Σε κινητοποίηση βρίσκεται το Υφυπουργείο Μετανάστευσης προς αντιμετώπιση του πολυδιάστατου μεταναστευτικού ζητήματος, το οποίο επιτείνεται, λόγω της προσπάθειας διέλευσης παρατυπών μεταναστών από την Τουρκία μέσω κατεχομένων στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, την ώρα όπου οι ισορροπίες είναι λεπτές, εξαιτίας και της διαφορετικής προσέγγισης που καταγράφεται στο ζήτημα από την UNFICYP και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρόχειρο καταυλισμό, που στήθηκε στην περιοχή της Αυλώνας, διαμένουν σε 10 αντίσκηνα 44 μετανάστες, με ακόμη 29 πρόσωπα να φιλοξενούνται σε 12 αντίσκηνα στην περιοχή της Αγλαντζιάς.

Μετά τη χθεσινή επίσκεψη στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας Κοφίνου και στο Κέντρο Φιλοξενίας «Λίμνες, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης Νικόλας Ιωαννίδης πραγματοποιεί σήμερα αυτοψία στην περιοχή της Αυλώνας, με σκοπό, όπως πληροφορούμαστε, να διαπιστώσει το πώς είναι η κατάσταση με τον φράκτη, αλλά και να εξευρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, κατόπιν συζήτησης με το Κοινοτικό Συμβούλιο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη του αρμόδιου Υφυπουργού στην Αυλώνα ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί προτού λάβει χώρα το τελευταίο περιστατικό άφιξης 44 παράτυπων μεταναστών, κατόπιν άμεσης ανταπόκρισης του Υφυπουργείου στο αίτημα του Κοινοτικού Συμβουλίου για επιτήρηση της κατάστασης προς εξεύρεση λύσης στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα.  Όπως πληροφορούμαστε, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης έχει ευαισθητοποιηθεί ιδιαίτερα για το ζήτημα, εξού και προγραμμάτισε να επιτηρήσει άμεσα τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Πώς σχολιάζει το Υφυπουργείο τις αναφορές της Ύπατης Αρμοστείας

Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές αναφορές στον Τύπο από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όπου περιγράφονται με «μελανά χρώματα» οι συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στους καταυλισμούς στη Νεκρή Ζώνη, ο διευθυντής του Γραφείου του Υφυπουργού Μετανάστευσης, Λάμπρος Καούλλας υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παρέχει από την πρώτη στιγμή ανθρωπιστική βοήθεια κι ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Φρόντισε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι οι όποιες συζητήσεις και ενέργειες γίνονται, εδράζονται στο πλαίσιο της πολιτικής αποτροπής δημιουργίας διόδου παράτυπων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, όπως επεσήμανε ο κ. Καούλλας, παρέχεται από την πρώτη στιγμή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μέσω επίσκεψης ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων (παιδοψυχολόγος, παθολόγος, δερματολόγος, ψυχίατρος, ωτορινολαρυγγολόγος), όπως επίσης και τρόφιμα και νερό σε καθημερινή βάση μέσω του Ερυθρού Σταυρού.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί νομότυπα και σέβεται κι εφαρμόζει το Εθνικό και Ενωσιακό Δίκαιο, όπως προκύπτει μέσα από τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής, σύμφωνα με τον οποίο η ΚΔ υποχρεούται να επιτηρεί τη Νεκρή Ζώνη, η οποία αποτελεί γραμμή κατάπαυσης του πυρός κι όχι συνοριακό σημείο, γι ‘αυτό σε όλη την γραμμή αμύνης υπάρχει παρουσία της Εθνικής Φρουράς.

Τόνισε ότι «τα μετρά επιτήρησης και αποθάρρυνσης παράνομης εισόδου στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές βρίσκονται σε αρμονία με τον Κανονισμό της Πράσινης Γραμμής», υπογραμμίζοντας ότι «ο εν λόγω Κανονισμός είναι σαφής πως η Πράσινη Γραμμή δεν είναι ούτε σύνορο, ούτε αναγνωρισμένο όριο και δεν πρόκειται να δεχτούμε να καταστεί ως τέτοιο».

«Είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση και αντιμετωπίζεται πολιτικά και νομικά ως τέτοια», ανέφερε χαρακτηριστικά, υποδεικνύοντας ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία διόδων παράτυπων μεταναστών, γι΄αυτό και προτίθεται να λάβει όλα τα δέοντα μέτρα για ενίσχυση της επιτήρησης στην Πράσινη Γραμμή, ένα ζήτημα για το οποίο βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με την Αστυνομία Κύπρου».

Τόνισε την ίδια ώρα ότι η Τουρκία, από την οποία έφθασαν οι μετανάστες στα κατεχόμενα, σύμφωνα με δικές τους μαρτυρίες, θεωρείται ασφαλής χώρα για σκοπούς ασύλου και οφείλει να παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες στους μετανάστες, που βρίσκονται στην επικράτειά της, σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές της υποχρεώσεις και τις συμφωνίες που έχει συνάψει με την ΕΕ. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε, οι συστάσεις των διεθνών οργανισμών θα έπρεπε να είχαν στραφεί προς εκείνη την κατεύθυνση κι όχι προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία λειτουργεί νομότυπα.

Ο κ. Καούλλας εξέφρασε καταληκτικά την επιθυμία για εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα το συντομότερο δυνατόν μέσω του διαλόγου που ήδη υφίσταται με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.