Εγκαθίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου ευθύς μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή, ενώ η καθιέρωση θητειών για τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Ελεγκτή, θα ισχύσουν μετά τη λήξη της θητείας των υφιστάμενων.
Αυτό προβλέπει το νομοσχέδιο που ετοίμασε η κυβέρνηση και από χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Μάριος Χαρτσιώτης, άρχισε να ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο εκλεκτός του Προέδρου Χριστοδουλίδη για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή μετά την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του, δεν θα επηρεαστεί από την καθιέρωση θητείας, η οποία προφανώς θα είναι εννέα ετών. Ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου θα παραμείνει Γενικός Ελεγκτής μέχρι την αφυπηρέτηση του και η καθιέρωση θητείας θα αφορά στον αντικαταστάτη του. Το ίδιο θα ισχύσει και για τον Βοηθό Γενικού Ελεγκτή.
Ωστόσο, όταν το νομοσχέδιο ψηφιστεί από τη Βουλή, τότε θα εγκαθιδρυθεί το Ελεγκτικό Συμβούλιο το οποίο θα έχει άμεση ισχύ. Σ’ αυτό θα συμμετέχουν εκτός από τον Γενικό και Βοηθό Γενικό Ελεγκτή και τρία πρόσωπα που θα διορίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα έχουν συγκεκριμένη θητεία (εφόσον λήξει η θητεία των υφιστάμενων επικεφαλής της Ελεγκτικής).
Όλα όσα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης επεξηγήθηκαν χθες στον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Κυριάκο Κυριάκου, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χαρτσιώτης «είχαμε μια γόνιμη και εποικοδομητική συνάντηση με τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή. Του επεξηγήθηκε η φιλοσοφία και το σκεπτικό των νομοσχεδίων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας». Πρόσθεσε ότι αντηλλάγησαν σκέψεις και απόψεις, οι οποίες θα τύχουν περαιτέρω μελέτης και επεξεργασίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε ότι η συνάντηση έγινε σε ένα θετικό κλίμα και περισσότερες λεπτομέρειες θα μπορέσουν να λεχθούν αφού τύχει επίσης σχετικής ενημέρωσης και ο νέος Γενικός Ελεγκτής, αμέσως μετά τη διαβεβαίωσή του.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι ενδεχομένως και την άλλη βδομάδα να υπάρξει συνάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης με τον κ. Παπακωνσταντίνου για να τον ενημερώσει σχετικά με το νομοσχέδιο, ώστε στη συνέχεια αυτό να σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία. Στόχος είναι να κατατεθεί πριν το τέλος του έτους στη Βουλή ώστε το συντομότερο να ψηφιστεί για να εξασφαλιστεί ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία λειτουργεί όπως και επί Οδυσσέα Μιχαηλίδη.