Γεγονός θεωρείται η απόφαση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε και τυπικά σχετικό νομοθέτημα που κατήρτισε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Σε σχετική ανακοίνωση για τις σημερινές αποφάσεις του Προεδρικού γίνεται λόγος για απόφαση προκειμένου να γίνει εκσυγχρονισμός της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνεται, η πρόθεση βάσει των προνοιών του νομοθετήματος, είναι η ίδρυση Ελεγκτικού Συμβουλίου, το οποίο θα απαρτίζεται από τον Γενικό Ελεγκτή ως Πρόεδρο, τον Βοηθό Γενικό Ελεγκτή ως Αντιπρόεδρο και τρία μέλη. Δεν γίνεται διευκρίνιση για το πώς διορίζονται αυτά τα στελέχη και από πού θα προέρχονται.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις, όπως αναφέρει πάντα η σχετική ανακοίνωση, περιλαμβάνεται πρόνοια με την οποία καθορίζεται η χρονική διάρκεια της θητείας του Γενικού, Βοηθού Γενικού Ελεγκτή και των μελών του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

«Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις στοχεύουν στην περαιτέρω ενίσχυση της ανεξαρτησίας, αποτελεσματικότητας και συλλογικότητας κατά την υλοποίηση του έργου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η άλλη σημαντική απόφαση αφορά τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα, όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα σήμερα το philenews.

Το σχετικό κείμενο του υπό συζήτηση νομοθετήματος που πήρε το πράσινο από το Υπουργικό, προνοεί το διαχωρισμό του υφιστάμενου ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα με την ίδρυση Γραφείου Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου.

Ο Γενικός Εισαγγελέας θα παραμείνει ως ο νομικός σύμβουλος του κράτους και προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας, με τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να έπεται αυτού.

Οι υφιστάμενες εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα, υπό την ιδιότητά του ως δημόσιος κατήγορος, θα ασκούνται από τον νέο θεσμό του Γενικού Δημόσιου Κατηγόρου και του Βοηθού Γενικού Δημόσιου Κατήγορου.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο καθορισμός συγκεκριμένης θητείας των αξιωματούχων, τόσο της εισαγγελικής όσο και της διωκτικής Αρχής. Οι εν λόγω ρυθμίσεις συνάδουν με τις κατά καιρούς αναφορές και συστάσεις διαφόρων ευρωπαϊκών και διεθνών οργάνων, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Κράτος Δικαίου και η Ομάδα Κρατών ενάντια στη Διαφθορά, του Συμβουλίου της Ευρώπης, Επιτροπή GRECO.

Στις προτεινόμενες ρυθμίσεις περιλαμβάνεται και ο καθορισμός συγκεκριμένης θητείας των αξιωματούχων, τόσο της εισαγγελικής όσο και της διωκτικής Αρχής.

Για την πιο πάνω μεταρρύθμιση θα απαιτείται τροποποίηση συγκεκριμένων μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος που αναφέρονται στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα, καθώς και η θέσπιση ή τροποποίηση αριθμού άλλων νομοθετημάτων.