Τα προβλήματα που καταγράφονται από τα σχέδια για παραχώρηση οικονομικής βοήθειας στους εγκλωβισμένους γεωργοκτηνοτρόφους δεν έχουν αντιμετωπιστεί παρά τα αυστηρότερα μέτρα που έχουν εφαρμοστεί από πλευράς Κυβέρνησης.

Μετά το προχθεσινό δημοσίευμα του «Φ» στο οποίο γινόταν αναφορά στο θέμα, συγγενείς εγκλωβισμένων και άτομα από την περιοχή επικοινώνησαν μαζί μας καταγγέλλοντας ότι συνεχίζουν κάποιοι να δηλώνουν στην αίτηση τους ξένα χωράφια χωρίς τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Το πιο ανησυχητικό βέβαια είναι οι αναφορές κάποιων ότι φοβούνται να προχωρήσουν σε ένσταση όπως έχουν το δικαίωμα να κάνουν.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον αρμόδιων αρχών, οι οποίες επιβεβαίωσαν ότι υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, οι οποίες έχουν φτάσει και κοντά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η πρόθεση των αρμόδιων αρχών είναι στην επόμενη καθιερωμένη ετήσια σύσκεψη που γίνεται με τους κοινοτάρχες των περιοχών των εγκλωβισμένων κοινοτήτων, τεθούν επί τάπητος και νέα μέρα, όπως η ανάληψη από το κράτος της ευθύνης εντοπισμού των ιδιοκτητών και ενημέρωσης τους για τη συμπερίληψη του τεμαχίου τους στην αίτηση που γίνεται για επιχορήγηση, όταν δηλώνεται αδυναμία εντοπισμού του από μέρους του αιτητή.

Αυτό βέβαια καθιστά πιο χρονοβόρα της διαδικασία και ενδεχομένως να υπάρξουν καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων. Κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα προκαλέσει αντιδράσεις από μέρους των επηρεαζόμενων αιτητών που θα παίρνουν τα χρήματα τους με καθυστέρηση. Παρόλα αυτά ωστόσο, το κράτος πρέπει να βρει τρόπο προστασίας επηρεαζόμενων ιδιοκτητών των οποίων τα χωράφια τους περιλαμβάνονται στην αίτηση επιχορήγησης χωρίς τη συγκατάθεση τους. Μάλιστα, τα χωράφια αυτά μπορεί να καλλιεργούνται από έποικους ή Τουρκοκύπριους και να περιλαμβάνονται στην αίτηση και να παίρνουν από τον αιτητή αντίτιμο από την χορηγία που παίρνει αυτός από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι στην σχετική έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τον Μάρτιο του 2022, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «(…)σύμφωνα με τηλεφωνική καταγγελία που: υποβλήθηκε στην Υπηρεσία μας, στις αιτήσεις που υποβάλλουν οι Ελληνoκύπριοι εγκλωβισμένοι που διαμένουν στην περιοχή Ριζοκαρπάσου και Αγίας Τριάδας, για σκοπούς επιχορηγήσεων από τον ΚΟΑΠ, δηλώνουν ότι καλλιεργούν και γη, η οποία ωστόσο δεν τους ανήκει και ως εκ τούτου δεν δηλώνεται η πραγματική έκταση γης που τους ανήκει και καλλιεργούν. Παρά ταύτα, οι Κοινοτάρχες βεβαίωναν τις εκτάσεις αυτές, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι εγκλωβισμένοι δικαιούχοι μοιράζονται την επιχορήγηση που λάμβαναν με τους Τουρκοκύπριους ιδιοκτήτες της γης».

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, στην περιοχή της Καρπασίας ως επί το πλείστον είναι έποικοι και όχι Τουρκοκύπριοι που διαμένουν και άρα οι επιχορήγηση μοιραζόταν με έποικους.

Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο μέτρων, τα οποία είχαν ληφθεί κατόπιν υποδείξεως της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, οι αιτητές είχαν υποχρέωση να προσκομίσουν τη συγκατάθεση του ιδιοκτήτη. Συγκεκριμένα, όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά, για μη ιδιόκτητη γη, θα πρέπει να προσκομίζεται αποδειχτικό έγγραφο που θα βεβαιώνει τη νόμιμη αξιοποίηση/ διαχείριση μη ιδιόκτητης γης, όπου θα πρέπει να αναφέρεται η χρονική διάρκεια του, τα τεμάχια τα οποία αφορά και να υπογράφεται από τον αιτητή καθώς και τον νόμιμο ιδιοκτήτη των τεμαχίων και να πιστοποιείται από τον οικείο κοινοτάρχη. «Μαζί με το εν λόγω έγγραφο, θα πρέπει να υποβάλλονται και αντίγραφα των σχετικών τίτλων β/ βεβαιώσεων ιδιοκτησίας κατεχόμενης περιουσίας από το κτηματολόγιο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τα οποία θα πρέπει να είναι στο όνομα του φερόμενου ως ιδιοκτήτη».

Η συγκεκριμένη πρόνοια ωστόσο δεν εφαρμόστηκε καθότι υπήρξαν αντιδράσεις λόγω των δυσκολιών που υπάρχουν σε πολλές περιπτώσεις για εντοπισμό από τους αιτητές των ιδιοκτητών. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, τα τεμάχια έχουν περάσει στους κληρονόμους, οι οποίοι είναι πολλοί, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν και διαφωνίες μεταξύ τους. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις ιδιοκτητών που μπορεί να έχουν φύγει και να διαμένουν στο εξωτερικό. Ως εκ τούτου, δεν εφαμόστηκε η συγκεκριμένη πρόνοια και δόθηκε το δικαίωμα στους ιδιοκτήτες που δεν επιθυμούν η έκταση του αγροτεμαχίου τους να αποτελεί αντικείμενο επιδότησης σε άλλο πρόσωπο να δηλώσουν την επιθυμία τους αυτή συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο, με την προσκόμιση της ταυτότητας τους και των σχετικών τίτλων ιδιοκτησίας.

Κάποιοι εκ των ιδιοκτητών σημειώνουν ωστόσο ότι φοβούνται να υποβάλουν ένταση για τυχόν πράξεις εναντίον της περιουσίας τους ή συγγενών τους που διαβιούν εκεί, σημειώνοντας ότι το κράτος οφείλει να τους προστατεύσει. Υποδεικνύουν ακόμα πώς δεν μπορεί να μετατίθεται η ευθύνη στους ίδιους που είναι οι ιδιοκτήτες αλλά η ευθύνη πρέπει να παραμένει στους αιτητές.

Σημειώνεται βέβαια ότι στις πρόνοιες του σχεδίου, η πιστοποίηση της ορθότητας των στοιχείων που αφορούν τη μη ιδιόκτητη καλλιεργούμενη γη, δεν γίνεται από τα Κοινοτικά Συμβούλια και μαζί με την αίτηση, πέραν από τα ενοικιαστήρια ή άλλα αποδεικτικά έγγραφα, θα πρέπει να υποβάλλεται ένορκη δήλωση από πρωτοκολλητή δικαστηρίου που θα αφορά την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνουν στην αίτηση τους.