Ρόλο προωθητών παράτυπων μεταναστών στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές ανέλαβαν άνδρες της ειρηνευτικής δύναμης.

Αυτό δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε υπερβολή, αλλά τεκμηριώνεται από ντοκουμέντο που εξασφάλισε και αποκάλυψε χθες το philenews.

Το οπτικό υλικό παρουσιάζει άνδρα των Ηνωμένων Εθνών να παρακινεί τους 44 μετανάστες που αφίχθησαν μόλις προχθές στην Κύπρο να διέλθουν μέσα από τη νεκρή ζώνη και να μεταβούν στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Τα εν λόγω πρόσωπα έφτασαν με βάρκα στον κόλπο της Μόρφου το βράδυ της Τετάρτης προς ξημερώματα Πέμπτης. Στη συνέχεια, όπως αναφέρουν πληροφορίες μας, οι μετανάστες επιβιβάστηκαν σε όχημα το οποίο τους μετέφερε στη νεκρή ζώνη και συγκεκριμένα στην περιοχή Αυλώνας – Περιστερώνας.

Όταν επιχείρησαν να περάσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέλη της Αστυνομίας (Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυνομικοί), στο πλαίσιο των καθηκόντων τους τους απέτρεψαν.

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο παρενέβη ο ΟΗΕ, μέλος του οποίου εμφανίζεται στο video να τους ωθούσε να παρανομήσουν και να εισέλθουν στην Δημοκρατία. Τους απέτρεπε να επιστρέψουν από το σημείο εισόδου προς τον βορρά και τους έλεγε «φύγετε, είναι επικίνδυνα».

Ελληνοκύπριος εμφανίζεται να επισημαίνει στο στέλεχος της δύναμης των Ηνωμένων Εθνών ότι οι μετανάστες (σ.σ. 40 Σύροι και 4 Παλαιστίνιοι) εισήλθαν παράνομα στο έδαφος της Κύπρου και ότι ο ΟΗΕ τους επέτρεψε να εισέλθουν στην πράσινη γραμμή και να μεταβούν στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές. Κάπου εκεί τα αντεπιχειρήματα του ειρηνευτή εξαντλήθηκαν.

Ο ρόλος των ανδρών του ΟΗΕ και η σύμπραξή τους με τις κατοχικές δυνάμεις, για πολλοστή φορά προκαλεί προβληματισμό. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που ενώ καταγγέλλουν τις κυπριακές Αρχές για επαναπροωθήσεις, οι ίδιοι συμμετέχουν στην προώθησή τους στις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές.

Η πρώτη αντίδραση Σιντίκ

Μετά τη δημοσίευση του σχετικού video ο δημοσιογράφος Στέλιος Μαραθοβουνιώτης έλαβε τοποθετήσεις από τον εκπρόσωπο Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ. Ο τελευταίος απέρριψε τη θέση ότι οι ειρηνευτές προτρέπουν μετανάστες να εισέλθουν στην Κύπρο.

Επιφυλάχθηκε να πει περισσότερα αφού πρώτα εξετάσει και ο ίδιος το περιεχόμενο του οπτικού υλικού που αποκάλυψε το philenews. «Όποιαδήποτε υπόνοια ότι οι ειρηνευτές ενεργούν εκτός των όρων της εντολής τους είναι λανθασμένη και παραπλανητική», ήταν το ακριβές περιεχόμενο της τοποθέτησής του στον συνάδελφο.

Αργότερα σε δήλωσή του ο Σιντίκ, ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) ανησυχεί ότι παρά τα επανειλημμένα αιτήματα, η Κυπριακή Αστυνομία συνεχίζει να μεταφέρει αιτητές ασύλου σε περιοχές εντός της νεκρής ζώνης του ΟΗΕ (…)

Τις τελευταίες ημέρες δεκάδες αιτητές ασύλου ανακόπηκαν και δεν τους επιτράπηκε η πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου, με πολλούς από αυτούς να έχουν ανακοπεί στις ελεγχόμενες από την Κυβέρνηση περιοχές και να μεταφέρονται από την Κυπριακή Αστυνομία στην ουδέτερη ζώνη του ΟΗΕ παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν τόσο από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ όσο και από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».

«Να αποφεύγονται…»

Ακολούθησε ανακοίνωση από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας, με την οποία διαψεύδεται ο Σιντίκ. Στην σχετική επίσημη τοποθέτηση γίνεται αναφορά σε μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών ότι ήρθαν στην Κύπρο από την Τουρκία και στη συνέχεια ανεμπόδιστα εισήλθαν στη Νεκρή Ζώνη.

Το Υφυπουργείο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κακίζει τις δηλώσεις από πλευράς Ηνωμένων Εθνών, ενώ υπερτονίζει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέσπασε εύσημα διεθνώς για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Η διαχείριση του Μεταναστευτικού και οι ασύμμετρες ροές που έχουμε δεχθεί τα τελευταία χρόνια καταδεικνύουν την προσήλωση και τον σεβασμό μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις συμβατικές μας υποχρεώσεις, πολιτική πρακτική, για την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία απέσπασε εύσημα από ευρωπαϊκούς θεσμούς και οργανισμούς» σημειώνεται ανάμεσα σ΄ άλλα, ενώ προστίθεται σε άλλο σημείο: «(…)η Τουρκία θεωρείται ασφαλής χώρα για σκοπούς ασύλου και οφείλει να παρέχει πρόσβαση σε αυτές τις διαδικασίες στους μετανάστες που βρίσκονται στην επικράτειά της.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να επωμίζεται τις παραλείψεις της Τουρκίας και να καλείται να αναλάβει την ευθύνη για τους παράτυπους μετανάστες που έρχονται στην Κύπρο από την Τουρκία μέσω κατεχομένων.

Από τις οποιεσδήποτε τοποθετήσεις, ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να παραβλέπεται η γενεσιουργός αιτία και οι υπαίτιοι αυτής της δύσκολης θέσης, στην οποία βρίσκονται οι παράτυποι μετανάστες εντός της Νεκρής Ζώνης.

Η εφαρμογή ή και επίκληση του Διεθνούς Δικαίου δεν μπορεί να είναι επιλεκτική.  Θα θέλαμε επίσης να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που η Κυβέρνηση βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για επίλυση του προβλήματος της παρουσίας παράτυπων μεταναστών στη Νεκρή Ζώνη, τέτοιες δηλώσεις δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ζητήματος».