ότι την σεβόμαστε, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την απογοήτευση μας.  Οι πολιτικές επιπτώσεις της απόφασης εκτιμούμε ότι θα είναι ουσιώδεις και καθοριστικές.  Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης μέσα από το θεσμικό του ρόλο ως Γενικός Ελεγκτής έφερε στο φως πολλά κακώς έχοντα, ενισχύοντας έτσι τον έλεγχο και τη διαφάνεια και κατ’ επέκταση ενισχύοντας την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στους θεσμούς.  Η παύση του επομένως, έχει διαταράξει αυτή την εμπιστοσύνη δημιουργώντας προκλήσεις που ίσως να επηρεάσουν καθοριστικά την πολιτική σταθερότητα και το μέλλον του τόπου.

– Πιστεύετε ότι ήταν μία κρίση που θα μπορούσε να αποφευχεί; Είχε ρόλο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να διαδραματίσει;

– Πιστεύω ότι οι προληπτικοί χειρισμοί πάντοτε είναι η καλύτερη επιλογή. Όταν μία κρίση μπορεί να καταλήξει στην απομάκρυνση ενός αξιωματούχου η υπηρεσία του οποίου ήταν κατά γενική ομολογία αποτελεσματική προβαίνεις σε όλες τις ενέργειες για να διασφαλίσεις ότι αυτή η υπηρεσία θα συνεχίσει να προσφέρεται. Άρα αυτό που έχει σημασία είναι κάποιος να εξαντλεί όλα τα διαθέσιμα περιθώρια για να προλάβει την οποιαδήποτε κρίση. Αυτός θεωρώ είναι ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να γνωρίζω εάν αυτή ήταν η προσέγγιση που ακολούθησε.

– Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ δήλωσε τη στήριξη του προς την Κυβέρνηση και δεν θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του Προέδρου. Άρα και δεν τίθεται θέμα αποχώρησης από την Κυβέρνηση. Εντός του ΔΗΚΟ όμως υπάρχουν διαφωνίες. Η δυσαρέσκεια είναι μεγάλη μετά την εξέλιξη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη….. Τι απαντάτε;

– Ο Δηκοϊκός κόσμος δεν είναι αποκομμένος από την κοινωνία αλλά μέρος της, με πολιτικό αισθητήριο και επίγνωση της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας. Εξάλλου, αυτό καταγράφεται μέσα από τις μετρήσεις κοινής γνώμης που έγιναν μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αποτελεί εξαίρεση ο κόσμος του ΔΗΚΟ από τα ψηλά ποσοστά διαφωνίας με την απόφαση εναντίον του τέως Γενικού Ελεγκτή. Οι διαφωνίες στις οποίες αναφέρεστε θεωρώ πως αντικατοπτρίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένα πιο σαφές αποτύπωμα των θέσεων, των απόψεων και των εισηγήσεων του ΔΗΚΟ στη διαμόρφωση πολιτικών και στη λήψη αποφάσεων εκ μέρους της κυβέρνησης.

– Τις δηλώσεις του βουλευτή του κόμματος σας Ζαχαρία Κουλία ο οποίος ήθελε να διορίσει Γενικό Ελεγκτή όταν θα προήδρευε πως τις σχολιάζετε; Δεν θα έπρεπε η ηγεσία του κόμματος να παρέμβει στο θέμα από τη στιγμή που μετέχετε και στην Κυβέρνηση; Υπάρχουν αντάρτικα στο ΔΗΚΟ;

– Το ΔΗΚΟ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα, το οποίο δεν αποκλείει κανένα από του να εκφράζει τις απόψεις του τόσο στα όργανα του όσο και δημόσια. Αυτή η ελευθερία όμως πρέπει να ασκείται έχοντας επίγνωση ότι ακόμα και οι ατομικές μας πρωτοβουλίες και θέσεις έχουν και συλλογικό αντίκτυπο όταν ανήκουμε σε ένα κόμμα.

– Την κίνηση της Προέδρου της Βουλής πως την κρίνετε;

– Κατανοώ τους λόγους που οδήγησαν την Πρόεδρο της Βουλής να δηλώσει την πρόθεση της να παραμείνει στην Κύπρο. Ωστόσο, διερωτώμαι για ποιο λόγο δεν υπήρξε απλά μία επικοινωνία μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμών της χώρας για συντονισμό και συνεννόηση μετά τη δήλωση Κουλία. Αυτή η συνεννόηση είναι και απαραίτητη και κρίσιμη τόσο για την αποφυγή παρεξηγήσεων όσο και για την ομαλή εξέλιξη των οποιωνδήποτε θεμάτων που μπορεί να προκύψουν στην πορεία.

– Το ΔΗΚΟ δήλωσε τη διαφωνία με την πρόθεση της Κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας; Πως θα τοποθετηθείτε στην Βουλή και τι σημαίνει αυτό για τις σχέσεις σας με την Κυβέρνηση;

– Διαφωνήσαμε με την πρόθεση της Κυβέρνησης για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας γιατί κρίναμε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή, η εν λόγω Υπηρεσία λειτουργούσε αποτελεσματικά, έγκαιρα, και έφερνε εις πέρας το δύσκολο έργο που το Σύνταγμα της αναθέτει, αυτό δηλαδή του ελέγχου, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης.

Με βάση αυτή την εκτίμηση, κρίναμε ότι δεν ήταν ανάγκη να αναλώσουμε πολύτιμους πόρους, για να αλλάξουμε ένα σύστημα το οποίο, στο τέλος της ημέρας, είχε αποδείξει την αξία του και είχε παραγάγει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με άλλα λόγια, «εάν δεν είναι σπασμένο δεν το φτιάχνεις», όπως λέει και μια αγγλική παροιμία.

Υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης στις σχέσεις με κυβέρνηση

– Η μουρμούρα εντός ΔΗΚΟ υπάρχει πάντως γενικότερα για τις σχέσεις σας με την Κυβέρνηση και την έλλειψη συντονισμού. Εσάς ποια είναι η θέση σας;

– Είναι γεγονός ότι για να λειτουργήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο μία κυβέρνηση και να είναι σε θέση να παραδώσει μία καλύτερη Κύπρο στο τέλος της θητείας της από αυτή που παρέλαβε, χρειάζεται να έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία, με τα κόμματα που τη στήριξαν για να εκλεγεί και που στο τέλος ημέρας, εξασφαλίζουν και τις απαραίτητες πλειοψηφίες για την έγκριση των νομοσχεδίων στη Βουλή. Για να είναι ουσιαστικό και ωφέλιμο για τον τόπο ένα πολυμερές σχήμα, όπως είναι μια κυβέρνηση με πολύπλευρη κομματική στήριξη, πρέπει να διατηρείται ένα υψηλό επίπεδο επικοινωνίας και συνεννόησης. Κατά την άποψη μου, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης του συντονισμού με την Κυβέρνηση και οι δίαυλοι επικοινωνίας θα έπρεπε να ήταν περισσότεροι και πιο αποτελεσματικοί.

– Τις εξελίξεις στη Νέα Υόρκη για το Κυπριακό πως τις κρίνετε;

– Καταρχάς η ομιλία του Τούρκου Προέδρου καταδεικνύει τα επίπεδα θράσους και αναίδειας με τα οποία επιδεικνύει την πλήρη απαξίωση του στη διεθνή έννομη τάξη, με τον πρώτο «θαυμαστή» του, τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ να χειροκροτεί ενθουσιωδώς. Όταν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, για δεύτερη χρονιά, καλεί τον ΟΗΕ να καταπατήσει τα ίδια του τα ψηφίσματα, η δική μας πλευρά δεν έχει παρά να αυξήσει, προς πάσα κατεύθυνση, την ένταση με την οποία εκφράζει τη σταθερότητα της σε θέσεις αρχών και την πίστη της στο διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΣΑ. Οφείλουμε παράλληλα να αναδείξουμε την γεωπολιτική σημασία της Κύπρου ως πυλώνας ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή για όσα κράτη σέβονται τους διεθνείς κανόνες και κατανοούν την προστιθέμενη γεωπολιτική αξία της Κύπρου ως ένα απόλυτα δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος. Συνάντηση με τους όρους και προϋποθέσεις αναγνώρισης του ψευδοκράτους των Ερντογάν και Τατάρ δεν μπορεί ποτέ βεβαίως να υπάρξει. Ο δικός τους στόχος είναι να καταλύσουν την Κυπριακή Δημοκρατία, ο δικός μας στόχος είναι να την ενισχύσουμε, να την απελευθερώσουμε και να την επανενώσουμε.

– Υπάρχει συνεννόηση με τον Πρόεδρο σε ότι αφορά το Κυπριακό; Εσωκομματικά στο ΔΗΚΟ υπάρχει μουρμούρα για τους χειρισμούς του Προέδρου. Πως το σχολιάζετε;

– Όπως έχω πει, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης της συνεννόησης και της επικοινωνίας με την Κυβέρνηση. Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι συμφωνούμε με τους χειρισμούς του Προέδρου στο Κυπριακό που έχουν δημιουργήσει έστω μία κινητικότητα μετά από επτά χρόνια ατονίας. Θεωρώ δε την από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ αντίδραση του στην ομιλία του Ταγίπ Ερντογάν την πλέον ενδεδειγμένη. Η τοποθέτηση επίσης του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Συνέλευση ήταν η πλέον υποστηρικτική, στη βάση αρχών, στον πρόεδρο της Κύπρου και στα δίκαια του λαού μας. Από εκεί και πέρα ο στόχος της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη βάση αρχών πρέπει να είναι ταυτόχρονος με τον στόχο της ανάκτηση του ηθικού πλεονεκτήματος της ΕΚ πλευράς. Τα τελευταία χρόνια είμαστε μάρτυρες μίας προσπάθειας να καλλιεργηθεί η άποψη ότι ευθύνεται και η δική μας πλευρά για την κατάσταση στο Κυπριακό. Χωρίς να παραβλέπω ευθύνες για χειρισμούς και τακτική, κανένας δεν μπορεί να εισηγείται, είτε εντός, είτε εκτός Κύπρου, ότι ο μοναδικός υπαίτιος για τη μη λύση του Κυπριακού είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την Τουρκία.

«Βεβαίως και είχαμε διαφωνίες με το Νικόλα και κάποιες ήταν έντονες»

– Η επόμενη μέρα στο ΔΗΚΟ μετά τις εκλογές ποια είναι και πως προχωρείτε; Ο διάλογος που ακολούθησε ήταν ικανοποιητικός;

– Οπωσδήποτε, όταν ένα κόμμα που είναι σταθερά το τρίτο μεγαλύτερο, υποχωρεί από αυτή τη θέση, τότε η επόμενη μέρα είναι δύσκολη και απαιτεί βαθύ προβληματισμό. Αυτή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και δεν έχει ολοκληρωθεί. Αντιθέτως, βρίσκεται στην αρχή γιατί χρειάζεται να καταλήξουμε στις σωστές εκείνες αποφάσεις και αλλαγές που θα επαναφέρουν το κόμμα στη θέση που του αξίζει. Άρα στο ερώτημα σας εάν ο διάλογος είναι ικανοποιητικός, απαντώ ότι από το αποτέλεσμα θα διαπιστωθεί εάν ο προβληματισμός ήταν ορθός και επαρκής.

– Υπάρχει μια κριτική πάντως ότι το ΔΗΚΟ δεν φαίνεται πουθενά στο πολιτικό προσκήνιο. Άλλα κόμματα για παράδειγμα κάνουν επαφές ή εξαγγέλλουν πολιτικές δράσεις. Το ΔΗΚΟ τι κάνει;

– Το ΔΗΚΟ είναι ένα καθόλα ενεργό κοινοβουλευτικό κόμμα, με ουκ ολίγες νομοθετικές πρωτοβουλίες και σαφείς τοποθετήσεις για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία. Με δική μας πρωτοβουλία μπήκε στο προσκήνιο η επίλυση του ζητήματος των πολλαπλών συντάξεων, με δική μας πρωτοβουλία κλήθηκαν να δεσμευτούν οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων ότι δεν θα προχωρήσουν εκποιήσεις εγκλωβισμένων αγοραστών, από τις τάξεις μας προέρχονται κάποιοι από τους πιο πετυχημένους Υπουργούς και είναι δικές μας προτάσεις και θέσεις που ορθώς εφάρμοσε η Κυβέρνηση φέρνοντας θετικά αποτελέσματα, με καλύτερο παράδειγμα τη μείωση των παράτυπων μεταναστών στη χώρα μας. Ωστόσο, αναγνωρίζω ότι υπάρχουν περιθώρια για ακόμα περισσότερη δραστηριότητα και βελτίωση των μηχανισμών παραγωγής πολιτικής.

Οι επαφές και οι δράσεις των πολιτικών κομμάτων είναι φυσικά και χρήσιμες και αναγκαίες. Νοουμένου ότι όμως από αυτές προκύπτουν αποτελέσματα και προτάσεις που γίνονται πράξεις. Διαφορετικά παραμένουν στη σφαίρα της επικοινωνιακής προσέγγισης της πολιτικής την οποία ομολογουμένως εμείς δεν υιοθετούμε.

– Οι σχέσεις σας με το Νικόλα Παπαδόπουλο ποιες είναι; Είχατε έντονες διαφωνίες, όπως λέγεται, για κάποιους χειρισμούς που έγιναν; Ισχύει; Και ποιες είναι αυτές οι περιπτώσεις;

– Πολύ καλές όσο με αφορούν. Βεβαίως και είχαμε διαφωνίες και αναπόφευκτα κάποιες ήταν έντονες, με πολιτικούς όρους πάντοτε, άλλωστε, αυτό επιβάλλεται από την ευθύνη που έχει κάποιος όταν φέρει το αξίωμα του αναπληρωτή προέδρου του κόμματος. Θεωρώ ωστόσο, ότι δεν είναι σκόπιμο να τις απαριθμήσω δημόσια, δεδομένου ότι τις εκφράζω, όπως πρέπει κατά την άποψη μου, εντός των κομματικών οργάνων. Ο λόγος αυτών των διαφωνιών ήταν πάντοτε η αγωνία μου για το μέλλον του τόπου και του κόμματος συνολικά, γιατί ειλικρινά πίστευα και πιστεύω ότι εκλογική συρρίκνωση του χώρου του κέντρου πλήττει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της χώρας, ενώ αντιθέτως, η διεύρυνση του εκλογικού μας χώρου αποτελεί παράγοντα που ενδυναμώνει τη σταθερότητα και την ασφάλεια που δικαιούται να νιώθει και να απαιτεί η κοινωνία μας.

– Το πολιτικό σκηνικό γενικότερα πως το αξιολογείτε; Θεωρείτε ότι είμαστε σε μία πρόωρη προεδρολογία και τι σημαίνει αυτό;

– Υπάρχει, στην περιρρέουσα, οσμή πρόωρης προεδρολογίας. Το 2028 είναι όμως μακριά και πολλά μπορούν να αλλάξουν και πολλοί μπορούν να παρεμβληθούν. Αυτό που κατά την άποψη μου είναι βέβαιο, είναι ότι πάνω από όλα ο τόπος έχει ανάγκη για σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι επικοινωνιακή προσέγγιση της πολιτικής. Αυτή η ανάγκη δε, εκτιμώ ότι θα γίνεται πιο επιτακτική και κρίσιμη με την πάροδο του χρόνου.

– H προεδρία του ΔΗΚΟ σας ενδιαφέρει; Θέτετε κάποιες προϋποθέσεις;

– Η προεδρία του ΔΗΚΟ είναι ένα ζήτημα που ξεπερνά τις προσωπικές φιλοδοξίες και εστιάζει στο συλλογικό συμφέρον. Με ενδιαφέρει το ΔΗΚΟ να εκσυγχρονιστεί, να διευρύνει το πολιτικό του ακροατήριο, να διεκδικεί με αξιώσεις την εμπιστοσύνη του κόσμου και να μεταφέρει καθημερινώς τις θέσεις και αρχές του στη βάση των ισοζυγισμένων του κριτηρίων μακριά από ακρότητες. Με ενδιαφέρει να εκλαμβάνεται το ΔΗΚΟ ως ασπίδα και ασφάλεια για τον τόπο και τα συμφέροντα της Κύπρου, να πολιτεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα με μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας μακριά από λαϊκισμούς. Από εκεί και πέρα η προεδρία του ΔΗΚΟ δεν αφορά ατομικές επιλογές αλλά επιλογή της βάσης του κόμματος, και η απόφαση αυτή έχει ήδη ληφθεί στο εκλογικό συνέδριο τον Ιούλιο 2023.