Υπό την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου που συνεδριάζει σήμερα (16:00) τίθενται νομοθετήματα που αφορούν τον διαχωρισμό των εξουσιών του Γενικού Εισαγγελέα (κατήγορος και νομικός σύμβουλος του κράτους), αλλά και την εγκαθίδρυση ελεγκτικού συμβουλίου.

Αυτή η είδηση προέκυψε από τοποθετήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Μάριου Χαρτσιώτη, στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και πιο συγκεκριμένα κατά τη συζήτηση της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2024 σε σχέση με το κράτος δικαίου στην Κύπρο.

Ο κ. Χαρτσιώτης μιλούσε αναλυτικά για τις ενέργειες του Υπουργείου του για να καταδείξει ότι γίνονται προσπάθειες προς συμμόρφωση με συστάσεις διεθνών σωμάτων. Αναφερόμενος στα επίμαχα ζητήματα μίλησε για καταρτισμό νομοθεσιών και πλέγματος νομοσχεδίων και νομοθετημάτων που έχουν συνταχθεί από το Υπουργείο του και αφορούν τον εκσυγχρονισμό της Γενικής Εισαγγελίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Εξήγησε ότι θα οδηγηθούν για έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο και θα ακολουθήσει διαβούλευση με άμεσα εμπλεκόμενους, αλλά και νομοτεχνική επεξεργασία. Με άλλα λόγια, έδωσε την εντύπωση για μια προεργασία που έχει μεν προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά πριν τεθούν υπό την έγκριση της Βουλής θα γίνουν όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες.

Πάντως, το θέμα μόνο τυπικό δεν είναι. Απόλυτα ενδεικτικό το γεγονός πως ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίο συμμετείχε στη συζήτηση, σχολίασε πως η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιέχει ούτε μια αρνητική αναφορά για την Υπηρεσία, η οποία -μάλιστα- έχει εξελιχθεί κι εκσυγχρονιστεί.

Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Σουηδίας, το ελεγκτικό σώμα της οποίας έχει εκσυγχρονιστεί εφαρμόζοντας το μοντέλο της κυπριακής Ελεγκτικής Υπηρεσίας. Ήθελε, με άλλα λόγια, να καταδείξει ότι θα πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητη η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Επιπλέον, άφησε να νοηθεί ότι πριν τη σύνταξη του σχετικού νομοθετήματος, θα ήταν καλύτερα να ερωτηθεί και η υπηρεσία του.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» για το σχετικό νομοθέτημα, προωθεί τη δημιουργία ενός εποπτικού μηχανισμού με επικουρικό ρόλο προς το έργο της Ελεγκτικής. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας, δεν έχει τεθεί οποιαδήποτε ένσταση για το διαχωρισμό των εξουσιών (προϋποτίθεται συνταγματική τροποποίηση) σε κατήγορο και νομικό σύμβουλο του κράτους. Άλλωστε, αυτό ανέφερε και η εισαγγελέας Έλενα Κλεόπα που εκπροσώπησε την υπηρεσία στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών.