Ο τρόπος με τον οποίο ο Ερσίν Τατάρ αντέδρασε στις δηλώσεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη για βολιδοσκόπηση τριμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, φαίνεται ότι δεν άρεσε στην Άγκυρα. Τουλάχιστον όπως αυτό παρουσιάζεται μέσα από δημοσιεύματα στα κατεχόμενα τα οποία κάνουν αναφορά στην επίσκεψη του Ουνάλ Ουστέλ, λεγόμενου πρωθυπουργού του κατοχικούς καθεστώτος στην Τουρκία, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.
Μια συνάντηση η οποία φαίνεται να έχει σχέση και με την μάχη διαδοχής στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με τον Ουστέλ ουσιαστικά να σπεύδει στην τουρκική πρωτεύουσα για να συζητήσει το θέμα με την Κυβέρνηση της Άγκυρας,
Η διαδικτυακή «Χαβαντίς», με τίτλο «Προειδοποίηση στον Τατάρ», χαρακτηρίζει «έκπληξη» τη συνάντηση του «πρωθυπουργού» Ουνάλ Ουστέλ με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν στην Άγκυρα και γράφει ότι η συνάντηση αυτή δεν ήταν στο πρόγραμμα του κ. Ουστέλ, ο οποίος μετέβη στην τουρκική πρωτεύουσα για να συναντηθεί με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο, Τζεβντέτ Γιλμάζ
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο δημοσίευμα προστίθεται ότι το αίτημα για τη συνάντηση προήλθε από τον κ. Φιντάν. Διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον κ. Ουστέλ για τις επαφές του με αξιωματούχους ξένων χωρών σε σχέση με την Κύπρο και έστειλε μήνυμα προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Διαβίβασε, όπως γράφει, μέσω του Ουνάλ Ουστέλ, την ενόχληση της Άγκυρας για τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά του Ερσίν Τατάρ «ενώ διεξάγεται διπλωματικός πόλεμος με την ελληνοκυπριακή πλευρά».
Η «Αβρούπα» σε χθεσινό δημοσίευμα της αναφέρει ότι ο κ. Ουστέλ «έτρεξε στην Άγκυρα» κάνοντας ακόμα μία κίνηση στην προσπάθειά του να διασφαλίσει την εκλογή του στην προεδρία του ΚΕΕ στο επικείμενο εκλογικό συνέδριο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «πρωθυπουργίας» ο κ. Ουστέλ χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν «πολύ χρήσιμη» και πρόσθεσε ότι συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. «Νιώθω μεγάλη χαρά που είδα ότι βρίσκεται σε πλήρη αρμονία η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ με τις απόψεις της μητέρας πατρίδας. Αυτό μάς δίνει δύναμη».
Κριτική από Ερχιουρμάν
Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του Τουρκοκύπριου ηγέτη έβαλε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη θέση της «πλευράς που θέλει λύση, κάτι που δεν του αξίζει». Τ/κ ΜΜΕ αναφέρονται σε νέα ανάρτηση του κ. Ερχιουρμάν, ο οποίος ανέφερε ότι εξήγησαν πολλές φορές ότι οι θέσεις Τατάρ για τη λύση του Κυπριακού δεν μπορούν να φέρουν λύση και πρόσθεσε ότι ομοίως, οι προϋποθέσεις που θέτει ο κ. Τατάρ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων είναι συχνά αδύνατο να κατανοηθούν, πόσο μάλλον να γίνουν αποδεκτές.
«Χωρίς πολλές κουβέντες, μπορούμε να πούμε ότι ο Τατάρ στην πραγματικότητα λέει ότι η μη λύση είναι η λύση. Αποφεύγοντας επίμονα κάθε είδους διπλωματία και διάλογο, πόσο μάλλον διαπραγματεύσεις, σπρώχνει καθημερινά τον τουρκοκυπριακό ‘λαό’ όλο και πιο μακριά από τον κόσμο. Συνολικά, παρά τη βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση που έχει εκφραστεί πολλές φορές, ο κ. Χριστοδουλίδης τοποθετείται στη θέση της πλευράς που θέλει λύση, κάτι που δεν του αξίζει καθόλου», επεσήμανε.
Αναφερόμενος στον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είπε ότι παρόλο που για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζεται ως η πλευρά που θέλει λύση, «στην πραγματικότητα προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά ως προς την ειλικρίνεια και την αξιοπιστία του, θυμίζοντας κάπως τον [πρώην {ρόεδρο της Δημοκρατίας, Τάσσο] Παπαδόπουλο. Αυτό το λέμε και στους συνομιλητές μας στη διεθνή κοινότητα», επεσήμανε.
Υποστήριξε δε ότι η πρόσφατη ιστορία με την ‘πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ στις 13 Αυγούστου’ επιβεβαιώνει δυστυχώς αυτή την άποψη, λέγοντας ότι ο κ. Χριστοδουλίδης δεν είναι ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει από διπλωματία. «Είναι διπλωμάτης που έχει διατελέσει και Υπουργός Εξωτερικών. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να μην γνωρίζει ότι η δημοσιοποίηση αυτού του γεγονότος στο κοινό σε ένα στάδιο κατά το οποίο διερευνάται ‘αν είναι δυνατή μια τριμερής συνάντηση’, αλλά δεν υπάρχει επίσημη πρόσκληση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, θα μπορούσε να καταστρέψει τη διαδικασία», ανέφερε, ενώ διερωτάται γιατί το έκανε αυτό ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Θέλουν αναγνώριση ψευδοκράτους οι Τ/κ Βρετανίας
Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Keir Starmer, ζητώντας «την αναγνώριση της τδβκ» έστειλε ο «πρόεδρος» του τ/κ «συνδέσμου ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στη Βρετανία, Χασάν Γιλμάζ Ισίκ. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Ντιαλόγκ σε χθεσινό δημοσίευμα της γράφει ότι ο κ. Ισίκ έδωσε στη δημοσιότητα την επιστολή σχετικά με τις δηλώσεις του Υφυπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Stephen Daughty και του Βρετανού Ύπατου Αρμοστή στη Λευκωσία, Irfan Siddiq που ανέφεραν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει μια συνολική λύση του Κυπριακού «στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα και δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών».
Στην επιστολή του, ο κ. Ισίκ υποστηρίζει ότι «στο διεθνές δίκαιο έχει καταγραφεί η ύπαρξη της τδβκ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος αυτοδιάθεσης του τουρκοκυπριακού λαού».
Μια λύση σε ομοσπονδιακή βάση δεν είναι δυνατή, συνεχίζει, «δεδομένου ότι η ΕΕ αποδέχεται ως μέλος μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία.
Αποσύρονται οι Ισραηλινοί από τα κατεχόμενα
Αποσύρονται οι Ισραηλινοί από τα κατεχόμενα σύμφωνα με τουρκικό δημοσίευμα το οποίο κάνει λόγο σε πιέσεις από την Τουρκία. Σύμφωνα με το ΓΤΠ, το οποίο αναφέρεται σε δημοσιεύματα της Türkiye, σύμφωνα με το οποίο μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν από την Τουρκία περιορίζεται η παρουσία του ισραηλινού κεφαλαίου στην κατεχόμενη Κύπρο.
Στο άρθρο που υπογράφει ο Γιλμάζ Μπιλγκέν αναφέρεται ότι μετά από «νομικές διευθετήσεις» που έγιναν σχετικά με την κατοχή ακινήτων από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα, η Trust Group, η οποία υποστηρίζεται ότι είναι διοκτησίας του καθοδηγούμενου από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών MOSSAD Σιωνιστή David Lewis, αποσύρθηκε από τη διαχείριση της παράνομης μαρίνας Karpaz Gate στην κατεχόμενη Γιαλούσα.
Αναφέρεται ότι η παράνομη μαρίνα μισθώθηκε για πρώτη φορά στον Κύπριο Ασίλ Ναδίρ το 2002 για 49 χρόνια. Ο Ναδίρ έκανε την επιχειρηματία Σιντικά Αταλάι συνέταιρο στη μαρίνα, την οποία νοίκιασε επί αστείου ποσού. Το 2005, το δίδυμο μεταβίβασε στο Trust Group την έκταση των 430 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της μαρίνας.
Οι Ναδίρ και Αταλάι ενοίκιασαν στον Σιωνιστή Lewis έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων την περιοχή, την οποία είχαν νοικιάσει για 49 χρόνια μέσω του «PORT BARBAROS» έναντι συμβολικού τιμήματος, αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το συμβόλαιο, ο όμιλος Trust Group του Lewis έπρεπε να κατασκευάσει μια μαρίνα, δύο ξενοδοχεία, δύο παραθεριστικά χωριά, εμπορικά κέντρα και κοινωνικές εγκαταστάσεις στην περιοχή. Ο Lewis δεν ικανοποιήθηκε από τη σύμβαση, δεν την εφάρμοσε και ζήτησε από τη λεγόμενη κυβέρνηση να παρατείνει την περίοδο εκμίσθωσης στα 99 χρόνια και επιπλέον να του χορηγήσει άδεια καζίνο.
Σύμφωνα με άρθρο της Türkiye, στις 9 Σεπτεμβρίου 2023, τουρκικές πηγές ασφαλείας στα κατεχόμενα δεν ενέκριναν τη μεταφορά της μαρίνας και της περιοχής του οικισμού. Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος στην κατεχόμενη Κύπρο που μίλησε στην εφημερίδα για το θέμα δήλωσε ότι η «μεταβίβαση της Καρπασίας σε ξένη εταιρεία ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια».
Επίσης ανέφερε ότι «η μαρίνα έχει στρατηγική σημασία καθώς βλέπει προς την Αλεξανδρέττα και στον κόλπο της Αττάλειας και αποτελεί εν δυνάμει απειλή για την τουρκική στρατιωτική βάση που κατασκευάζεται στη γειτονική περιοχή παράλληλα με την αυξανόμενη ελληνική απειλή».