Η ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκάλεσε πολλά μειδιάματα στο Στρασβούργο αλλά και σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όχι όμως και στη Λευκωσία όπου έβλεπαν με ικανοποίηση η Κύπρος να έχει πάρει κάτι περισσότερο απ’ αυτό που ζητούσε.

Το χαρτοφυλάκιο για την Αλιεία και τους Ωκεανούς που προσφέρθηκε στον Κώστα Καδή είναι σίγουρο το πιο σημαντικό που έχει πάρει στα χέρια του Κύπριος επίτροπος στα 20 χρόνια παρουσίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι παράλληλα και ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο, εάν αναλογιστεί κανείς τα συμφέροντα που παίζονται σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της αλιείας.

Και καθώς ο Κώστας Καδής θα εμβαθύνει όλο και περισσότερο, κατά την κατ’ οίκον εργασία του, προετοιμαζόμενος για το «κολαστήριο» του Ευρωκοινοβουλίου, ίσως χάσει το χαμόγελο του αναλογιζόμενος τι τον περιμένει. Όχι τόσο στο γραφείο του στις Βρυξέλλες αλλά κατά την ακροαματική διαδικασία ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής.

Μια διαδικασία η οποία μόνο ευχάριστη δεν είναι για κάθε νέο επίτροπο καθώς περισσότερο μοιάζει με ανάκριση παρά με συνάντηση γνωριμίας. Η ισχύς του Ευρωκοινοβουλίου να αποκόπτει υποψήφιους επιτρόπους είναι ένα ισχυρό όπλο που έχει ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός θεσμός. Ο οποίος παράλληλα έχει δημιουργήσει και μια προϊστορία στην καρατόμηση επιτρόπων κατά την ακροαματική διαδικασία. Από το 2004 το ΕΚ φροντίζει σε κάθε νέα Επιτροπή να απορρίπτει τουλάχιστον ένα υποψήφιο. Μέχρι σήμερα εφτά άτομα εισήλθαν στο Κοινοβούλιο ως προτεινόμενοι επίτροποι και έφυγαν ως απλοί πολίτες.

Θεωρείται ως δεδομένο ότι κάποιοι από τους προτεινόμενους επιτρόπους θα κοπούν. Και κάπου εκεί αρχίζουν τα σενάρια για τα ποια θα είναι, ενδεχομένως, τα «θύματα» που θα οδηγηθούν στην γκιλοτίνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Γιατί θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη και ότι κάποιες πολιτικές δυνάμεις θέλουν να λειτουργήσουν εκδικητικά προς την Επιτροπή για να δείξουν ότι και το Κοινοβούλιο έχει τη δική του ισχύ.

Η προϊστορία των προτεινόμενων επιτρόπων παίζει το δικό της ρόλο για το πόσο εύκολη και δύσκολη ημέρα θα έχει κάποιος ότι πάει για «ανάκριση» στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την άλλη υπάρχει και η βαρύτητα της χώρας προέλευσης, όπως αυτή βεβαίως αποτυπώνεται και μέσα από το πόσους ευρωβουλευτές έχει αυτή η χώρα. Γεγονός που βάζει τους προτεινόμενους επιτρόπους σε μειονεκτική θέση, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν οι εκ των προτέρων «στόχοι» προς τους οποίους το ΕΚ θα στρέψει τα πυρά τους.

Το πόσο καλά μπορεί να πάει ένας προτεινόμενος επίτροπος στο τέλος της ημέρας μπορεί να μην παίξει ρόλο εάν τα πολιτικά παίγνια στο ευρωκοινοβούλιο τον στείλουν στην γκιλοτίνα. Γι’ αυτό και κανείς δεν είναι σίγουρος μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν θα ληφθεί και η τελική απόφαση από πλευράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όμως τα δεδομένα μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι θετικά για τον Κώστα Καδή. Τα ονόματα που παίζουν για «καρατόμηση» από το ΕΚ αφήνουν τον Κύπριο Επίτροπο εκτός. Και στη Λευκωσία ελπίζουν ότι τα πλην που έχουν κάποιοι εκ των προτεινόμενων επιτρόπων θα βοηθήσουν στο να περάσει ο Κ. Καδής και να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο που τον επέλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Politico: Photo-illustration by Giulia Poloni (Source images from Getty and iStock)

Το Politico κατέγραψε προσφάτως του πέντε υποψήφιους για την γκιλοτίνα του ΕΚ, φροντίζοντας μάλιστα να το αποτυπώσει και με σχετικό γράφημα. Ο πρώτος υποψήφιος για απόρριψη είναι ο Ούγγρος Όλιβερ Βαρχέλι ο οποίος για τη νέα Επιτροπή του δόθηκε το χαρτοφυλάκιο Υγείας και Ευημερίας των Ζώων, το οποίο είναι πολύ πιο κάτω από αυτό της Διεύρυνσης που κατέχει σήμερα. Ήδη έχει πίσω του αρκετή προϊστορία που έχει να κάνει από την κριτική που δέχθηκε από αξιωματούχους των Βρυξελλών για τον εναγκαλισμό του με υποψήφιες χώρες με ελλείμματα σε θέματα κράτους δικαίου και δημοκρατίας. Σίγουρα οι ευρωβουλευτές θυμούνται ότι το 2023 τους αποκάλεσε «ηλίθιους».

Δεύτερη στο πινάκιο βρίσκεται η Μάρτα Κρος από τη Σλοβενία, που ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής από τη χώρα της η οποία θέλησε να ικανοποίηση την απαίτηση της φον ντερ Λάιενν για γυναίκα υποψήφια. Και αυτή ανταπέδωσε δίνοντας της το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης. Σίγουρα θα αντιμετωπίσει ερωτήσεις για τις ικανότητές.

Στη λίστα βρίσκεται και η Χάντια Λαχμπίμπ, από το Βέλγιο, η οποία προτάθηκε για Επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια. Αλλά μάλλον θα τα καταφέρει να περάσει έστω και δύσκολα. Στο στόχαστρο βρίσκεται και η Βουλγάρα Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, Επίτροπος για Νεουφείς Επιχειρήσεις, η οποία το 2018 είχε εμπλακεί σε σκάνδαλο που σχετίζεται με την πώληση βουλγαρικών υπηκοοτήτων, κάτι που η ίδια αρνήθηκε. Και τέλος είναι ο Μαλτέζος Γκλεν Μίκαλεφ, Επίτροπος Διαγενεακής Δικαιοσύνης και Νεολαίας, ο οποίος θεωρείται άπειρος, αλλά με καλό βιογραφικό.

Σε κάθε περίπτωση το ΕΚ έδειξε πως να προκαλεί αναταράξεις και ανατροπές για πολλούς και διάφορους λόγους.

Ποιος λογοδοτεί σε ποιον

Στην Επιτροπή δεν είναι όλοι ίσοι όπως μπορεί κάποιος να πιστεύει, αλλά υπάρχει κάποιος στον οποίο κάποιος μπορεί να λογοδοτήσει ή μπορεί να βρίσκεται πιο πάνω ή πιο κάτω.

Σ’ ό,τι αφορά τον Κώστα Καδή υπάγεται κατά κάποιο τρόπο σ’ έναν εκ των αντιπροέδρων, που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Ραφαέλε Φίτο, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη Συνοχή και την Μεταρρύθμιση.

Στο διεύθυνση Αλιείας και Ωκεανών, θα πρέπει να λογοδοτούν οι διευθύνσεις Μεταφορών και Τουρισμού, και Γεωργίας και Τροφίμων. Κάτι που σημαίνει ότι σ’ αυτή την άτυπη ιεραρχία της Επιτροπής ο Κώστας Καδής βρίσκεται πιο πάνω από τον Έλληνα Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Κριστόφ Χάνσεν από το Λουξεμβούργο.

Σε κάθε περίπτωση όλοι θα είναι υπόλογοι στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία με τις επιλογές και τις κινήσεις έδειξε ισχύ και πυγμή.