Οι βουλευτικές εκλογές του 2026 αποτελούν ορόσημο για το ΑΚΕΛ σημειώνει ο βουλευτής και μέλος της Γραμματείας του κόμματος Άριστος Δαμιανού και τονίζει πώς για την κυπριακή Αριτερά, το στοίχημα είναι με τη δράση και τις θέσεις της να εκφράσει το ευρύτερο φάσμα του προοδευτικού χώρου.
Απαντά επίσης για το θέμα του ορίου των θητειών και τη συζήτηση περί εξαίρεσης του ίδιου του Γιώργου Λουκαΐδη από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος για επαναδιεκδίκηση κοινοβουλευτικής έδρας.
– Επόμενος σταθμός οι βουλευτικές. Τι σημαίνει αυτή η εκλογική αναμέτρηση για το ΑΚΕΛ; Ξεκίνησαν οι διεργασίες;
– Εκτιμώ ότι οι βουλευτικές εκλογές του 2026 θα αποτελέσουν ορόσημο τόσο για το ΑΚΕΛ όσο και για άλλα κόμματα. Υπάρχουν μεταβολές στην κυπριακή κοινωνία τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη. Παράλληλα δημιουργούνται ή εκκολάπτονται νέα κόμματα, χωρίς αυτά απαραίτητα να έχουν ξεκάθαρη πολιτική ατζέντα, πόσω δε μάλλον ιδεολογική βάση. Επομένως για εμάς, την κυπριακή Αριστερά, το στοίχημα είναι με τη δράση και τις θέσεις μας να εκφράσουμε το ευρύτερο φάσμα του προοδευτικού χώρου.
Διότι, όπως διαμορφώνεται η κυπριακή κοινωνία και το πολιτικό σύστημα, η μάχη είναι ανάμεσα στις δυνάμεις της προόδου και εκείνες της συντήρησης, για να μην πω της οπισθοδρόμησης. Και είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε πιο αποτελεσματικά τα επόμενα χρόνια να περάσουμε τα μηνύματα μας, να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε το ΑΚΕΛ εκεί που του αξίζει, προς όφελος των πολλών αλλά και του τόπου μας.
Αναφορικά με τις διεργασίες τώρα, όχι ακόμα δεν ξεκίνησαν. Συνήθως τα ψηφοδέλτια των βουλευτικών καταρτίζονται μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές. Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως θα επιδιώξουμε ψηφοδέλτια που αφενός θα αποτυπώνουν το πολιτικό στίγμα του ΑΚΕΛ και συνάμα θα αντανακλούν το περαιτέρω άνοιγμα στην κοινωνία. Και εδώ θα είναι σημαντική η συμβολή της Κοινωνικής Συμμαχίας για να συναντηθούμε με ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινές ανησυχίες, κοινές επιδιώξεις και κοινά σημεία επαφής. Και θέλω να σταθώ σε αυτό.
Η κυπριακή κοινωνία και η ζωή θέτει μπροστά μας καθημερινά διάφορα διακυβεύματα. Δεν είναι μόνο τα ζητήματα της λεγόμενης υψηλής πολιτικής που μετρούν για τους πολίτες και για την ποιότητα ζωής. Από το κυκλοφοριακό στο ΓΕΣΥ και την κατάσταση στα δημόσια νοσηλευτήρια και απ’ εκεί στην προστασία του κράτους δικαίου, της χρηστής διοίκησης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπάρχουν πολλοί ενεργοί πολίτες που ασφυκτιούν ένεκα κοινωνικών αδιέξοδων και επιζήμιων πολιτικών. Με αυτόν τον κόσμο θέλουμε να κτίσουμε γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας.
– Είστε ένα από τα ονόματα που συμπληρώνει το όριο θητειών. Για εσάς και για τον κ. Λουκαΐδή, που επίσης συμπληρώνει το όριο των τριών θητειών, συζητείται το σενάριο να σας δοθεί το δικαίωμα από την Κεντρική Επιτροπή για να επαναδιεκδικήσετε. Υποβόσκει όμως και μια μουρμούρα ότι σε αυτό το σενάριο, οι θέσεις των βουλευτών της Λευκωσίας για το ΑΚΕΛ, είναι σχεδόν κλειστές , αφού στη Λευκωσία διεκδικέι και ο γγ του κόμματος. Θα ήθελα το σχόλιο σας…
– Να σας δώσω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Πριν από είκοσι περίπου χρόνια, συλλογικά αποφασίστηκε ότι για σκοπούς διατήρησης πολιτικού πυρήνα στη Βουλή, η Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να μπορεί να εξαιρέσει ηγετικά στελέχη από το όριο θητειών. Αυτό που αποφασίσαμε στο συνέδριο του 2021 είναι αυτή τη γενική εξαίρεση να την μειώσουμε σε μία μόνο επιπρόσθετη θητεία, δεδομένου και του ευρύτερου περιορισμού θητειών που εγκρίναμε για το σύνολο των Βουλευτών. Το πώς αυτό θα λειτουργήσει εναπόκειται στην Κεντρική Επιτροπή. Τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα. Όλοι είμαστε καθημερινά υπό κρίση και πιστέψτε με οι δικαιολογημένες απαιτήσεις μια κοινωνίας που υποφέρει αποτελούν τεράστιο βάρος και ευθύνη.
Ολόκληρη η συνέντευξη στον έντυπο Φιλελεύθερο