Για την ερχόμενη Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου είχε οριστεί το κρίσιμο ραντεβού του υπουργού Δικαιοσύνης με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ένα ραντεβού, που εκ των πραγμάτων δεν θα γίνει ποτέ, μετά από την απόλυση του κ. Μιχαηλίδη με μια πρωτοφανή απόφαση που ακόμη και οι «εχθροί» του δεν ανέμεναν σε τέτοιο μηδενισμό και τέτοιο ύφος.
Η κυβέρνηση επιθυμεί επικαλούμενη τον εκσυγχρονισμό να προβεί σε αλλαγές τόσο στη νομοθεσία περί λειτουργίας της Νομικής Υπηρεσίας και του διττού ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα, όσο και στο να δημιουργήσει Ελεγκτικό Συμβούλιο, το οποίο θα ελέγχει την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Για τις αλλαγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία είχε αντιδράσει έντονα ο παυθείς Γενικός Ελεγκτής, αφού θεωρούσε ότι η Υπηρεσία στην οποία μέχρι χθες προΐστατο, λειτουργούσε με δεδομένα του 2024, είχε εκσυγχρονιστεί και αυτό αναγνωριζόταν και από την ΕΕ και από τον οργανισμό INTOSAI.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κατ’ εντολή του Προέδρου Χριστοδουλίδη, είχε προχωρήσει στην ετοιμασία δυο νομοσχεδίων που αφορούσαν τις αλλαγές που τροχοδρομούνται για τις δύο αυτές ανεξάρτητες Υπηρεσίες. Μάλιστα, είχε καθοριστεί συνάντηση του υπουργού Μάριου Χαρτσιώτη με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την ερχόμενη Δευτέρα, για συζήτηση των αλλαγών και για να εκφραστούν οι αντιρρήσεις του τέως Γενικού Ελεγκτή.
Όλα αυτά πλέον είναι άνευ αντικειμένου, λόγω της παύσης του κ. Μιχαηλίδη και είναι άγνωστο πώς θα κινηθούν τώρα τα πράγματα.
Είτε θα αναμένεται να διοριστεί ο νέος Γενικός Ελεγκτής για να τεθούν οι αλλαγές ενώπιον του, κάτι που θα πάρει χρόνο, είτε θα σταλούν τα νομοσχέδια στη Βουλή και εκεί να τοποθετηθούν όλοι.

Όσον αφορά στις αλλαγές για τον Γενικό Εισαγγελέα, αυτές έχουν ήδη συζητηθεί σε μια πρώτη συνάντηση με τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας. Όπως έγραψε ήδη το philenews, ο Γενικός Εισαγγελέας περιορίζεται στο ρόλο του νομικού συμβούλου του κράτους και δημιουργείται μια δεύτερη ανεξάρτητη Υπηρεσία, αυτή του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου, η οποία και θα αποφασίζει για τις ποινικές έρευνες, διώξεις και αναστολές ποινικών διώξεων.
Ήδη ακούγονται φωνές κατά των προωθούμενων αλλαγών στη Νομική Υπηρεσία και την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ο πρώην πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου Δώρος Ιωαννίδης, σε σημερινή ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, εξέφρασε τη διαφωνία του με τις τροποποιήσεις στον τρόπο λειτουργίας και της λήψης αποφάσεων της Ελεγκτικής και της Νομικής Υπηρεσίας.
«Το μόνο που θα κατορθώσουμε είναι η επιβάρυνση των πολιτών με τους μισθούς νέων προσώπων. Έγινε φαίνεται συνήθεια όταν δεν μας αρέσουν τα πρόσωπα να τροποποιούμε τους νόμους». Σύμφωνα με τον ίδιο, η λύση είναι πολύ απλή. Πρέπει να καταργηθεί «το ισόβιο» της θέσης και οι αξιωματούχοι να διορίζονται για μία θητεία 4 χρόνων με μέγιστο αριθμό τις 2 θητείες. «Από την πρώτη θητεία θα κρίνεται εάν ο αξιωματούχος είναι ικανός για δεύτερη θητεία», τονίζει.
Σημειώνεται ότι και τα δύο νομοσχέδια θα τύχουν νομοτεχνικής επεξεργασίας ώστε στη συνέχεια να σταλούν στη Βουλή για μελέτη. Λαμβανομένου υπόψη ότι ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, που αντιδρούσε σφόδρα στις αλλαγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία έχει παυθεί, ανοίγει ο δρόμος ώστε αυτές να περάσουν «πιο ανώδυνα». Ωστόσο, υπάρχει και η Βουλή που δύσκολα θα αποδεχθεί ένα νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάζει τη φιλοσοφία ελέγχου όπως αυτή καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια επί θητείας του κ. Μιχαηλίδη.
Ήδη η ΕΔΕΚ έχει καταθέσει πρόταση νόμου ώστε να κατοχυρωθούν όλα όσα εφάρμοσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης για την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής και των ελέγχων της.
Σημειώνεται, ότι στις προωθούμενες αλλαγές καθιερώνεται συγκεκριμένη θητεία για τα μέλη του Ελεγκτικού Συμβουλίου (9ετής) και του Γενικού Εισαγγελέα (5ετής) ώστε να αρχίζει και να λήγει με την θητεία του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας.