Τον Φεβρουάριο του 1975, μεταφέρονται οργανωμένα από την Τουρκία στην Κύπρο και εγκαθίστανται σε συγκεκριμένα χωριά και πόλεις στα κατεχόμενα, οι πρώτοι Τούρκοι έποικοι, με βάση το «πρωτόκολλο αγροτικής εργατικής δύναμης».

Τα νούμερα δεν είναι ακριβή, ο γγ του Κόμματος Νέα Κύπρος και ακτιβιστής, Μουράτ Κανατλί, επικαλούμενος βιβλίο των Χατιτζέ Κουρτουλούς και Σεμρά Μπουρκίς, κάνει λόγο για 82.500 εποίκους μεταξύ 1975 και 1979, εκ των οποίων περίπου το ¼ επέστρεψε στην Τουρκία τον πρώτο κιόλας χρόνο, ενώ ο ακαδημαϊκός κι ερευνητής, Μετέ Χατάι, λέει ότι μεταφέρθηκαν περίπου 35.000 κι από αυτούς οι μισοί επέστρεψαν πίσω.

Η πολιτική εποικισμού έχει μια συγκεκριμένη χρονική διάρκεια, από τις αρχές του 1975 μέχρι τις αρχές του 1980, στην οποία χτίστηκε το δίκτυο που μετέπειτα φιλοξένησε τους επομένους που δεν ήρθαν με κρατική πολιτική (της Τουρκίας), αλλά από μόνοι τους, εξήγησε ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών, Νίκος Μούδουρος.

Σύμφωνα με τον κ. Μούδουρο υπήρχαν τρεις ομάδες ατόμων κατά την πρώτη φάση μεταφοράς πληθυσμού από την Τουρκία: Το αγροτικό δυναμικό που άρχισε να έρχεται στην Κύπρο από τον Μάιο του 1975, στρατιωτικοί και στρατιώτες στους οποίους δόθηκαν κίνητρα ήδη από τον Αύγουστο του 1974 για να παραμείνουν στην Κύπρο μετά την εισβολή και η τρίτη ομάδα ήρθε, επίσης, πριν από το «πρωτόκολλο» και ήταν το ειδικευμένο προσωπικό από τεχνικές δομές της Τουρκίας για να στήσουν τις δομές εξουσίας και να εκπαιδεύσουν τους Τ/κ.

Περισσότερα στον έντυπο «Φ»