Αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο για όλους όσους έχουν δικαίωμα ψήφου και ψήφος από το 17ο έτος της ηλικίας. Αυτές είναι οι δύο σημαντικές αλλαγές που προωθούνται από πλευράς Κυβέρνησης για το επόμενο χρονικό διάστημα με το Υπουργείο Εσωτερικών και πιο συγκεκριμένα την Υπηρεσία Εκλογών, να εργάζονται πυρετωδώς για την ετοιμασία των σχετικών νομοσχεδίων τα οποία θα κατατεθούν από το Σεπτέμβριο στη Βουλή .
Στόχος είναι μέχρι τον Νοέμβριο να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Βουλή με τις όποιες αλλαγές θα γίνουν και να ψηφιστεί σε νόμο από τη Βουλή.
Πρόκειται ασφαλώς για δύο αλλαγές οι οποίες αλλάζουν άρδην τη σύσταση του εκλογικού σώματος το οποίο αυξάνεται αυτόματα κατά πολλές χιλιάδες άτομα. Αυτό σημαίνει ότι στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις θα αυξάνεται λογικά και το ποσοστό της αποχής αφού πολλά από αυτά τα άτομα που δεν έχουν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και δεν έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα ποτέ, το πιθανότερο είναι ότι ούτε και τώρα θα ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Είναι όμως την ίδια ώρα μια σημαντική αλλαγή που θα δίνει τη δυνατότητα σε κάθε άτομο που είναι σε ηλικία που μπορεί να ψηφίσει, να ασκήσει όποτε θέλει και σε όποια εκλογική αναμέτρηση επιθυμεί, το εκλογικό του δικαίωμα. Κάτι το οποίο δεν είχε και πολλές φορές αυτό αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης ιδιαίτερα για άτομα άνω των 25 ετών τα οποία για διάφορους λόγους δεν είχαν εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους και για να εγγραφούν απαιτείται η προσωπική συνέντευξη από τον οικείο έπαρχο. Μια διαδικασία η οποία απέτρεπε πολλούς να προχωρήσουν για εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο.
Με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, για να εγγραφεί κάποιος Ελληνοκύπριους στον εκλογικό κατάλογο και να μπορεί να έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του και να υποβάλει σχετική αίτηση στον οικείο έπαρχο με τα στοιχεία του, είτε ηλεκτρονικά, είτε με υποβολή αίτησςη στα επαρχιακά γραφεία.
Αυτή η δυνατότητα υπήρχε μέχρι το 25 έτος της ηλικίας που θεωρείτο ως περίοδος σπουδών και άρα κάποιος μπορούσε να απουσιάζει στο εξωτερικό και για διάφορους λόγους να μην έχει εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο. Μετά το 25 έτος της ηλικίας του, για να εγγραφεί κάποιος στον εκλογικό κατάλογο θα έπρεπε να προσκομίσει αποδειχτικά στοιχεία ότι έχει τη διαμονή του στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας τους τελευταίους έξι μήνες. Εάν δεν είχαν αποδειχτικά στοιχεία θα έπρεπε να περάσουν από προσωπική συνέντευξη.
>> Τι αλλάζει
Η όλη διαδικασία που απαιτείται για εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους σήμερα για τους Ελληνοκύπριους προκάλεσε ιδιαίτερες συζητήσεις και στις πρόσφατες ευρωεκλογές, στις οποίες δικαίωμα ψήφου έχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Με βάση τη σχετική νομοθεσία, οι Τουρκοκύπριοι εγγράφονται αυτόματα στον εκλογικό διάλογο εάν έχουν σε ισχύ έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δηλώσουν διεύθυνση στα κατεχόμενα. Αυτή η διαφορά που υπήρχε στη νομοθεσία για την εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων προκαλούσε αντιδράσεις και γινόταν λόγος για δυσμενή διάκριση εις βάρος των Ελληνοκυπρίων. Με το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει το Υπουργείο Εσωτερικών, αυτό το οποίο αλλάζει ουσιαστικά είναι η αφαίρεση της υποχρέωσης κάποιου να υποβάλει αίτηση και εάν είναι άνω των 25 ετών να αποδείξει τη διαμονή του στη Δημοκρατία. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχει σε ισχύ έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας και διεύθυνση στις ελεύθερες περιοχές. Όπως δηλαδή ισχύει και στην περίπτωση των Τουρκοκυπρίων.
Με την αλλαγή της νομοθεσίας θα εγγραφούν αυτόματα όλοι όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 165 χιλιάδες άτομα όλων των ηλικιών που δεν είναι εγγεγραμμένα στον εκλογικό κατάλογο. Με την αλλαγή της νομοθεσίας σημαίνει το εκλογικό σώμα αυξάνεται κατά 165 χιλιάδες άτομα.
Η ψήφος στα 17 έτη
Δεύτερη σημαντική αλλαγή είναι η μείωση του ορίου ηλικίας στα 17 από τα 18 πού ισχύει σήμερα για να μπορεί κάποιος να ψηφίζει. Μια αλλαγή η οποία στοχεύει στην αύξηση της συμμετοχή των νέων στην εκλογική διαδικασία. Η ψήφος στα 17 ισχύει και στην Ελλάδα, ενώ σε περιορισμένο αριθμό χωρών, όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Μάλτα το δικαίωμα ψήφου είναι στα 16. Στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ το όριο ηλικίας για απόκτηση ψήφου είναι τα 18 έτη.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική πρόταση νόμου για αυτόματη εγγραφή στον εκλογικό κατάλογο είχε καταθέσει στην Βουλή και η Πρόεδρος του σώματος Αννίτα Δημητρίου καθώς επίσης και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου, ο οποίος υπέβαλε και σχετική ερώτηση για το θέμα στο Υπουργείο Εσωτερικών.