Εκατό χιλιάδες άτομα εκτιμάται ότι είναι πολίτες χώρων που βρίσκονται στον Λίβανο και ενδεχομένως να χρειαστεί να μεταφερθούν μέσω Κύπρου με την εφαρμογή του σχεδίου Εστία. Όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, οι αμερικανικές αρχές έχουν ενημερώσει την Κυπριακή Δημοκρατίας πώς εκτιμάται ότι ο αριθμός πολιτών που θα χρειαστεί να μεταφερθούν σε περίπτωση ανάφλεξης στην περιοχή είναι κοντά στις εκατό χιλιάδες πολίτες.
Οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για να ανταποκριθούν πλήρως στις ανάγκες που θα προκύψουν, την ίδια ώρα όμως επικρατεί και μία ανησυχία για τον τεράστιο αριθμό ατόμων που θα έρθουν στο νησί μας μέχρι την ασφαλή μεταφορά τους στη χώρα τους. Τα άτομα αυτά θα φτάσουν στην Κύπρο προσωρινά με μέγιστο χρονικό διάστημα παραμονής τους στη Δημοκρατία τις 48 ώρες. Πρόκειται για πολίτες χωρών του Καναδά, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας κυρίως, αλλά και πολίτες άλλων χωρών, οι οποίοι με την έναρξη των πολεμικών συγκρούσεων εκτιμάται ότι θα καταθέσουν αίτημα για διαφυγή από την περιοχή.
Στην όλη εξίσωση μπαίνουν κάποιοι παράγοντες που καθιστούν το βαθμό δυσκολίας της αποστολής μεταφοράς του στη χώρα μας από την εμπόλεμη ζώνης μεγαλύτερο. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:
>> Ως επί το πλείστον τα άτομα αυτά είναι συνήθως 2ης ή 3ης γενιάς πολιτών υπηκόων των χωρών στις οποίες θα μεταφερθούν. Έχουν δηλαδή την υπηκοότητα λόγω γονέων ή ακόμα και παππούδων που είτε κατάγονται από τις χώρες αυτές, είτε είχαν λάβει την υπηκοότητα των χωρών αυτών, όμως επέστρεψαν και ζούσαν στον Λίβανο. Λόγω ότι πρόκειται ουσιαστικά για Λιβανέζους με διπλή υπηκοότητα που ζουν στη χώρα τους, δεν φεύγουν εύκολα και για αυτό, παρά τις ενέργειες που έγιναν από τις χώρες τους, παραμένουν στην περιοχή. Αναμένεται όμως ότι με την ανάφλεξη των συγκρούσεων, θα ζητήσουν να φύγουν για να προστατευθούν. Αυτό όμως σημαίνει ότι η φυγή θα είναι μαζική και άρα ο βαθμός δυσκολίας της επιχείρησης μεγαλύτερος.
>> Με την έναρξη των εχθροπραξιών ο εναέριος χώρος της περιοχής θα κλείσει. Αυτό σημαίνει ότι η μεταφορά αυτών των ατόμων δεν θα μπορεί να γίνεται αεροπορικώς και άρα θα πρέπει να γίνει με άλλα μέσα μεταφοράς. Είτε δια θαλάσσης με πλοία, είτε με ελικόπτερα. Αυτό εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό πλοίων ξένων χωρών που βρίσκονται στην περιοχή προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα όταν παραστεί ανάγκη να ξεκινήσουν τα δρομολόγια μεταφοράς των πολιτών αυτών.
>> Το κλείσιμο του εναέριου χώρου, χωρών της περιοχής, που αυτή την φορά εάν η κρίση είναι πιο γενικευμένη και μεγαλύτερης διάρκειας από αυτή του περασμένου Απριλίου ή αν θα υπάρξει μίας ευρείας κλίμακας επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο, σημαίνει ότι θα κλείσει ο εναέριος χώρος και άλλων χωρών της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι θα γίνει μεταφορά πτήσεων που θα είναι στον αέρα με προορισμό χώρες της περιοχής στην Κύπρο ως την πλησιέστερη ασφαλή χώρα της περιοχής. Τον περασμένο Απρίλιο είχε γίνει εκτροχιασμός δύο πτήσεων προερχόμενων από χώρες της Ευρώπης. Δεδομένα βέβαια το οποίο δημιουργεί ένα ακόμα ζήτημα που αφορά την φιλοξενία των ατόμων που θα βρίσκονται στ’ αεροπλάνα μέχρι την αναχώρηση τους από την χώρα μας. Εάν η παραμονή τους είναι ολιγόωρη, αυτό σημαίνει ότι μπορούν να φιλοξενηθούν στο αεροδρόμιο. Αν είναι μεγαλύτερης διάρκειας, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να φιλοξενηθούν κάπου και εάν είναι πολίτες χωρών πέραν της ΕΕ, θα πρέπει να τους εκδοθεί και βίζα.
>> Ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που θα φτάσει προκαλεί μία ανησυχία στις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τις ανάγκες του σχεδίου Εστία έχουν επιστρατευθεί όλοι οι διαθέσιμοι χώροι, όπως είναι το ΚΕΝ Λάρνακας και κλειστά γήπεδα. Αν χρειαστεί μπορεί να γίνει μεταφορά τους και σε άλλες πόλεις. Υπενθυμίζεται ότι το 2006 με τον πόλεμο στο Λίβανο είχαν μεταφερθεί γύρω στις 60,000 άτομα. Τώρα ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τις 100χιλιάδες. Δεν αποκλείεται βέβαια, ένας αριθμός εξ αυτών των ατόμων να μεταφερθούν σε άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Ιορδανία καθώς η διασπορά του αριθμού είναι αναμενόμενη ώστε να μπορεί με ταχύτητα να διοχετευόσουν αριθμούς πολιτών σε πέραν ενός προορισμού.
>> Πέραν των οργανωμένων αφίξεων πολιτών χωρών που θα φτάνουν στη χώρα μας, αναμένεται ότι λόγω της γειτνίασης του Λιβάνου με την Κύπρο, θα φτάσουν στην Κύπρο και πολλοί Λιβανέζοι με ιδιόκτητα κότερα ζητώντας φιλοξενία στο λιμάνι της Λάρνακας. Υπάρχει επίσης ένας αριθμός Λιβανέζων που είχαν στο παρελθόν λάβει κυπριακή υπηκοότητα και ίσως θελήσουν να ζητήσουν καταφύγιο στην χώρα μας. Τη δεκαετία του 1980 είχαν έρθει πολλά άτομα από τον Λίβανο τα οποία στη συνέχεια επέστρεψαν στη χώρα τους. Το ίδιο και το 2006. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει και τώρα, δηλαδή τα άτομα αυτά μετά την εξομάλυνση της κατάστασης στη χώρα τους, επιστρέφουν πίσω.
>> Υπάρχει επίσης φόβος ότι η ανάφλεξη των συγκρούσεων θα προκαλέσει νέο κύμα παράτυπων μεταναστών από τη Συρία με μαζικές αναχωρήσεις βαρκών από τις ακτές του Λιβάνου με προορισμό την Κύπρο. Βέβαια, το σκηνικό στην θαλάσσια περιοχή με την παρουσία μεγάλου αριθμού πλοίων, δεν θα είναι ευνοϊκό για τις βάρκες των παράτυπων μεταναστών. Είναι όμως ένα θέμα που απασχολεί τις αρχές της Δημοκρατίας.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το οποίο αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές, είναι η ετοιμότητα της χώρας μας συνδράμει αποτελεσματικά διαδραματίζοντας το ρόλο της στην περιοχή με την εφαρμογή του σχεδίου Εστία.
Κόμπος: Είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή του Σχεδίου Εστία
Η Κύπρος είναι έτοιμη για εφαρμογή του Σχεδίου Εστία, ανέφερε χθες στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ Κωνσταντίνος Κόμπος, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες σε ενδεχόμενο απομάκρυνσης πολιτών από το Λίβανο λόγω της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.
Ερωτηθείς αν όντως ο Καναδάς έχει συνάψει συμφωνία με την Κύπρο για την απομάκρυνση πολιτών του από το Λίβανο, ο κ. Κόμπος είπε ότι έχουν γίνει όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για εφαρμογή του Εστία. «Δηλαδή για οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών δια μέσω Κυπριακής Δημοκρατίας και κατόπιν μεταφοράς τους σε χώρες προορισμού, στα πλαίσια της ανθρωπιστικής συνδρομής που προσφέραμε και το 2006 και το 2023», πρόσθεσε.
Ήδη σε σχολεία στη Λάρνακα έχουν τοποθετηθεί κρεβάτια και έχουν ετοιμαστεί χώροι υγιεινής για να υποδεχθούν πολίτες σε ενδεχόμενη εκκένωση του Λιβάνου.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κόμπος είπε ότι «όλες οι απαραίτητες ενέργειες γίνονται από άποψης χώρων φιλοξενίας και ενίσχυσης δυνατότητας μας προσωρινής φιλοξενίας μέχρι την αναχώρηση προς χώρες υπηκοότητας προσώπων».
Παράλληλα είπε, έχουν γίνει «συμφωνίες/ρυθμίσεις με χώρες που συνεργάζονται στο Εστία», σημειώνοντας ότι αυτές «είναι απαραίτητες και γίνονταν όλο αυτό το διάστημα».
Αναμένουμε, συνέχισε, «να δούμε τις εξελίξεις και θα πορευθούμε ανάλογα».
Ο Δρ Κόμπος ανέφερε επίσης στο ΚΥΠΕ ότι στο πλαίσιο τακτικού συντονισμού με αρμόδιες υπηρεσίες, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί και η εβδομαδιαία σύσκεψη υπό τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών με συναρμόδιες υπηρεσίες του κράτους.
Για το μέγιστο αριθμό ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει η Κύπρος, απάντησε «το 2006 ήταν 60.000. Άρα μπορούμε να υποδεχθούμε μεγάλους αριθμούς εφόσον αναχωρούν και δεν διαμένουν για μεγάλο διάστημα».
Συμφωνία Κύπρου-Καναδα
Συμφωνία μεταξύ της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης του Καναδά και της Κύπρου συνομολογήθηκε στις 6 Αυγούστου αναφορικά με επείγουσες επιχειρήσεις απομάκρυνσης πολιτών, σε περίπτωση που απειλούνται ζωές εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα και το Ισραήλ.
Η συμφωνία, μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κόμπου και της ομολόγου του Mélanie Joly, δημοσιεύεται σε ιστοσελίδα της καναδικής κυβέρνησης.
Στην επιστολή που έστειλε ο κ. Κόμπος προς την Καναδή Υπουργό Εξωτερικών και η οποία, αφού έγινε δεκτή, αναφέρεται ως «Συμφωνία» μεταξύ των δύο μερών, περιγράφεται η διαδικασία που προβλέπεται να ακολουθηθεί μεταξύ των δύο χωρών στην περίπτωση που χρειαστεί να απομακρύνει πολίτες ο Καναδάς μέσω Κύπρου, αν απειλούνται ζωές, εξαιτίας της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, ως αποτέλεσμα του πολέμου στη Γάζα και το Ισραήλ.