Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να παύσει τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή ότι προκάλεσε οργή σε μεγάλη μερίδα της κοινωνίας. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται πλήρως μέσα από την διαδικτυακή έρευνα κοινής γνώμης την οποία διενήργησε ο «Φ»-philenews σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών Prime Market Research & Consulting Ltd.

Τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου, καθώς και σε βάρος του Γενικού Εισαγγελέα. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά θετικά για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Παράλληλα, καταγράφεται εξαιρετικά μεγάλη αμφισβήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, στον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα επιρρίπτει ευθύνη για την κατάληξη της υπόθεσης. Στην έρευνα καταγράφεται επίσης, και η τεράστια αμφισβήτηση πλέον των θεσμών.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι το μέγεθος του δείγματος της έρευνας. Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και ο αριθμός εκείνων που απάντησαν επιτυχώς τις ερωτήσεις έφτασε τις 15.452. Αριθμός ο οποίος δεν επιτρέπει την παραμικρή αμφισβήτηση για το αίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας.

82% διαφωνεί με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου

Στο βασικό ερώτημα της έρευνας «Συμφωνείτε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου η οποία καθιστά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ανίκανο να συνεχίσει τα καθήκοντα του;», ποσοστό 78% απάντησε ότι διαφωνεί πολύ και ποσοστό 4% ότι διαφωνεί (συνολικά διαφωνεί το 82%). Ποσοστό 12% συμφωνεί πολύ, 3% συμφωνεί και 3% δεν απάντησε. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι το ψηλότερο ποσοστό διαφωνίας καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα 18-24 ετών, όπου φτάνει το 90% (83% διαφωνεί πολύ, 7% διαφωνεί).

Ποσοστό 60% δήλωσε ότι ανέμενε την απόφαση του Ανωτάτου και ποσοστό 37% ότι δεν την ανέμενε.

Στον πάτο η δημοφιλία του Γενικού Εισαγγελέα

Σε συνάρτηση με τα προηγούμενα αποτελέσματα και οι απαντήσεις στα ερωτήματα τα οποία καταγράφουν τη δημοφιλία Γενικού Εισαγγελέα και του τέως Γενικού Ελεγκτή.

Για τον Γενικό Εισαγγελέα τα αποτελέσματα είναι: 81% αρνητική (65% πολύ αρνητική, 16% αρνητική), 8% θετική (4% πολύ θετική, 4% θετική).

Αντιθέτως, για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ποσοστό 81% εκφράζει θετική άποψη (59% πολύ θετική, 22% θετική), ενώ μόλις 10% εκφράζει αρνητική άποψη.

Κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στους θεσμούς

Εξαιρετικής σημασίας και ταυτόχρονα συντριπτικά είναι τα αποτελέσματα στην ερώτηση αν μετά την απόφαση του Ανωτάτου κλονίστηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.

Όσον αφορά τη Νομική Υπηρεσία, ποσοστό 87% (81% πάρα πολύ, 6% πολύ) δηλώνει ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη τους.

Αντιθέτως, όσον αφορά την Ελεγκτική Υπηρεσία, ποσοστό 55% δηλώνει καθόλου, 17% λίγο, 9% πολύ και 19% πάρα πολύ.

Τουλάχιστον την στιγμή της απόφασης, η κοινή γνώμη δηλώνει σε ποσοστό 86% ότι κλονίστηκε η εμπιστοσύνη της και για την Δικαστική Εξουσία (78% πάρα πολύ, 8% πολύ).

Στο ναδίρ η δημοφιλία του Νίκου Χριστοδουλίδη

Συντριπτικά αρνητική είναι η εικόνα της κοινής γνώμης για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι τα χαμηλότερα ποσοστά τα οποία καταγράφηκαν ποτέ για τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτηση «Ποια η άποψή σας για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», ποσοστό 71% (43% πολύ αρνητική, 28% αρνητική) τοποθετείται αρνητικά. Η εικόνα καθίσταται ακόμη χειρότερη εξαιτίας του γεγονότος ότι θετικά εκφράζεται ποσοστό μόλις 9% (3% πολύ θετική, 6% θετική). Ποσοστό 20% δεν εκφράζει ούτε θετική, ούτε αρνητική άποψη.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους καταγράφεται τόσο αρνητική άποψη για τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των πολιτών του χρεώνει ευθύνη για την κατάληξη της υπόθεσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και την παύση του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι μπορούσε αλλά δεν έπραξε το παραμικρό για να την εμποδίσει.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση αν θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση, ποσοστό 77% απάντησε ναι.

Απάντηση στο πώς θα μπορούσε να αποφευχθεί η κρίση δίδει η τοποθέτηση των πολιτών στο επόμενο ερώτημα «Θεωρείτε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορούσε να ενεργήσει ώστε να αποφευχθεί η κρίση μεταξύ Εισαγγελίας και Ελεγκτικής Υπηρεσίας;».

Συντριπτικό ποσοστό 84% απάντησε ναι, μόλις 11% όχι και 5% δεν απάντησε.

63% θέλει ο Οδυσσέας να κατέλθει ως υποψήφιος πρόεδρος το 2028

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνουν και τα αποτελέσματα στην ερώτηση «Πιστεύετε ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να κατέλθει στις εκλογές του 2028 ως υποψήφιος πρόεδρος;», αφού ανοίγουν μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική για το μέλλον σε συνάρτηση με τις προεδρικές εκλογές του 2028.

Συγκεκριμένα, ποσοστό 63% απάντησε ναι, 22% όχι και 15% δεν απάντησε. Πρόκειται για ένα ποσοστό πολύ υψηλό σε ένα δείγμα έρευνας εξαιρετικά μεγάλο, το οποίο ενδέχεται μελλοντικά να διαμορφώσει ένα πολύ διαφορετικό πολιτικό σκηνικό. Πάντοτε, δεδομένου ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα επιδείξει ενδιαφέρον εμπλοκής στην πολιτική, θέτοντας υποψηφιότητα στις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Σε ένα άλλο ερώτημα της έρευνας, είναι ενδιαφέρον ότι 79% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Εκεί όπου δεν υπάρχει βεβαίως, η δυνατότητα ακύρωσης της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα ηθικής δικαίωσής του.

Η ταυτότητα της έρευνας

Μέγεθος δείγματος: 15.452 επιτυχημένες συνεντεύξεις

Κάλυψη: Παγκύπρια

Δειγματοληψία: Τυχαία με κλειδί επιλογής

Συμμετέχοντες: Επισκέπτες ιστοσελίδας philenews

Περίοδος συλλογής πληροφοριών: 18/09/2024-19/09/2024

Στατιστικό σφάλμα: +/-1.5% (διάστημα εμπιστοσύνης 95%)