Επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι που είχαν τεθεί για τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεγάλης δικαστικής μεταρρύθμισης, με την εκδίκαση συγκριμένου ποσοστού καθυστερημένων υποθέσεων, με το μεγαλύτερο όγκο να συντελείται από το νέο Εφετείο.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τον τελευταίο ένα χρόνο, έχουν καταγραφεί τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει διεκπεραιώσει το 43% (351 υποθέσεις) των παλαιών πολιτικών εφέσεων ενώ όλες οι υποθέσεις που καταχωρίζονται ενώπιον του στη βάση των δικαιοδοσιών του άρθρου 9(3)(γ) του Ν.33/1964, διεκπεραιώνονται χωρίς καθυστέρηση. Επίσης, έχουν διεκπεραιωθεί 216 υποθέσεις προνομιακών ενταλμάτων και όλες οι εφέσεις που εκκρεμούσαν από αποφάσεις επί προνομιακών ενταλμάτων του παλαιού Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι εφέσεις από αποφάσεις των δικαστών του νέου Ανωτάτου Δικαστηρίου επί προνομιακών ενταλμάτων διεκπεραιώνονται, επίσης, χωρίς καθυστέρηση.

Το νέο Εφετείο από την 1/7/2023 άρχισε τη λειτουργία του και κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας του ως δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, έχει διεκπεραιώσει πέριξ των 900 υποθέσεων πολιτικής, ποινικής και αναθεωρητικής δικαιοδοσίας. Όπως ήταν αναμενόμενο, απαιτήθηκε κάποιος χρόνος προσαρμογής στη νέα αυτή δικαιοδοσία με το ρυθμό διεκπεραίωσης των υποθέσεων, να αυξάνεται σταθερά.

Όσον αφορά στα Επαρχιακά Δικαστήρια, όπως αναφέρεται, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η Κύπρος έχει δεσμευτεί να προβεί σε εκκαθάριση του 20% των πολιτικών υποθέσεων και εφέσεων που εκκρεμούσαν πέραν των δύο ετών, κατά την 31η Δεκεμβρίου 2020 μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2024 και το 40% μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2026. Προς τούτο έχει ετοιμαστεί Σχέδιο Δράσης. Με βάση αυτό, έγινε φυσική καταγραφή των υποθέσεων που εκκρεμούν. Η εικόνα που προκύπτει από την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης, μέχρι τις 30.6.2024, έχει ως ακολούθως:

(α) Υποθέσεις πέραν των δύο  ετών, που εκκρεμούσαν κατά την 31η Δεκεμβρίου, 2020, έχουν μειωθεί, μέχρι τις 30.6.2024, κατά 55%.

(β) Υποθέσεις πέραν των δύο ετών, που εκκρεμούσαν κατά την 30η Ιουνίου, 2022, έχουν μειωθεί, μέχρι τις 30.6.2024 κατά 40%.  

Σε σχέση με υποθέσεις που καταχωρίζονται στα Επαρχιακά Δικαστήρια από την 1η Σεπτεμβρίου του 2023 και μετά, εφαρμόζονται οι νέοι Κανονισμοί Πολιτικής Δικονομίας. Η εφαρμογή των νέων Κανονισμών αναμένεται ότι θα συνδράμει,  στην απονομή της δικαιοσύνης.  

Όπως σημειώνει το Ανώτατο, η εξάλειψη των καθυστερημένων υποθέσεων, που συσσωρεύτηκαν στα Δικαστήρια εδώ και αρκετά χρόνια, είναι έργο επίπονο, το οποίο απαιτεί χρόνο για να συμπληρωθεί. Μέχρι σήμερα, τα ορόσημα που τέθηκαν έχουν επιτευχθεί και αναμένεται ότι με τη συνδρομή όλων των εμπλεκομένων φορέων θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα των καθυστερήσεων που ταλανίζει τα Δικαστήρια.

Σε ό,τι αφορά τη δικαιοδοσία του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν παρατηρείται οποιαδήποτε καθυστέρηση, αντιθέτως, οι ενώπιον του υποθέσεις διεκπεραιώνονται ταχύτατα.

Όπως μας αναφέρθηκε από το Πρωτοκολλητείο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, πέραν της, κατά το Σύνταγμα, αποκλειστικής δικαιοδοσίας του, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με βάση τις Μεταβατικές Διατάξεις του Ν.33/64, ανέλαβε και διεκπεραίωσε ήδη τις Αναθεωρητικές Εφέσεις που καταχωρήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, 2018, προκειμένου να βοηθήσει στην εξάλειψη των καθυστερήσεων που παρατηρούνται στον τομέα αυτό.

Πρόσφατα, με βάση τροποποίηση του σχετικού άρθρου 23 του Ν.33/64, προς περαιτέρω ενίσχυση του έργου του Αναθεωρητικού Τμήματος του Εφετείου και προς εξάλειψη των όποιων καθυστερήσεων παρατηρούνται σε ό,τι αφορά στις Αναθεωρητικές Εφέσεις, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο ανέλαβε και την εκδίκαση των Αναθεωρητικών Εφέσεων που καταχωρήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, 2020. Αναμένεται να περατωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, ήτοι, εντός των επόμενων εννέα περίπου μηνών.