Η διάθεση καλοκαιρινής ραστώνης που επικρατεί στο κομματικό σκηνικό έχει μεταθέσει χρονικά και την αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων τα οποία έχουν ενώπιον τους οι κομματικές ηγεσίες. Τα μέτωπα που άνοιξαν από την νύκτα της 9ης Ιουνίου είναι μεγάλα και η διαχείριση τους ιδιαίτερα δύσκολη για όλους. Συν τοις άλλοις, από το φθινόπωρο ξεκινά και η αντίστροφη πορεία για τις βουλευτικές εκλογές με το πολιτικό σκηνικό να εισέρχεται εκ νέου σε προεκλογική περίοδο.
Στο δρόμο προς τις βουλευτικές εκλογές, οι σταθμοί για κάθε κόμμα μπορεί να είναι διαφορετικοί, οι στόχοι όμως είναι κοινοί: Κλείσιμο πληγών και συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων που θα μπορούν να φέρουν ψήφους στην κάλπη.
>> ΔΗΣΥ- Η Αννίτα Δημητρίου αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διακοπές. Με την επιστροφή της στην Κύπρο αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις και να καθοριστεί ένας οδικός χάρτης για το συνέδριο του κόμματος.
Ο δρόμος προς την κάλπη του 2026 δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα και τα ανοικτά εσωτερικά μέτωπα αποτελούν βαρίδια για χάραξη πορείας προς το μέλλον. Αυτό το οποίο θέλει να περάσει η ηγεσία της Πινδάρου είναι πώς το κόμμα βρίσκεται πλέον σε νέα πορεία και αφήνει πίσω της διχαστικές καταστάσεις. Στοίχημα βέβαια που δεν είναι καθόλου εύκολο να κερδηθεί.
Διαφαίνεται όμως σιγά- σιγά προσπάθεια της ηγεσίας της Πινδάρου να τηρήσει αποστάσεις και από λάθη ή σκάνδαλα της διακυβέρνησης Αναστασιάδη αλλά και από τις όποιες κινήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου. Εγχείρημα βέβαια το οποίο επιδέχεται διαφόρων ερμηνειών.
Ταυτόχρονα όμως η ηγεσία του κόμματος καλείται να δώσει απαντήσεις στην κριτική που δέχεται ότι δεν έχει πολιτικό στίγμα. Η επιστολή προς τον Πρόεδρο για το Κυπριακό αλλά και η πρόσφατη παρέμβαση στην αντιπαράθεση ΑΚΕΛ- Κυβέρνησης σε σχέση με τον προσανατολισμός της χώρας, με αφορμή την κρίση στην περιοχή, είναι ψήγματα αυτής της προσπάθειας που καταβάλλεται, παρόλο που δεν πέρασε στον κόσμο του κόμματος στο βαθμό που η Πινδάρου θα επιθυμούσε.
Απ΄εκεί και πέρα η ηγεσία του κόμματος καλείται να πάει στο καταστατικό συνέδριο με στόχο να γίνουν κάποιες ουσιαστικές αλλαγές, χωρίς την ίδια ώρα να αφήσει να ανοίξει συζήτηση στην παρουσία φάση για το θέμα των θητειών.
➤ ΑΚΕΛ: Ο Στέφανος Στεφάνου έχει πλέον δύσκολο έργο να επιτελέσει και μεγάλο στοίχημα για να κερδίσει. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν ένας δυνατός σεισμός. Κατέγραψε ένα ιστορικά χαμηλό ποσοστό το οποίο ανέτρεψε και το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε προεκλογικά επαναφέροντας την μουρμούρα εντός του κόμματος. Ο στόχος για σταδιακή επαναφοράς των ποσοστών του κόμματος στο 30% που έθεσε με την ανάληψη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ο Στέφανος Στεφάνου, φαντάζει τη δεδομένη στιγμή ακόμα πιο δύσκολος. Ανακοινώθηκαν ήδη τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας. Η ηγεσία του ΑΚΕΛ προσανατολίζεται επίσης προς την πραγματοποίηση του παγκύπριου συνεδρίου του κόμματος ένα χρόνο νωρίτερα, και συγκεκριμένα του χρόνου το φθινόπωρο. Η μεταφορά του συνεδρίου το 2025, δηλαδή πριν από τις βουλευτικές εκλογές, θα σηματοδοτήσει και την υλοποίηση των αλλαγών που ψηφίστηκαν στο τελευταίο καταστατικό συνέδριο του κόμματος με εκλογή του γγ του κόμματος από το παγκύπριο συνέδριο και μείωση του αριθμού των έμμισθων που μετέχουν στην Κεντρική Επιτροπή. Αλλαγή η οποία για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργεί το ΑΚΕΛ, θα λειτουργήσει υποβοηθητικά για την ηγεσία σε σχέση με τις αλλαγές που θέλει να πραγματοποιήσει και τα βήματα εξωστρέφειας που θέλει να κάνει. Η ενίσχυση των ψηφοδελτίων με άτομα της Κοινωνικής Συμμαχίας στοχεύει σε ένα άνοιγμα προς την κοινωνία. Στην Εζεκία Παπαϊωάννου φέρνουν ως παράδειγμα το θετικό αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές. Από την άλλη βέβαια στις βουλευτικές εκλογές ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και κάποιες έδρες είναι «καπαρωμένες» από κομματικά στελέχη. Αυτός είναι ένας παράγοντας που προβληματίζει παρόλο ότι δεν βγαίνει προς τα έξω.
➤ ΔΗΚΟ: Επόμενος σταθμός ουσιαστικά είναι η πραγματοποίηση το φθινόπωρο ενός πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου. Στις συνεδρίες του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής διατυπώθηκαν διάφορες σκέψεις και εισηγήσεις ως προς τις αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν για εκσυγχρονισμό του κόμματος, όπως είναι ο καθορισμός ορίου θητειών για κομματικά και πολιτειακά αξιώματα, αλλά και για ανοίγματα που πρέπει να γίνουν προς την κοινωνία με επανασύσταση του κόμματος. Ένα rebranding όπως λέχθηκε.
Το ζητούμενο βέβαια για το ΔΗΚΟ δεν είναι οι καταστατικές αλλαγές αλλά να μπορέσει να κερδίσει ξανά το ρόλο του ρυθμιστή και να έχει ξεκάθαρο πολιτικό προσανατολισμό. Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναμένεται ότι όλα αυτά θα πρέπει να τεθούν ως προβληματισμού για την πορεία που θέλει να χαράξει το ΔΗΚΟ για τη συνέχεια με πρώτο σταθμό τις βουλευτικές. Η κάλπη του 2026 και η Προεδρία της Βουλής είναι για κάποιους τροχιοδειχτικά της πορείας που θέλει να χαράξει το ΔΗΚΟ με τον Νικόλα Παπαδόπουλο στην ηγεσία του. Ασφαλώς βέβαια, καθοριστικός παράγοντας στην εξίσωση και η ισορροπία της σχέσης του με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη. Εσωκομματικά υπάρχουν ακόμα και σήμερα και οι διαφωνούντες με τη συνέχιση της συνεργασίας. Κάποιες κινήσεις και δηλώσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη στο Κυπριακό ανατροφοδότησαν την μουρμούρα των εκφραστών της πιο σκληρής γραμμής του κόμματος. Εξ ου και η πρόσφατη επιστολή των βουλευτών Χρίστου Ορφανίδη, Ζαχαρία Κουλία και Παύλου Μυλωνά με την οποία ζητούν έκτακτη συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για συζήτηση της πορείας του ΔΗΚΟ μέσα από τις εξελίξεις.
ΕΛΑΜ με μεγαλύτερες απαιτήσεις
Από το όλο κομματικό σκηνικό, παραμένει ερωτηματικό το ποια θα είναι η συνέχεια για το ΕΛΑΜ μετά την εκλογή ευρωβουλευτή. Μετά τις ευρωεκλογές, δεν έγιναν γνωστές οι όποιες κομματικές διεργασίες ή τουλάχιστον δεν ανακοινώθηκαν. Η μόνη σχετική ανακοίνωση ήταν η ανάληψη των καθηκόντων εκπροσώπου τύπου του κόμματος από τον Μάριο Πελεκάνο μετά την εκλογή Γεάδη στην Ευρωβουλή και η αξιοποίηση του Παύλου Ιωάννου στα συλλογικά όργανα του κόμματος. Το σίγουρο είναι ότι το κόμμα της ακροδεξιάς θέλει να συνεχίσει την πολιτική κανονικοποίησης με περαιτέρω ανοίγματα προς την κοινωνία σε μια προσπάθεια εδραίωσης του ως ένα πιο δεξιό κόμμα από το ΔΗΣΥ και έχοντας πλέον στις βουλευτικές εκλογές ακόμα μεγαλύτερες απαιτήσεις.