Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει να κατακτήσει και την Βουλή. Ή καλύτερα, το νομοθετικό σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θέλει να επιστρατεύσει ως εργαλείο την τεχνική νοημοσύνη στις εργασίες της.

Μέχρι τότε όμως, έχει αρκετό δρόμο να διανύσει καθώς όπως διαπιστώνεται στο σημείωμα που ετοίμασε για την Βουλή η Ομάδα Ειδικών Καθηκόντων για θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης, δεν υπάρχει επί του παρόντος επαρκές και ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που να κατευθύνει την οριζόντια εφαρμογή τέτοιων εργαλείων.

Πέραν αυτού, η ομάδα ειδικών καθηκόντων για θέματα τεχνητής νοημοσύνης επισημαίνει ότι επιβάλλεται η λήψη διοικητικής/πολιτικής απόφασης για πιλοτική σε πρώτη φάση εφαρμογή συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων διοικητικού ή νομοπαρασκευαστικού περιεχομένου.

Παράλληλα, η Ομάδα των ειδικών καθηκόντων, σημειώνεται πώς, λαμβανομένου υπόψη των πιο πάνω θα πρέπει να καθοριστεί και να συμπεριληφθεί ανάλογο κονδύλι στον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων και να ανατεθεί σε εμπειρογνώμονες η καταγραφή των αναγκών και οι μελλοντικές ενέργειες που απαιτούνται.

>> Επόμενα βήματα:

Η ομάδα ειδικών καθηκόντων για θέματα τεχνητής νοημοσύνης προτείνει προς τη Βουλή για τα επόμενα βήματα τα εξής:

◗ Συναντήσεις με εμπειρογνώμονες/καθηγητές στην Κύπρο που εξειδικεύονται είτε γενικά, είτε σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης,

◗ Έρευνα ως προς τις εταιρείες στην Κύπρος και στο εξωτερικό που προσφέρουν εξειδικευμένα εργαλεία και υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και συγκεκριμένα, εφαρμογές και εργαλεία που ενδέχεται να αφορούν τα κοινοβούλια και να εξυπηρετούν το κοινοβουλευτικό έργο.

◗ Να πραγματοποιηθούν συναντήσει με τις Υπηρεσίες της Βουλής για ανταλλαγή απόψεων ως προς την αντιμετώπιση συγκεκριμένων αναγκών τους ή αι για το πώς αναμένεται να επηρεάσει την εργασία τους.

◗ Επιδίωξη επαφών και συμμετοχής ή δημιουργίας ομάδων με άλλα κοινοβούλια, εφόσον ληφθεί διοικητική απόφαση, για θέματα εφαρμογής εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στα κοινοβούλια.

◗ Συνεργασία με το Ίδρυμα Κοινοβουλευτισμού για διεξαγωγή ενημερωτικής ημερίδας/σεμιναρίου από εμπειρογνώμονες/εταιρείες που ειδικεύονται στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογής εργαλείων τεχνικής νοημοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα της ομάδας ειδικών καθηκόντων για θέματα τεχνητής νοημοσύνης τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην Βουλή είναι:

◗ Μετατροπή ομιλίας/βίντεο σε κείμενο

◗ Το Chatpot (ChatGPT)

◗ Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην έρευνα και ταξινόμηση εγγράφων/νομοσχεδίων

◗ Εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για ταξινόμηση σχολίων και δυνατότητα ηλεκτρονικής δημοσκόπησης

◗ Χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για έρευνα αντικτύπου μιας τροπολογίας/νομοσχεδίου/κανονισμού

◗ Αυτόματη αναγνώριση προσώπου βουλευτών

◗ Εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για αυτόματη μετάφραση.

Για όλα τα πιο πάνω γίνεται ανάλυση θετικών και αρνητικών επιπτώσεων από τη χρήση της κάθε εφαρμογής. Προστίθεται ακόμα ότι για την εφαρμογή οποιουδήποτε από τα πιο πάνω εργαλεία, πρέπει να τηρείται διαφάνεια στην πηγή της πληροφόρησης και των πνευματικών δικαιωμάτων, πχ παραθέτοντας τις πηγές και συνδέσμους που παραπέμπουν στα σχετικά έγγραφα/νομοθεσία κτλ, να τηρείται η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα, η χρηστή χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης, τηρουμένων των προνοιών του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την τεχνητή νοημοσύνη.

Στο σημείωμα επισημαίνονται ακόμα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν για την εφαρμογή εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων. Γίνεται αναφορά στη σχετική βιβλιογραφία, η οποία όπως επισημαίνεται, τοποθετεί ως πρώτιστο μέλημα για τα κοινοβούλια την ηθική πτυχή στην περίπτωση εκτεταμένης χρήσης τεχνητής νοημοσύνης. Στο πλαίσιο αυτό, τα κοινοβούλια οφείλουν να διαφυλάξουν την προστασία της ιδιωτικότητας με την υιοθέτηση αυστηρών κανόνων και πολιτικών προστασίας δεδομένων, την επιβολή ηθικών κατευθυντήριων γραμμών για τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και τη διεξαγωγή μελέτης εκτίμησης αντικτύπου. «Υπό αυτό το πρίσμα και ελλείψει συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου τα κοινοβούλια θα πρέπει να λάβουν σαφή μέτρα για την ολοκληρωμένη διαχείριση θεμάτων προσωπικών δεδομένων, ανοικτών δεδομένων και εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης με ανάθεση καθηκόντων και σχετικών κατευθυντήριων γραμμών», αναφέρεται από την ομάδα  ειδικών καθηκόντων για θέματα τεχνητής νοημοσύνης στο σημείωμα της προς την Βουλή. Προστίθεται επίσης ότι, κάθε κοινοβούλιο που επιδιώκει την ένταξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης στις εργασίες του πρέπει να προβεί σε μια εκ των προτέρων αξιολόγηση των αναγκών του αλλά και των επιλογών του σε συστήματα/εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης γενικής ή εξειδικευμένης εφαρμογής αναλόγως των σκοπών που δε έχουν προαποφασιστεί. «Στο πλαίσιο αυτό η εν γένει εισήγηση είναι όπως τα κοινοβούλια εντάξουν αρχικά «ηπιότερα» συστήματα τεχνητής νοημοσύνης σε τομείς όπως καταγραφή εργασιών, ετοιμασίας κειμένων για περαιτέρω ανασκόπηση και επεξεργασία και αλγοριθμικών εργαλείων ταξινόμησης, ευρετηρίασης κοκ. Άλλες σημαντικές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη είναι συναφώς τα θέματα ασφάλειας-κυβερνοασφάλειας, εποπτείας και εκπαίδευσης προσωπικού ή ενίσχυση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό», καταλήγει η ομάδα ειδικών καθηκόντων για θέματα τεχνητής νοημοσύνης.