Το ρόλο του του έντιμου και αμερόληπτου διαμεσολαβητή προτίθεται να αναδείξει η Κύπρος στη διάρκεια της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ» μέσα στους στόχους που έχει θέσει η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι να φιλοξενηθεί επί κυπριακού εδάφους ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας, μέσα από την πραγματοποίηση του άτυπου ΕΣ, είναι να εμπλέξει τους ηγέτες της περιοχής.
Στην ατζέντα της υφυπουργού Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Μαριλένας Ραουνά, η ανάδειξη του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και η συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου, βρίσκεται πολύ ψηλά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι εισηγήσεις που κατέθεσε η Κύπρος σε κοινό έγγραφο θεματικών του Τρίο Προεδρίας (Πολωνία-Δανία-Κύπρος) περιλαμβάνουν τα εξής θέματα:
Σχέσεις με Νότια Γειτονία και χώρες του Κόλπου, Καινοτομία, Κοινωνική διάσταση πολιτικών ΕΕ (για παράδειγμα στους τομείς της υγείας και της απασχόλησης), Ενεργειακή ασφάλεια και ασφάλεια εφοδιασμού, Θαλάσσια ασφάλεια και διασυνοριακή συνδεσιμότητα, Γεωργία, Εξωτερική διάσταση και εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.
- Σύμφωνα με τον προγραμματισμό: Από τον Ιανουάριο του 2025 (όταν θα ξεκινήσει και το Τρίο Προεδρίας) θα εντατικοποιηθούν οι διαβουλεύσεις για την προετοιμασία του εθνικού προγράμματος προτεραιοτήτων. Το εθνικό πρόγραμμα προτεραιοτήτων θα ανακοινωθεί το Δεκέμβριο του 2025 (πρόκειται για τα χρονικά ορόσημα τα οποία αποτελούν μέρος της διαδικασίας που ακολουθείται εντός της ΕΕ).
Στη διάρκεια της Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος θα έχει να ασχοληθεί με τα μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν το σύνολο της ΕΕ, αρχής γενομένης από το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που αποτελεί τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Άλλα θέματα που θα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων στις Βρυξέλλες στη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2026 θα είναι η νέα κοινή αγροτική πολιτική, το πακέτο για το φαρμακευτικό, η ενέργεια και το περιβάλλον.
Όσον αφορά τα θέματα του Τρίο Προεδρίας, που καλύπτει μια περίοδο 18 μηνών, αυ8τά χωρίζονται σε τρεις ομάδες:
(α) είναι τα θέματα τα οποία κληρονομούνται από τις προηγούμενες προεδρίες (η λεγόμενη inherited agenda),
(β) οι προτεραιότητες που προτίθεται να προωθήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και
(γ) είναι οι τρέχουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες στην Ένωση.
Το επίκεντρο της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, χωρίς αυ8τό να σημαίνει ότι δεν θα γίνουν πολλά και εδώ στο νησί. Ήδη προχωρεί η ανακαίνιση του συνεδριακού κέντρου «Φιλοξενία», που θα είναι ο κύριος χώρος πραγματοποίησης των άτυπων υπουργικών συμβουλίων. Το «Φιλοξενία» επιλέγηκε καθώς ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις από πλευράς λειτουργικότητας και ασφάλειας που καθορίζονται από την ίδια την ΕΕ.
Στην Κύπρο αναμένεται, σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό, να πραγματοποιηθούν κάπου 15 με 17 άτυπα υπουργικά συμβούλια. Επίσης υπολογίζεται ότι θα διεξαχθούν πέραν των 200 συναντήσεων και εκδηλώσεων. Ενώ αναμένεται ότι στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 2026 θα έρθουν στην Κύπρο κάπου 20 χιλιάδες επισκέπτες που θα σχετίζονται με την Προεδρία.
Οι συνολικές ανάγκες στελέχωσης αφορούν γύρω στα 200 άτομα, κατανεμημένα σε διάφορα υπουργεία και υπηρεσίες στην Κύπρο και στις μόνιμες αντιπροσωπείες της Δημοκρατίας σε Βρυξέλλες και Γενεύη. Οι ανάγκες αυτές σε στελέχωση αναμένεται να ικανοποιηθούν μέσω: (α) αποσπάσεων από το δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, (β) επιστημονικούς συνεργάτες με σύμβαση, (γ) εμπειρογνώμονες, (δ) εργοδοτούμενους ορισμένου χρόνου, (ε) αποσπάσεις από θεσμικά όργανα της ΕΕ ή και άλλα κράτη μέλη, (στ) Εκπαιδευόμενους.
Η στελέχωση θα γίνει κυρίως σε τρία κύματα, ανάλογα με τις ανάγκες και τους ρόλους αρχίζοντας με τους προεδρεύοντες (πρώτο κύμα) και τους αναπληρωτές (δεύτερο κύμα) και εν συνεχεία του εθνικούς αντιπροσώπους (τρίτο κύμα).
Συνάντηση Ραουνά με Αρμεύτη
Ρόλο σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου θέλει να δώσει η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας και στο πλαίσιο αυτό η Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Μαριλένα Ραουνά συναντήθηκε χθες με το δήμαρχο Λεμεσού, Γιάννη Αρμεύτη.
Σε δηλώσεις της, μετά τη συνάντηση, η κ. Ραουνά ανέφερε ότι η στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς είναι «εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο επιτυχίας στην εθνική αποστολή, για μια φιλόδοξη και επιτυχή προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ανέφερε πως είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για την πορεία των προετοιμασιών και συγκεκριμένα είπε πως με τον Δήμαρχο Λεμεσού συζήτησαν θέματα που αφορούν στην φιλοξενία και στις υποδομές για το συγκεκριμένο εξάμηνο.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λεμεσού ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την ενημέρωση που είχε από την Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας, λέγοντας πως η Λεμεσός δηλώνει παρών στην προετοιμασία που γίνεται.
Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό «υπάρχει ευκαιρία επιτάχυνσης έργων και υποδομών για τη Λεμεσό, αλλά και μιας φιλοξενίας που συσχετίζεται ακριβώς και με την ανάδειξη του χαρακτήρα της πόλης σε σχέση με τη θάλασσα και το ιστορικό κέντρο».