Έντονος, καυστικός και επικριτικός  είναι ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης. Μιλά στο «Φ» για ευθύνες και λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τη διπλή εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, ευρωεκλογές και εκλογές τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία στοίχησαν τελικά στην κάλπη για την Δημοκρατική Παράταξη.

Προβαίνει όμως και σε μία σοβαρή αποκάλυψη καταγγέλλοντας προδοσία εκ των έσω της παράταξης που οδήγησε στο εκλογικό αποτέλεσμα.  Αναφέρεται σε στελέχη του κόμματος που είτε έκαναν άλλες επιλογές, είτε ολιγώρησαν στην προεκλογική εκστρατεία. Τις πληροφορίες αυτές, όπως σημειώνει, τις έχει μεταφέρει και στον πρόεδρο της Δημοκρατικής Παράταξης Μάριο Καρογιάν από την πρώτη νύκτα των εκλογών.

Όπως λέει, ο πρόεδρος τη ΔΗΠΑ είχε υπόψη του και ο ίδιος  τέτοιες πληροφορίες και το όλο θέμα τέθηκε ενώπιον των συλλογικών οργάνων κατά τη διάρκεια της αποτίμησης του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, υποστηρίζει τη διεξαγωγή εκλογικού συνεδρίου για την Δημοκρατική Παράταξη μέχρι το τέλος του χρόνου, διευκρινίζοντας ότι πιστεύει πώς ο Μάριος Καρογιάν πρέπει να παραμείνει στο τιμόνι της ηγεσίας του κόμματος, οδηγώντας στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.

Μιλά για τη σχέση της Δημοκρατικής Παράταξης με την Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και τονίζει πώς ο ρόλος του κόμματος θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε ο,τι αφορά τη διαμόρφωση πολιτικής. Καταθέτει παράλληλα τη δική του άποψη σε σχέση με τη θέση που εκφράζεται για ενοποίηση των κομμάτων του κέντρου και μιλά για την επόμενη μέρα της Δημοκρατικής Παράταξης.

– Πολύ κακό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών για τη ΔΗΠΑ. Που οφείλεται πιστεύετε;

– Ναι, είναι κακό το αποτέλεσμα. Υπενθυμίζω ότι τον Μάιο του 2021, ουσιαστικά ήμασταν οι νικητές των βουλευτικών εκλογών. Επιχειρήσαμε να στήσουμε ένα ανοιχτό και εξωστρεφές κόμμα, με ολοκληρωμένες, σύγχρονες δομές και με την όσο καλύτερη λειτουργία των συλλογικών οργάνων. Δηλαδή να κτίζαμε πάνω στη ψήφο εμπιστοσύνης που λάβαμε τον Μάιο του 2021. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αποτύχαμε και για αυτή την αποτυχία κάποιοι βαρύνονται με σοβαρότατες ευθύνες. Νιώθω και εγώ ότι οι πολίτες έστειλαν μήνυμα απαξίωσης προς όλα τα κόμματα και έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους σε αυτά. Χωρίς εμπιστοσύνη δεν μπορεί να κτιστεί οτιδήποτε. Οφείλουμε να είμαστε ειλικρινείς και τολμηροί αν θέλουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Προσθέτοντας σε αυτά την διπλή εκλογική διαδικασία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά καθώς και το πολιτικό κόστος που έχουμε επωμισθεί από λανθασμένες πολιτικές και ενέργειες της κυβέρνησης, όλα μαζί συνέβαλαν σε αυτή την εκλογική αποτυχία.

– Τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Τι θα προτείνετε στα συλλογικά όργανα του κόμματος;

– Τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσουμε από την αρχή, να διορθώσουμε τα λάθη και τις παραλείψεις μας και να  κτίσουμε ένα κόμμα πάνω σε στέρεες και υγιής βάσεις. Ήδη ο χρόνος μας πιέζει. Αναφέρω επιγραμματικά αυτά που έχω καταθέσει στην πρώτη συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος, τα οποία έχω καταθέσει και δημόσια.

Πρώτον: Καταστατικό και Πολιτικό Συνέδριο: Πρέπει να πραγματοποιήσουμε συνέδριο για την αναθεώρηση και τροποποίηση των καταστατικών και πολιτικών του κόμματός μας. Να εκσυγχρονίσουμε το πλαίσιο δράσης μας και να προσαρμοστούμε στο τρέχον πολιτικό τοπίο και στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Δεύτερον: Εκλογικό Συνέδριο: Αυτό, κατά την άποψη μου, δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως πρόθεση ή πρόταση μομφής κατά του Προέδρου. Αντίθετα, η ταυτότητα της ΔΗΠΑ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον κ. Καρογιάν, ο οποίος κατά την άποψη μου θα πρέπει να παραμείνει πρόεδρος της Παράταξης και να ανοίξει το δρόμο των αναγκαίων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Ταυτόχρονα θεωρώ αναγκαία την ανανέωση των στελεχών, της ηγεσίας, των Επαρχιακών Επιτροπών και των δομών μας, μέσω ενός εκλογικού συνεδρίου. Για να δώσουμε το λόγο στον κόσμο της Παράταξης, ο οποίος είναι κυρίαρχος και αποτελεί τη δύναμη μας.

Τρίτον: Επανεπινόηση (Rebranding): Είναι απαραίτητο να ανανεώσουμε την εικόνα του κόμματος, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις σύγχρονες απαιτήσεις και να προσελκύσουμε νέους υποστηρικτές.

Τέταρτον: Δημοσκοπικές Μέθοδοι: Χρειάζεται να ενσωματώσουμε μεθόδους δημοσκοπήσεων για να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες και τις απόψεις της κοινωνίας, ώστε να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις, αφουγκραζόμενοι τα «θέλω» της σύγχρονης κοινωνίας.

– Υπάρχει αύριο για τη ΔΗΠΑ;

-Ασφαλώς υπάρχει αύριο για τη ΔΗΠΑ. Έχουμε ήδη αποδείξει ότι η παρουσία μας έχει βοηθήσει τον τόπο μέσω του πρωταγωνιστικού και συναινετικού μας ρόλου στα πολλά θέματα που έχουμε χειριστεί και αναδείξει στο κοινοβούλιο, αλλά και στο ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Αυτό που επιβάλλεται να πράξουμε είναι να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές, άμεσα και έγκαιρα και να πείσουμε πολιτικά για αυτές. Διότι πολιτικές θέσεις έχουμε οι οποίες είναι αυθεντικές και τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής.

– Κάποιοι θεωρούν ότι θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος για να ενωθούν τα κόμματα του Κέντρου. Τουλάχιστον η ΔΗΠΑ και το ΔΗΚΟ. Εσάς ποια είναι η άποψη σας;

– Υπάρχει έντονη παραφιλολογία για αυτό το θέμα. Θεωρώ ότι πολλοί από τη βάση των τριών κομμάτων θα επιθυμούσαν να αρχίσει ένας τέτοιος διάλογος με αίσια κατάληξη, ένα γεγονός το οποίο εμείς λαμβάνουμε υπόψιν. Όμως να μην ξεχνούμε ότι υπάρχουν ουσιαστικές πολιτικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων όπως για παράδειγμα στη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Η άποψη μου είναι ότι υπάρχει αναγκαιότητα για ένα ισχυρό, αυθεντικό, κεντρώο πολιτικό χώρο, ο οποίος να εκφράζει καθαρές πολιτικές του κέντρου – δηλαδή του ανθρωποκεντρικού μικτού οικονομικού συστήματος, την προστασία της μεσαίας τάξης, των μικρομεσαίων, των χαμηλών και ευάλωτων στρωμάτων της κοινωνίας.

Φυσικά δεν είναι το ευκολότερο να γίνουν συνενώσεις κομμάτων, όμως από την άλλη πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στον όποιο διάλογο μπορεί να προσφέρει κοινό έδαφος για ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις. Βασική αρχή μιας συνένωσης ή μιας συνέργειας είναι 1+1=3 και όχι 1+1= 1,5.

– Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευθύνες που έπρεπε να αναληφθούν για το κακό αποτέλεσμα των εκλογών; Ποιες είναι αυτές οι ευθύνες και ποιους βαραίνουν;

– Σαφέστατα υπάρχουν. Όταν θέτεις στόχο το 7%+ και λαμβάνεις τελικά ένα πολύ μικρότερο ποσοστό, αναμφίβολα κάποιοι έχουν ευθύνες. Είτε την πολιτική ευθύνη του οργανωτικού, είτε του επικοινωνιακού, είτε της λειτουργίας των δομών στο κόμμα, θεωρώ ότι κάποιοι έχουν την άμεση και κύρια ευθύνη την οποία οφείλουν να αναλάβουν. Δεν πραγματοποιήσαμε τις απαραίτητες περιφερειακές και τοπικές συγκεντρώσεις, ούτε στοχευμένες εξορμήσεις τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην ύπαιθρο. Ενδεικτικά, τις τελευταίες δέκα ημέρες προ των εκλογών δεν έγινε καμία οργανωτική προσπάθεια, την ίδια ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα όργωναν την Κύπρο.

Ως αποτέλεσμα δεν υπήρξε η απαραίτητη προσωπική επαφή με τους πολίτες για να αναδείξουμε τις θέσεις μας καθώς και για την  αναγκαιότητα υπερψήφισης του ευρωψηφοδελτίου της παράταξης. Πέραν των πιο πάνω, υπήρξε και ξεκάθαρη προδοσία εκ των έσω, όπου στελέχη της παράταξης είτε ολιγώρησαν, είτε έκαναν άλλες επιλογές για διάφορους δικούς τους λόγους. Αυτό το ζήτημα το έχω αναφέρει τόσο από την νύχτα των εκλογών στον πρόεδρο. Παρόμοιες πληροφορίες είχε και ο ίδιος οι οποίες τέθηκαν στη συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.

– Θα υποστηρίζετε την άποψη για εκλογικό συνέδριο νωρίτερα; Εάν. τεθεί ζήτημα θα σας ενδιέφερε η προεδρία του κόμματος. Ή κάποια άλλη θέση στην ηγεσία;

– Το εκλογικό συνέδριο είναι προγραμματισμένο να γίνει τον Φεβρουάριο του 2026. Μια ημερομηνία πολύ κοντά στις βουλευτικές εκλογές. Τότε θα είναι πολύ αργά. Για αυτό εγώ  υποστηρίζω τη διεξαγωγή του εκλογικού συνεδρίου μέχρι τα τέλη του 2024 ή αρχές του 2025. Όπως έχω αναφέρει και πιο πάνω, η ΔΗ.ΠΑ έχει πρόεδρο, τον οποίο υποστηρίζω για να πορευτούμε μαζί στην πορεία ανάκαμψης της Παράταξης. Με ενδιαφέρει να συνεχίσω να είμαι χρήσιμος και αποτελεσματικός ως βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, να στηρίζω και να εκφράζω τους απλούς πολίτες.

– Ως βουλευτής και υποψήφιος που ήσασταν; Ποιες οι ευθύνες σας;

– Ασφαλώς, όπως αρμόζει σε κάθε στέλεχος της Παράταξης αναγνωρίζω και την ευθύνη που μου αναλογεί για το εκλογικό αποτέλεσμα. Ενδεχομένως έπρεπε να ήμουν πιο έντονος όταν εντόπισα κάποια κακώς έχοντα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αλλά και πιο πριν ζητώντας να διορθωθούν άμεσα. Παρόλα ταύτα ανταποκρίθηκα πρώτος στο κάλεσμα της παράταξης και του προέδρου, δηλώνοντας παρόν στη δύσκολή αυτή εκλογική μάχη, την ίδια ώρα που πολλά άλλα στελέχη αρνήθηκαν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μεγάλη καθυστέρηση της ανακοίνωσης του ψηφοδελτίου που ως φυσικό επακόλουθο είχε τα στενά χρονοδιαγράμματα, την ελλιπή και άνιση προεκλογική εκστρατεία με τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα.

«Η στήριξη Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό δεν αποτελεί λευκή επιταγή»

– Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τους χειρισμούς του Προέδρου πως τους αξιολογείτε;

– Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την πρώτη ημέρα της εκλογής του προσπαθεί να επανεκκινήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, όμως προσκρούει στην συνεχή αδιαλλαξία της Τουρκίας και του κατοχικού ηγέτη. Έχει τονίσει κατ’ επανάληψη την ετοιμότητα του για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρας Μοντάνα, εμείς στηρίζουμε αυτή την εθνική προσπάθεια, όμως εκφράζουμε την ανησυχία μας για κάποιες δηλώσεις περί γενναίων και οδυνηρών αποφάσεων, για αυτό η στήριξη μας δεν αποτελεί λευκή επιταγή. Τονίζω ότι η ΔΗΠΑ παραμένει πιστή και αμετακίνητη στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού της ΔΔΕ, σύμφωνα με τις αποφάσεις των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οι οποιεσδήποτε περεταίρω εκπτώσεις και υποχωρήσεις θα θέσουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του κυπριακού ελληνισμού και θα μας βρουν αντίθετους.

– Η ΔΗΠΑ έσπευσε να στηρίξει τη θέση της Κυβέρνησης για τη συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Συμμερίζεστε και εσείς αυτή τη θέση;

– Η ΔΗΠΑ στήριξε τη συναίνεση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή του Τούρκου ΥΠΕΞ στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. λαμβάνοντας υπόψιν τη χρονική συγκυρία και τη συντονισμένη προσπάθεια από μέρους της πλευράς μας για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό. Αυτή η στήριξη προϋπόθετέ να γίνουν όλες οι αναγκαίες ενέργειες για προετοιμασία της συνάντησης με στόχο την επίδειξη της ίδιας υπεύθυνης στάσης από την Τουρκία, αναγκάζοντας την στην ουσία να τοποθετηθεί εντός των Ευρωπαϊκών αρχών και να προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλιών, παραμερίζοντας τις διχοτομικές της θέσεις για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα.

Δυστυχώς για άλλη μια φορά η Τουρκία επανέλαβε τις γνωστές και απαράδεκτες θέσεις της. Η διασύνδεση που επιχειρεί η Κυπριακή Κυβέρνηση της προόδου των Ευρωτουρκικών σχέσεων με τη σωστή λύση του κυπριακού, είναι προς την ορθή κατεύθυνση και θα εργαστούμε σκληρά, μεθοδικά και συντονισμένα προς αυτό το σκοπό.

– Η συμμετοχή της ΔΗΠΑ στο κυβερνητικό σχήμα θεωρείτε ότι είχε αντίκτυπο στο εκλογικό αποτέλεσμα, Είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολήσει;

– Εκ του αποτελέσματος και τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είχαν αρνητικό είχαν σοβαρές απώλειες στα ποσοστά τους. Κάποιο μέρος αυτών των απωλειών οφείλεται στις λανθασμένες πολιτικές και ενέργειες των αποφάσεων της κυβέρνησης.

Ασφαλώς αυτό μας απασχολεί και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένας σοβαρός και ουσιαστικός επαναπροσδιορισμός του τρόπου συμμετοχής μας στην κυβέρνηση. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στη συν διαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνονται, αλλά και στο συντονισμό μεταξύ ΔΗΠΑ και κυβέρνησης για να αποκτήσουμε τον ουσιαστικό και αποφασιστικό ρόλο που επιθυμούμε να έχουμε στη διακυβέρνηση του τόπου. Γιατί η ΔΗΠΑ μπορεί, έχει και τις ικανότητες και τη γνώση, την πολιτική εμπειρία και βούληση να συμβάλει θετικά και δημιουργικά στην υλοποίηση του προεκλογικού προγράμματος και του κυβερνητικού έργου προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών.

– Σε προηγουμένη συνέντευξη μας εκφράσατε κάποιες επιφυλάξεις σε ο,τι αφορά τη συνεργασία σας με την Κυβέρνηση.  Σήμερα πως αξιολογείτε αυτή τη συνεργασία; Έχει βελτιωθεί η όχι;

– Παρά τις επανειλημμένες και συνεχής προσπάθειες μας η συνεργασία μας με την κυβέρνηση χρήζει ουσιαστικής βελτίωσης και αναβάθμισης σε πολλά επίπεδα. Είναι γεγονός ότι θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος της ΔΗ.ΠΑ – Συνεργασία στη διαμόρφωση των θέσεων πολιτικής και αποφάσεων της κυβέρνησης. Πριν την τελική λήψη απόφασης για εκπόνηση σημαντικών νομοσχεδίων θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος συντονισμός και διαβούλευση για να αποφεύγονται τυχόν αδυναμίες και παραλείψεις. Είναι εφικτό και επιβάλλεται να βρούμε τους θεσμικούς τρόπους επικοινωνίας για να είμαστε συμμέτοχοι στη διαμόρφωση πολιτικής. Εμείς διαθέτουμε την αναγκαία πολιτική βούληση για την υλοποίηση των πιο πάνω και για αυτό το σκοπό, ως πολιτικό γραφείο, θα ετοιμάσουμε ένα εμπεριστατωμένο έγγραφο το οποίο θα συζητήσουμε με τον Προέδρο της Δημοκρατίας στην προσεχή περίοδο. Τελικός μας στόχος, από τη συμμετοχή μας στην κυβέρνηση, είναι η ουσιαστική διαμόρφωση πολιτικών που να επιλύουν σοβαρά προβλήματα του λαού, να εκσυγχρονίζουν το πολιτικό μας σύστημα και να επιφέρουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την πρόοδο του τόπου και της κοινωνίας των πολιτών.