Τελικά, «η Ελεγκτική Υπηρεσία συνεχίζει το έργο της όπως επιβάλλουν οι συνταγματικές επιταγές», και όπως διαβεβαιώνει ο Αναπληρωτής Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ή η παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη δημιουργεί κενό και η Υπηρεσία βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο;
Ύστερα από τη σχετική ανακοίνωση περί συνέχισης του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, νομικός απέστειλε στο philenews γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα Κρίτωνα Τορναρίτη, ημερομηνίας 14 Μαΐου 1982, η οποία αφορούσε μεν την αφυπηρέτηση του Γενικού Εισαγγελέα, αλλά, κατ’ αναλογία έχει, όπως μας υπεδείχθη, εφαρμογή και στην περίπτωση του Γενικού Ελεγκτή.
Στην τότε γνωμάτευση αναφερόταν, πως ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέως της Δημοκρατίας αναπληροί τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εν τη ενασκήσει των καθηκόντων αυτού εν περιπτώσει απουσίας ή προσκαίρου κωλύματος αυτού. Με άλλα λόγια, για να αναπληροί κάποιος τον Γενικό Εισαγγελέα (και εν προκειμένω τον Γενικό Ελεγκτή) αυτός πρέπει απαραιτήτως να υπάρχει και απλώς να απουσιάζει ή να παρουσιάζει πρόσκαιρο κώλυμα. Την προκειμένη περίπτωση, όμως, ο Γενικός Ελεγκτής δεν υπάρχει δεδομένου ότι έχει παυθεί, οπόταν δεν αναπληρώνει κανείς κάποιον που δεν υπάρχει.
Στην τότε γνωμάτευση αναφέρεται, πως στις 27 Μαΐου 1982 αφυπηρετεί ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας και έτσι από τις 28 Μαΐου 1982 το αξίωμα του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας θα παραμένει χωρίς φορέα (δηλαδή χωρίς Γενικό Εισαγγελέα).
Στη γνωμάτευση καταγράφονταν και τα εξής: «Ερωτάται, (δηλαδή υποβάλλεται το ερώτημα) ποιες είναι ο συνταγματικές υποχρεώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τέτοια περίπτωση.
Το Σύνταγμα στο Άρθρο 111.1 προβλέπει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διορίζει, πρόσωπο που έχει τα προσόντα διορισμού σαν Δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σαν Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Η εξουσία που χορηγείται με το Άρθρο αυτό είναι εκτελεστική εξουσία (Άρθρο 47.1 (στ)) και όχι η εκτελεστική ή διοικητική λειτουργία την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνταγματικό καθήκον να ασκήσει έγκαιρα για την οργάνωση και διάρθρωση της Δημοκρατίας και την κανονική και απρόσκοπτη λειτουργία αυτής.
…Με άλλα λόγια ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συνταγματική υποχρέωση να προβεί σε διορισμό Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για την πλήρωση του αξιώματος που θα κενωθεί…
Η ανάγκη διορισμού αφορά, κατά τον Κρίτωνα Τορναρίτη, και το γεγονός ότι αν δεν διορίζετο Γενικός Εισαγγελέας, μια από τις πλέον ουσιώδεις και νευραλγικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας, η νομική υπηρεσία αυτής, θα παράμενε ακέφαλη και δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε περίπτωση μη διορισμού προ της 28 Μαΐου 1982.
Σε τέτοια περίπτωση, εξηγούσε ο τότε Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας δεν μπορεί να «αναπληρώνει» τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ούτε να ασκήσει τις εξουσίες αυτού, επειδή κωλύεται από την ρητή διάταξη της δευτέρας παραγράφου του Άρθρου 114 του Συντάγματος και έχει ως ακολούθως :
«Ο Βοηθός Γενικού Εισαγγελέως της Δημοκρατίας αναπληροί τον Γενικόν Εισαγγελέα της Δημοκρατίας εν τη ενασκήσει των καθηκόντων αυτού εν περιπτώσει απουσίας ή προσκαίρου κωλύματος αυτού».
Δεν μπορεί να θεωρηθεί, συνέχιζε η γνωμάτευση του Κρίτωνα Τορναρίτη, ότι η αφυπηρέτηση του Γενικού Εισαγγελέα η οποία δημιουργεί «κένωση» του αξιώματος αυτού αποτελεί απουσίαν αυτού γιατί σε τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει Γενικός Εισαγγελέας ώστε να θεωρηθεί ότι αυτός απουσιάζει και δεν μπορεί να υπάρξει αναπλήρωση Γενικού Εισαγγελέα σε περίπτωση ανυπαρξίας αυτού.
Εκεί που ο συνταγματικός νομοθέτης θέλησε να προβλέψει για το ενδεχόμενο προσωρινής πλήρωσης ενός αξιώματος ή θέσεως που κενώθηκε το προέβλεψε τούτο ρητά, κατέληγε ο Κρίτωνας Τορναρίτης.