Πρόταση για να πάει στο ΕΔΑΔ προς ερμηνεία επίμαχης παραγράφου της απόφασης του 2014 έριξε η Λευκωσία κατά τη συζήτηση της 4ης Διακρατικής Προσφυγής στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κυπριακή πλευρά ρίχνοντας στο τραπέζι την πρότασή της για παραπομπή της 46:3 της απόφασης του 2014 πίσω στο ΕΔΑΔ για ερμηνεία. Κίνηση η οποία προκάλεσε έκπληξη καθώς είναι η πρώτη φορά που δοκιμάστηκε από κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης αυτό του το δικαίωμα. Παρά την αιφνιδιαστική της κίνηση τη Λευκωσία κατάφερε να εξασφαλίσει 18 ψήφους υπέρ και μόλις 2 εναντίον (Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν), ενώ υπήρξαν και 25 αποχές.
Από την άλλη η προσπάθεια της Τουρκίας για να κλείσει το θέμα απέτυχε καθώς συγκέντρωσε 19 ψήφους υπέρ, 8 κατά και 17 αποχή ενώ 2 δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Για να περάσει μια πρόταση, όπως αυτή που κατέθεσε η Τουρκία, θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 24 ψήφους υπέρ. Σημειώνεται πως πριν από δύο χρόνια, σε ανάλογη ψηφοφορία η Άγκυρα έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει το στόχο της αφού είχε πάρει 22 ψήφους υπέρ.
Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της Επιτροπής Αναπληρωτών Υπουργών (σε σύνθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για διατήρηση της διαδικασίας επιτήρησης στην εφαρμογή της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναφορικά με την Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου εναντίον Τουρκίας (πτυχή περιουσιακού εκτοπισμένων).
«Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει σταθερή ότι η παράνομη πώληση και εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα από την Τουρκία, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί, παραβιάζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ», υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ. Η απόφαση της Επιτροπής, συνεχίζει, «επιβεβαιώνει ακριβώς το γεγονός ότι οι παραβιάσεις των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα από την Τουρκία συνεχίζουν να υφίστανται».
Ταυτόχρονα, αναφέρει, «καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής να διασφαλίσει ότι η Τουρκία θα εφαρμόσει πιστά την απόφαση του Δικαστηρίου και ότι ενόσω συνεχίζει να μην συμμορφώνεται με τις σχετικές αποφάσεις του ΕΔΑΔ δεν μπορεί να επέλθει ο τερματισμός της επιτήρησης της πτυχής».
Στα κατεχόμενα, το λεγόμενο «υπεξ» στάθηκε στα όσα αναφέρθηκαν κατά τη συζήτηση στο ΣτΕ στο θέμα της λεγόμενης επιτροπής ακίνητης περιουσίας. Παραδέχεται ωστόσο ότι «λόγω της πίεσης που άσκησε η ελληνοκυπριακή πλευρά στα μέλη της Επιτροπής, η πλειοψηφία των οποίων είναι κράτη μέλη της ΕΕ, δεν κατέστη δυνατό να ληφθεί απόφαση για το κλείσιμο».